среда, 7. август 2013.

MILKICINA EMPANADA

Konačno smo ušli u sezonu patlidžana, paprika i paradajza, svetog trojstva pijace u avgustu mesecu. Ova Milkicina empanada je savršen način pa spakujete svo to divno povrće između dve kore. Tajni dodatak je tunjevina iz konzerve. Ako baš niste raspoloženi za ribu, možete je i izostaviti, ali se zaista jedva oseti, a mnogi će pomisliti da je u pitanju mesni dodatak a ne tunjevina. 




Nisam mogla da odolim a da u fil ne dodam malo majčine dušice i bosiljka i malo krupne morske soli preko. Pravila sam je i sa pečenim i sa svežim crvenim paprikama. U sezoni povrća, ova empanada je jedna izuzetno ekonomična lepotica, jer može da nahrani 8-12 osoba.

Ako još uvek niste probali onda morate napraviti Milkicinu punjenu fokaču, njene Meke perece, Krekere sa sirom, orasima i ruzmarinom i Marinirane šampinjone. Svi do jednog imaju moje najviše ocene!




MILKICINA EMPANADA
original recepta   za 8-12 osoba

FIL 
100ml maslinovog ulja
2 crna luka, sitno seckana
2 čena belog luka, sitno seckana
400-500g patlidžana, neolkjušten, kockice
2 paradajza, neoljušten, kockice
2 sveže crvene paprike, kockice (mogu i pečene crvene paprike)
180g tune iz konzerve u salamuri, oceđene*
1 kašičica suvog bosiljka
1 kašičica suve majčine dušice
1-2 kašičice soli i bibera po ukusu


Na ulju propržite crni luk dok ne omekša i postane providan. Dodajte beli luk i sitno seckanu papriku, a nakon par minuta i patlidžan. Ako je patlidžan mlad ne morate ga predhodno soliti da izvuče gorčinu. Sve zajedno dinstajte oko 10-ak minuta, a ako je potrebno sipajte i malo vode da povrće ne zagori. Ubacite paradajz, bosiljak i majčinu dušicu i krčkajte oko 20-ak minuta dok sva tečnost ne ispari. Posolite po ukusu ali ako planirate morsku so da stavite preko empanada vodite računa da ne preterate ovde. Sklonite sa vatre. Kad se povrće malo ohladi ubacite dobro oceđenu tunjevinu i promešajte. Prebacite sve u cediljku koju ste postavili iznad šerpice i ostavite tako fil da se ohladi i da višak tečnosti iscuri. Fil se koristi hladan, pa ga možete napraviti i dan unapred i sa sve cediljkom smestiti u frižider.


TESTO
7g suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
2 kašike ulja
oko 400g brašna
250ml tople vode

PREMAZIVANJE I POSIPANJE
mešavina ulja i vode 1:1
krupna morska so


U pola količine brašna dodajte sve ostale sastojke. Promešajte i polako dodajte i umesite ostatak brašna dok ne dobijete lepo i elastično testo koje se ne lepi za ruke. Ostavite jufkicu da se odmara oko 60 minuta.

Premesite jufkicu. Podelite je na dva dela. Razvucite oklagijom jednu jufkicu na površini koju ste posuli brašnom da je recimo ovalnog oblika veličine 26x36cm i debljine oko 2-3mm. Prebacite pomažući se oklagijom testo na poleđinu ili u pleh od rerne ali obavezno stavite na papir za pečenje. Rad na poleđini vam omogućava prostor za manevrisanje ako želite da napravite lepe faltice jer empanada ispunjava ceo pleh. Rasporedite hladan fil po površini testa ostavljajući 2 prsta do ruba bez fila. Razvucite drugu jufkicu i spustite koru preko fila. Spojite obod kako volite. U sredini napravite rupu veličine 2-3cm. Viljuškom izbockajte površinu empanade. Premažite j mešavinom ulja i vode. Pospite preko morsku so. 

Pecite na 180 stepeni (bez fena) oko 45 minuta. Pečenu empanadu sa sve papirom prebacite na radnu površinu i još jednom premažite mešavinom ulja i vode, pa je poklopite plehom od rerne da se malo upari i omekša, nekih 5 minuta.

*Ako niste ljubitelj tunjevine možete je izostaviti. Koristite onu u salamuri (vodi), nikako tunjevinu u ulju jer ona ima prejaki miris i ukus. Kupite skuplju konzervu tunjevine u komadima, ne u komadićima.




EMPANADA


The recipe for this beautiful Empanada with the aubergine, red peppers, tomatoes and tuna filling is on Mimi's Kingdom food blog. She has already written it in English so just hop over  to her blog and roll up your sleeves if you want something delicious for lunch or dinner.



18 коментара:

  1. Deluje jako ukusno, takođe lepo izgleda. Kako je lepa ivica! Ja nikada ne umem tako da je napravim :P :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Prosto je samo uvrćeš i onda kažiprstom druge ruke napraviš koso udubljenje kao što se vidi na donjoj levoj slici pripreme.

      Избриши
  2. Mislim da je Milkica pravila ovu empanadu za pretproslu blogerijadu. Bas je bila dobra !
    Odlicna ideja za letnji rucak!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jeste Nevena i ja sam bila ubeđena da je stavila junetinu a ne tunjevinu. Zblaznula sam se kad sam pročitala sastojke, jer je nisam prepoznala. Trik je da nađeš marku tunjevine u vodi koja je baš blaga i kvalitetna.

      Избриши
  3. Ovo predobro izgleda, trebalo bi isprobati :)

    ОдговориИзбриши
  4. I meni se sviđa, inače retko jedemo povrće, možda bih mogla da probam, samo mi treba jedan dan da sama odem u kupovinu i prokrijumčarim tunjevinu da Miša ne vidi.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tajana, ne moraš tunjevinu stavljati ako Miša ne voli ili možeš recimo u četvrtinu fila umešati četvrtinu konzerve i rasporediti u četvrtinu empanade, pa obeleži testo da znaš gde se nalazi.

      Избриши
    2. Ma sve me manje interesuje šta on ne voli, spisak mu je pozamašan, kao kod razmaženog deteta XD.

      Избриши
  5. Jako volim ovakve receptice, "ususkane" i sa ukusnim nadevom... a i samo testo je fino, pozelis odmah da gricnes komadic bordure.:)))

    ОдговориИзбриши
  6. Nominovala sam te za igricu. http://marijinislatkisi.blogspot.com/2013/08/igrica.html

    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  7. Juce sam je spremala i stvarno je fantasticna. Zbog mog muza, nevernika oko tunjevine, podelila sam testo tako da mogu da napravim dve manje empanade - jednu po ovom receptu, a drugu sa mlevenim junecim mesom umesto tunjevine. Obe su bile odlicne, ali smo se na kraju slozili da je sa tunjevinom bolja! Plan mi je bio da objavim post, ali sam imala problem sa fotografisanjem. Uskoro ponovo pravimo!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Svi Milkicini recepti su odlični i provereni. Meni se u početku činilo da je malo testa za veliki pleh ali je sve pod konac tačno u njenom receptu. Drago mi je da vam se dopalo, a i samo patlidžan je sjajan.

      Избриши