среда, 14. август 2013.

PIADINA

Piadina je italijanski tanki hleb karakterističan za područje koje se nalazi duž obale Jadranskog mora. Recept datira iz doba Starog Rima kada se piadina tradicionalno pekla na krugu od pečene gline, terakote i jela kao hleb. Poboljšanjem standarda piadina je postala sinonim za filovani topli sendvič koji se može naći u ponudi brze ulične hrane u Italiji. Piadina je uvek okruglog oblika sa karakterističnim pegicama.




Ako volite sendviče, a ko ne voli, onda će vam se piadina sigurno dopasti. Mnogi će verovatno pitati da li mast mogu da zamene uljem. Ja vam toplo preporučujem mast jer ona daje drugačiju strukturu hleba kao i specifični ukus, ali se može zameniti uljem, najbolje maslinovim. Ne morate je filovati sughomesnatim proizvodima. Malo fete i pesta (ako ga imate) i puno salate će biti sasvim dovoljno da uživate u njoj.




PIADINA
recept objavljen u magazinu MEZZE, Maj 2013.

oko 500g mekog belog brašna, tip 400
1 kašičica soli
10g praška za pecivo
100g svinjske masti
100ml toplog mleka
150ml tople vode


U pola količine brašna dodajte so i prašak za pecivo. Promešajte, dodajte mast, mleko i vodu, i zamesite testo. Polako dodajte ostatak brašna. Mesite dok ne dobijete lepo i elstsično testo koje se ne lepi za podlogu, negde oko 5 minuta. Ostavite jufku da se odmara 60 minuta. 

Premesite jufku i od nje formirajte oblik valjka. Podelite je na 6 jednakih delova. Stavite nenamašćen teflonski tiganj ili još bolje tiganj od tučanog gvožđa na najjači podeok da se greje. Unutrašnji prečnik mog tiganja je 23cm. Oklagijom razvucite jufkice u krugove prečnika oko 24cm jer se testo malo skupi tokom pečenja. Testo se ne lepi za podlogu i sa njim se divno radi. Pre pečenja piadinu dobro izbockajte viljuškom. Prebacite je u dobro zagrejan tiganj i pecite oko 1-2 minuta sa svake strane.

Gotove i vrele pijadine ređajte jednu preko druge u posudu koju ste obložili čistom krpom, a kad završite sa pečenjm pokrijte ih krpom i stavite tiganju u kome ste ih pekli naopačke okrenut  preko  njih da se još malo upare. 

Služite ih tople sa vašim omiljenim suhomesnatim proizvodima i salatama. Sjajne su kad se premažu sa malo pesta od bosiljka. Ako ih ne pojedete dok su tople onda ih zamotane u krpu stavite u plastičnu kesu i odložite u frižider do sledeće upotrebe. Pečene se mogu zamrznuti.

Ukoliko ne volite ili nemate mast možete je zameniti uljem, najbolje maslinovim.




PIADINA

around 500g of flour
1 teaspoon of salt
10g baking powder
100g pork lard
100ml warm milk
150ml warm water



Mix half of the flour with salt and baking powder. Add in the lard, milk and warm water and mix with hands. Knead and add in the rest of the flour until you get a nice and elastic dough that does not stick to your hands. Leave the dough at room temperature covered with cling film for an hour. Knead the ball od dough again and divide into 6 equal pieces and knead them into balls. Place the iron cast skillet (if you have one) or just a regular teflon skillet to heat up on teh stove on the highest temperature you can acheave. My pan is 23cm in diameter. With a rolling pin roll out the balls to 24cm circles. They shrink a little when baked. Prick each one with a fork a couple of times. Bake in a hot skillet, without adding in any oil, for 1-2 minutes on each side. Place the baked piadinas one on top of the other in a clean kitchen cloth. When done fold over the cloth so they are covered completely and place the skillet that you have baked them in over them, upside down. Leave them to soften up for at least 10 minutes. If not used right away wrap the cooled piadinas in a new kitchen cloth and place them in a plastic bag. Keep them in the fridge. Fill them up with any type of delicatessan you like. They are very nice smeared with some pesto.