уторак, 1. март 2011.

CARROT CAKE - AMERIČKA TORTA OD ŠARGAREPE

















CARROT CAKE
okrugli pleh sa pomičnim dnom, prečnika 25cm

4 jaja
300g šećera
350ml suncokretovog ulja

I grupa 
500g sitno rendane očišćene šargarepe, oko 700g neočišćene
rendana kora 1 limuna
rendana kora 1 pomorandže
100g suvih grožđica
150g oraha, krupno seckanih
340g sitno seckanog i dobro oceđenog ananasa iz konzerve
2 kašičice arome vanile

II grupa
450g belog brašna, tip 400
1/2 kašičice soli
12g praška za pecivo
1 ravna kašičica sode bikarbone
2 kašičice cimeta
1 kašičica rendanog muskatnog oraščića

KREM (CREAM CHEEESE FROSTING)
125g putera sobne temperature
250g mlečnog namaza - krem maslaca Kremsi -Mlekara Subotica (Philadelphia, Vajkrem..)
350g prah šećera
300g Ella kremasti svež mladi kravlji sir, Imlek Moja kravica sitan sir ili neki sličan
3 kašičice limunovog soka

ŠARGAREPICE - 12 komada
100g ratluka 
oko 100g prah šećera
narandžasta i zelena tečna boja za kolače

OGRADICA
250g grubo seckanih oraha za oblaganje stranica


Mikserom kratko umutite cela jaja sa šećerom. U mlazu sipajte ulje i nastaviti sa mućenjem oko minut. Dodajte I grupu sastojaka. Mutite dok se sastojci ne ujednače. Sjedinite i pomešajte sve sastojke za II grupu i postepeno ih umešajte u smesu. Dno pleha sa pomičnim dnom prečnika 25cm obložite papirom za pečenje, a stranice naputerišite i sipajte smesu.

Pecite na 180 stepeni (bez ventilatora) 120 minuta. Posle 40 minuta pokrite tortu alu folijomjer će početi da tamni. Nakon 2 sata pečenja smanjite temperaturu na 150 stpeni i pecite još 30 minuta. Torta će napuknuti ali to nam nije bitno jer ćemo je okrenuti kasnije. Kada se ispeče ostavite da se malo ohladi, skinite obruč i izvrnite je naopačke na poslužavnik koji ste obložili papirom za pečenje. Kada je skoro ohlađena preko torte stavite još jedan poslužavnik sa nečim malo težim (litarsko mleko) da pritisne malo i izravna tortu. Ostaviti tortu da se ohladi.

Dok se torta peče ručno lagano umutite sve sastojke za kremu i odložite je u frižider. Nemojte je previše miksati jer se tako razređuje, znači što kraće mućenje.

Skinite papir sa torte pa je isecite vodoravno na dva jednaka dela. Ostavite 3 kašike kreme za okolo, a ostatak fila podelite na 2 jednaka dela. Nafilujte kremom sredinu i vrh torte, a sa onih 3 kašike obod. Usitnjene orahe utisnite oko torte i blago ih šakom pritisnite praveći rub na grnjoj površini koji će sprečiti da krema iscuri dok se ne stegne. 

Za dekorativne šargarepice ručno umesite ratluk sa prah šećerom i narandžastom prehrambenom bojom sve dok masa ne prestane da se lepi za ruke dok dobije konzistenciju plastelina. Za peteljku šargarepe od narandžaste mase odvojite sasvim mali deo 3x3mm i njega naknadno ofarbajte zelenom bojom uz dodavanje još prah šećera. Oblikujte masu u valjak i podelite na 12 delova za 12 šargarepica. Formirajte lopticu, pa od nje između dlanova pomerajući ih napred-nazad oblikujte šargarepu. Tupom stranom noža napravite useke na šargarepi. Čačkalicom ili štapićem za ražnjić napravite rupicu na vrhu šargarepe i udenite zelenu peteljku. Ukrase odložite na tanjir obložen papirom za pečenje koji ste posuli sa malo prah šećera. Neposredno pre stavljanja na tortu mokrim prstom pređite preko njih da bi dobile sjajnu glazuru. Ako tortu pravite 1-2 unapred šargarepice će same prosijati sutradan.

*KREM Krema zna sasvim malo da curi preko oraha na ogradici torte ali kad se stegna za 1-2h bude savršena. 




Preporučujem da se držite  sireva iz recepta ukoliko živite u Srbiji. Mlečni namaz je malo zbunjujući naziv ali obuhvata sireve tipa Vajkrem natur Mlekare Biser ili Mlečnog namaza Mlekare Subotica, ili Philadelphia sir.  Ella sir je kremasti mladi beli neslan kravlji krem sir kome bi odgovarao neki sremski neslani sir, a može i ABC ili Imlekov sitni sir u kofici. 




CARROT CAKE

4 eggs
300g sugar
350ml sunflower oil

I GROUP OF INGREDIENTS
500g carrots finely grated, around 700g unpeeled
finely grated zest of one lemon
finely grated zest of one orange
100g raisins
150g of walnuts roughly chopped
340g drained pineapple sliced into small pieces
2 teaspoons of vanilla aroma

II GROUP OF INGREDIENTS

450g flour
1/2 teaspoon of salt
12g of baking powder
one even teaspoon of baking soda
2 teaspoons of cinnamon
1 teaspoon of ground nut meg

CREAM CHEESE FROSTING
125g butter room temperature
550 cream cheese cream cheese
350g powdered sugar
3 teaspoons of lemon juice

CARROTS
100g Turkish delight
100g and more of powdered sugar
orange and green liquid food color

250g roughly chopped walnuts for the sides of the cake



With an electric mixer beat the eggs with the sugar for 30 seconds and then add the oil while mixing for another minute. Add the I group of ingredients to the egg mixture and mix some more. Add the II group of ingredients, all except flour and mix a bit, then slowly add the flour and mix until you get an even dough. Line the pan with the removable bottom that is 25cm in diameter with baking paper and butter the sides.

Bake at 180 degrees Celsius (no fan) for 120 minutes, and half way thought the baking cover the cake with baking paper. Let it cool for 10 minutes, then remove it from the baking pan and flip over and place a tray with something a bit heavy on top since we want the cake to even out and sink. When completely cool take of the baking paper stuck to it and slice into two equal parts.

CREAM CHEESE FROSTING mix all the ingredients while the cake is cooling and place in the fridge.

CARROTS with the tip of your hands knead the Turkish delight and add half of the amount of powdered sugar and some food color and keep kneading and adding sugar until you get a nice elastic dough and the color you want. Place in the plastic bag and put in the fridge. To make carrots pinch some delight dough and form small balls that you have rolled between your palms to form a carrot. Make indents with a knife. With a tooth pick make a small hole on top of the carrot and place a green stem. Before placing on the cake go over the carrot with a wet finger, just dipped in water. This will give them a beautiful glaze that will keep in the fridge.