Ako ste u potrazi za salatom koju možete zgotoviti unapred za Badnje veče, a još i volite marinirane šampinjone, onda sledite ovaj odličan recept sa bloga Mimi's Kingdom, koga istrađujemo u mesecu januaru i februaru u okviru FBI rukavica.
MARINIRANI ŠAMPINJONI (količina za dve tegle od 700ml)
1kg šampinjona, sitnih
200ml vode
100ml 9% belog vinskog sirćeta
1 kašika soli
1 kašičica šećera
biber u zrnu
2-3 čena belog luka, listići
2 lista lovora
1/2 kašičice majčine dušice, suve
1/2 kašičice origana, suvog
malo bosiljka, suvog
Ako niste našli sitne šampinjone, onda veće isecite na četvrtine, a srednje na polovine. Nemojte im odstranjivati drškice već secite sa njima.
Stavite sve sastojke osim šampinjona u malu šerpicu od oko 2l, da proključaju. U ključalu tečnost u nekoliko tura spuštajte šampinjone i kuvajte ih 2-5 minuta. Vadite ih rešetkastom kašikom direktno u vruće tegle. Zalijte ih vrelom tečnošću u kojoj su se kuvali (sa ili bez začinskog bilja), onako da lepo ogreznu i zatvorite.
Ostavite ih da se ohlade pre konzumiranja, ali bi bilo poželjno da se ostave bar jedan dan u marinadi.
Ostavite ih da se ohlade pre konzumiranja, ali bi bilo poželjno da se ostave bar jedan dan u marinadi.
NAPOMENE
Ako ste pomislili kao i ja da je neka greška u receptu zbog količine tečnosti (200ml vode i 100ml sirćeta), nije. Šampinjoni sami otpuste vodu, a i kuvanjem se znatno smanje, pa je tečnosti sasvim dovoljno. Naravno kuvajte u maloj šerpici od 2 litre.
Ako niste našli sitne šampinjone i oni ogromni će poslužiti, samo ih isecite na listiće.
Ako planirate da ih čuvate na duže vreme onda pre upotrebe tegle sterilišite u rerni ili na šporetu kuvanjem u vodi, a šampinjone i vrelu tečnost uvek sipajte u vruće tegle i odmah ih zatvorite.
Dodatak začina je odličana ideja. Oni se stajanjem stalože na dno tegle, daju aromu i boju, a kad ih vadite promućkajte teglu ako želite da servirate sa začinima ili ih ostavite staložene na dnu ako želite čiste šampinjone.
MARINATED BUTTON MUSHROOMS
1kg button mushrooms, small
200ml water
100ml 9% white wine vinegar
1 tablespoon of salt
1 teaspoon of sugar
black pepper
2-3 cloves of garlic, sliced
2 bay leaves
1/2 teaspoon of dry thyme, oregano and basil
If you did not find small button mushrooms, just cut the larger ones. Place all of the ingredients except the mushrooms in a small pan (app. 2 liters) and bring to a boil. Prepare two glass jars (0.7l each). Drop one fourth of the mushrooms or lesss into the boiling liquid and cook for 2-5 minutes. Take out the mushrooms and place in a jar. When done, just cover the mushrooms in a jar with the hot marinade nad close the lid. Let cool. Consume after they have chilled, but I left mine in the marinade for a day. If you are planning to store them for a longer time sterilize the jars and lids first in an oven at 150 degrees or on the stove and pour into the hot jars using oven mits.