понедељак, 12. децембар 2011.

ROZEN TORTA (sa domaćim korama)

Rozen torta je moja omiljena torta. Unazad, evo već nekih dvadesetak godina, to je moja rođendanska torta koju mi uvek mama pravi. Svake godine žena pita koju tortu želim, i svake godine dobije isti odgovor. Prošle godine sam konačno otišla do nje da vidim tehniku razvlačenja domaćih kora, da bi mogla sama da je napravim (iako mi  nije rođendan) i podelim recept sa vama. 

Mene lično zanima poreklo ove torte, pa vas molim, da ukoliko nešto znate o tome, to ostavite u komentaru.




Ako do sada niste probali  Rozen tortu sa domaćim korama onda niste ni jeli Rozen tortu i ne znate kakva je to vrhunska poslastica. Rozen sa kupljenim korama brojim u sitne kolače, a Rozen sa domaćim korama ide u kategoriju vrhunskih torti. Kupljene kore su žilave, a ovo je komad raja.




Po običaju, ja ne umem da napišem recept u desetak redova, pa se nemojte, molim vas, preplašiti dužinom recepta. Potrebno je samo da ukapirate prvi put kako to treba da izgleda, a onda recept možete skratiti.

Ova Rozen torta sa prelepim slikama na Matejkinom blogu u izvođenju njene mame.




ROZEN TORTA

KORE
5 žumanaca klase S (65-70g)
200g kristal šećera
20g vanil šećera, 2 kesice
oko700 g mekog belog brašna
na vrh noža sode bikarbone
160g putera sobne temperature
200ml mleka


U velikoj šerpi mikserom kratko umutiti žumanca sa kristal i vanil šećerom. Dodati puter i mutiti još malo čisto da se masa sjedini. Dodati oko 500g brašna, sodu bikarbonu i mleko, pa ručno nastaviti sa povezivanjem mase. Testo je u ovom momentu lepljivo. Dodati 100g brašna i nežno ga dlanovima pripajati testu, a testo nežno preklapati. Ovde se testo ne mesi kao za hleb, ne natire se brašno u masu, niti je potrebna velika snaga da se umesi, već nam je cilj da dobijemo jedno mekano, blago lepljivo testo koje se odvojilo od stranica šerpe i spojilo u jednu masu. Što više brašna, to je tvrđe testo, pa samim tim i kore su žilavije. Mekše testo se lakše razvija, a kore su mekane i tope se u ustima. Testo prebacite na radnu površinu pa polako dodajte ostatak brašna, tj još oko 100g. Testo treba da je mekano i samo blago lepljivo, ali kompaktno. Ono može primiti po mojoj proceni i kilogram brašna ali tada bi vam kore bile kao karton. Zaustavite se kada potrošite 700g brašna, pa procenite da li vam treba još samo malo. Testo odmah podeliti na 8 delova jednaake težine. Moje su merile po 160g. Neka jufke stoje na sobnoj temperaturi na podlozi koju ste malo pobrašnjali dok čekaju svoj red na tanjenje.

Iskrojiti 8 papira za pečenje 30x24cm. Na papiru za pečenje oklagijom treba rastanjiti jufkicu da pokriva ceo papir. Stavite jednu jufkicu na papir, pa je pritisnite dlanom da poprimi oblik manjeg pravougaonika. Probajte sada oklagijom da rastanjite testo. Ako se oklagija ne lepi za testo onda ste dodali previše brašna, ali ne marite, već tanjite dalje po postupku koji kasnije opisujem. Ako se oklagija lepi za testo, onda ste na pravom putu. Pobrašnjajte površinu kore pa rastanjite malo, onda opet pobrašnjajte kad oklagija počne da se lepi. Kad prestane da se lepi, a to će biti negde na sredini tanjenja, lepo razvijte koru. Testo je jako tanko, možda pola milimetra ili milimetar, nisam merila, masno je i prelazi ivice papira kako ga tanjite. Nožem isecite delove koji štrče van papira pa ih prilepite na mesta gde vam testo nedostaje.

Koru sa papirom prebaciti na poleđinu pleha od rerne. Ja sam rotirala 2 pleha od rerne i tako da mi je jedan pleh uvek bio hladan pre stavljanja papira. Ako stavite na vreo pleh onda se vreme pečenja malo skraćuje. Možete tanjiti i direktno na plehu bez papira za pečenje, ili ako imate plehove za Rozen tortu pecite kore sa papirom u plehu, ali prvo iskrojte papir shodno vašem plehu koji bi trebao da je približno 24x30cm. 

Pre ubacivanja u rernu koru  izbockati viljuškom i to nekih 50-ak puta. Peći na 160 stepeni 6 minuta i to na drugoj polici odozdo u rerni, znači ispod polovine rerne. Dok se jedna kora peče taman imate vremena da drugu razvučete (kad se uvežbate). Kore treba da su bele, a samo na najtanjem mestu mogu malo potamneti, i to obično na ćoškovima, ali ne bi trebalo.

Tople kore sa sve papirom za pečenje ređajti jednu na drugu, pa ih pokrijti krpom dok ne završite fil.


FIL
300g mlevenih oraha
20 kašika vrelog mleka
250g putera sobne temperature
5 belanaca klase S (65-70g)
250g šećera u prahu
20g vanil šećera - 2 kesice

Vrelim mlekom poparite mlevene orahe, tj dodajte polako u kašikama mleko orasima dok ne dobijete gustu kašu. Količina mleka zavisi od toga koliko su vam orasi suvi. Moji su bili jako sveži pa mi je trebalo oko 20 kašika. Umutiti puter mikserom, pa ga dodajte u poparene orahe i mutite još malo dok se smesa ne ujednači. Umutite čvrst šam od belanaca, pa na kraju dodajte prah šećer i vanil šećer i još malo mutite. Šam dodajte u smesu od oraha i putera i na najmanjoj brzini miksera ujednačite.


FAJTANJE KORA
malo toplog mleka

Fil podelite na jednake delove u 7 čaša ili posudica. Na poslužavniku (celokupna torta se ne prenosi na novu tacnu, već samo parčići, pa pazite gde stavljate kore ukoliko planirate da je iznesete celu) postavite prvu koru tako da je ravna strana okrenuta na dole, naravno bez papira. Pofajtate je sa malo mlakog mleka kašikom ili jednostavno umočite prste u mleko 2-3 puta i prsnite po korama, pa je odmah premažete sa sedminom fila. Proces fajtanja kora i mazanja ponavljate, a naravno ostavite najbolju koru za kraj koju okrenete tako da joj je ravna strana okrenuta na gore. Rozen torta se obično seče sutradan tako što se krivudave ivice odstrane, tako da ima pravilan pravougaoni oblik, a bokovi se ne premazuju, mada možete i to uraditi.

Stavite papir za pečenje preko torte. Na papir stavite još jednu tacnu, pa na tacnu položite 2-3 litarska mleka da leže, pa sve stavite u frižider da se torta izniveliše, oko 12 sati. Možete pritisnuti i sa nečim drugim, ali bez pritiskanja ne valja.


ROZEN GLAZURA
500g prah šećera
2 belanca sobne temperature
8 kašičica suncokretovog ulja
1-3 kapi crvene tečna boje za kolače
oko 5 kašičica limunovog soka

Ako vas je uplašila količina šećera koja je navedena, ne brinite. Većina recepata navodi 250g prah šećera ali ja nikada ne radim knap, jer sa knap glazurom morate jako brzo da radite i iskoristiti sve. Cenim da je meni ostala trećina i više od ove glazure, ali bolje da ostane, a da ja mogu komotno da radim. Izvadite tortu iz frižidera da bi se prilagodila sobnoj temperaturi i to nekih 3 sata pre nanošenja glazure. Ako radimo na hladnoj torti glazura će se brzo stisnuti, brže nego što je potrebno da napravite korekcije. Mikserom mutiti belanca oko minut. Odvojiti kašiku-dve od šama u zasebnu činijicu. U ostatak šama dodati pola prah šećera, sav limunov sok i ulje i 1-3 kapi crvene boje za kolače, pa mutiti mikserom. Pazite po pitanju boje jer su neke boje izuzetno intenzivne pa se i od tri kapi dobije nijansa ciklame. Najboje je čačkalicu umočiti u farbu pa prebojenu čačkalicu spustiti u glazuru da se oboji jer tako lepše dozirate. Dodati ostatak prah šećera i šam koji ste sklonili sa strane onoliko koliko je potrebno da se dobije lepa jako gusta i sjajna masa koja malo kisi. Ja sam iskoristila oba belanca, a to koliko ćete iskoristiti zavisi od njihove veličine. Uvek imajte još prah šećera ukoliko je masa preretka. Širokim, nožem koji nije reckav i koji ste provukli kroz vrelu vodu (bez brisanja, samo ga otresite) naneti glazuru. Glazura može malo da curi sa strane ali ne mnogo. Slobodno celom površinom noža, koga svaki put operete pod mlazom vrele vode, pređite preko cele površine i nanesite je lepo i ravnomerno. Imate oko minut da poravnate sve, a neravnine će se same izravnati. Ako vam je glazura nešto gušća pa se teže maže, vratite je brzo u šerpicu pa dodajte kašičicu-dve vrele vode, pa ponovo na tortu. Ako i dalje imate neravnina, a ne bi trebalo, uključte fen za kosu i uperite u glazuru da se neravnine isprave. Tortu staviti u frižider.

Nakon nekoliko sati kada se torta ohladla, a glazura stegla isecite neravne ivice torte  (nož držite pod uglom od  45 stepeni) i počastite se. Moji parčići su bili oko 6 x 2.5cm. Kad skinete reslove premerite širinu, pa je podelite na 3 jednaka dela i secite po njima. Potom isecite debljinu komada koja vam odgovara. Čak i nakon 20 dana u frižideru torta je fenomenalnog ukusa, a glazura se divno drži. Slobodno je možete i zamrznuti.




ROSEN TORTE

LAYERS
5 egg yolks
200g crystal sugar
20g vanilla sugar
around 700g of flour
baking soda on the tip of the knife (a pinch)
160g butter at room temperature
200ml milk

Whisk together with a mixer for a minute or two the egg yolks and vanilla sugar. Add in the butter and whisk until it incorporates. Add in 500g of flour, baking soda and milk and whisk just enough for it to come together. Place the mixer aside and work with your hands adding in 100g of flour. You will get a sticky dough. We just want the dough to come together and we do not want to knead it as if we were kneading a dough for bread punching it hard. This dough needs gentle handling. Now, place the dough on the work surface and sprinkle it with the remaining 100g of flour or less. Gently with the palms of your hands stick the flour to  the surface of the dough and fold it in. The dough should stay soft and a bit sticky but it should form one compact mass. You can add in more and more flour but the result would be a torte with layers that are not soft. Weigh the dough and divide it into 7 pieces. Each one should weigh around 160g. I formed a log shape and cut it into discs for an easier cutting.

Cut out 8 pieces of baking paper 24x30cm. We are going to roll out each disc of dough onto the paper so it covers its entire surface. The dough is sticky and it should be that way. Firs just place one disc on the baking paper and press with your hands to form a small rectangle like in the picture. Try rolling it out with a rolling pin. If the rolling pin does not stick to the dough then you have placed too much flour in the dough, but continue rolling it out. The layers will need 2-3 days to soften up in a torte, but that is ok. If the dough is still sticky you are on the way. Keep sprinkling flour on the surface of the rolled out dough and rolling it out to fit the paper. The dough is oily and will go over the edges of the paper, and in some spots you will just not have enough. Just cut the pieces that stick out and transfer them to the place where you do not have enough. Keep rolling, cutting, and sticking the pieces. When you are done with one layer place it on the up-side down baking pan.

With a fork make around 50 pricks on the surface of the layer. If you do not do that the bubbles will form when baking. Place the oven tray in the oven, below the middle. I used 2 oven pans and rotated them. While one layer was baking I cooled the other one that came out of the oven and placed the next layer on it. If you do not have two pans, just wait for the first one to cool, and then place the layer on it. You can place it on the hot pan, but this will shorten the baking time from 6 minutes to 5 or less so you need some experience if you plan on doing it this way.

Bake at 160 degrees Celsius (no fan) for 6 minutes. In 6 minutes you can roll out the next layer if you are quick, and if you are not the layers and the oven are not going anywhere, just take your time.

Place the baked layers together with the paper one on top of the other and cover with the kitchen cloth towel. Let them sit while you make the filling

CREAMY WALNUT  FILLING
300g ground walnuts
20 tablespoons of hot milk
250g butter at room temperature
5 egg whites
250g icing sugar
20g vanilla sugar

Pour hot milk over ground walnuts so you get a nice and thick creamy paste. You might need a tablespoon or two more or less depending on how dry are the walnuts, how much moisture they have. Whisk the butter for a minute and ad it to the walnuts and whisk some more. Whisk the egg whites into stiff peaks adding slowly the icing and vanilla sugar. Fold the egg whites into the walnut cream by hand so it evens out.

 ASSEMBLY AND SOFTENING OF THE LAYERS
bit of warm milk

Divide the walnut filling into 7 equal parts. Take a large serving tray and place the first baked layer on it. Warm a cup of milk and sprinkle the layers with milk two or three times by hand or with a spoon. Do not place too much milk on it, it will be soggy. Cover the layer with the filling, place the next layer on top, sprinkle with milk and place the filling. Repeat the process. Cover with the last layer so the even smooth side is facing outward. Place a baking paper over the top, and place another tray over it. Now comes the trick. Place something a bit heavy so it covers the entire torte and place the entire torte like this in the fridge for 12 hours so it evens out.

PINK SUGAR ICING
500g icing sugar
2 egg whites room temperature
8 teaspoons of sunflower oil
one to three drops of red food coloring
around 5 teaspoons of lemon juice

Take the torte out of the fridge 3 hours before placing the glaze on. Whisk the egg whites into stiff peaks. Set 2-3 tablespoons of the beaten egg whites aside for later. Add in half of the icing sugar, all of the lemon juice, sunflower oil and food coloring and whisk. Slowly add in the rest of the icing sugar and whisk it into a nice thick and creamy paste. If the mixture is too dry add in the egg whites that you have set aside. Using a long and wide knife that you have run under hot tap water spread the glaze on top. You will have some sugar icing left over but that is better then not having enough. Place the torte in the fridge for couple of hours. Cut the uneven sides off, and then cutting at a 45 degree angle cut into rectangles and serve. 

71 коментар:

  1. Very pretty! It takes patience and passion to make this! Well done!

    ОдговориИзбриши
  2. Sretan rockas;)!!!
    A rozen torta je i moja omiljena torta!

    ОдговориИзбриши
  3. ANGIE
    Thank you Angie. When you love this pieces of heaven like it is not hard to make.

    MAJO
    još mi nije rođendan, već je ovo vanredno izdanje torte, pošto ja ne mogu da stignem da je napravim jer je uvek dobijem kao gotovu za rođendan od mame. Jedem je već dvadesetak godina a još uvek je obožavam. Pravila sam je 24 Novembra i evo imam još jedno parčence u frižideru koje se fenomenalno drži.

    ОдговориИзбриши
  4. Nikad ju nisam jela a kad sam je htjela napraviti kod nas nema kupiti kore e sad bi se trebalo uhvatiti u koštac i napraviti ovako lijepu Rozen tortu s divnom kremom punom oraha.

    ОдговориИзбриши
  5. DILAJLA
    I bolje što nisi našla kore jer te kore nisu vredne pomena. Prostudiraj recept, jer jeste dugačak, ali se lepo i lagano pravi.

    ОдговориИзбриши
  6. Perfektno! Ja obožavam rozen,ali samo sa domaćim korama.Napravila si je za čistu peticu.Oduševljena sam!

    ОдговориИзбриши
  7. Ti si se u zadnje vrijeme uhvatila u koštac s vrhunskim tortama. Moram priznati da za ovu tortu prvi put čujem. Ali uz tvoje detaljne upute i kolaz s prikazom rada, svatko ju može napraviti.

    ОдговориИзбриши
  8. Hvala na receptu. Oduvek sam želela pouzdan recept za kore za rozen tortu, a svemu što dolazi iz tvoje kuhinje može se verovati.

    Htela sam samo da te pitam, kakvu ulogu igraju belanca u filu? Shvatam da si ih u glazuru stavila da bi bila sjajna, ali fil? Tu dominiraju orasi i puter, šne od belanaca bi celu stvar eventualno učinio vazdušastijom, ali kad već posle moraš da što jače pritisneš tortu, podrazumeva se da na taj način istisneš sav vazduh iz nje.

    To je malo moj lični trip, ne stavljam živa jaja u tortu, osim ako nije krajnje neophodno (recimo, u Vasinoj torti) pogotovo ih se plašim u kolačima koji tradicionalno mogu dugo da se razvlače po frižideru.

    ОдговориИзбриши
  9. MAXIVIDO
    Bojim se da bez belanaca u filu to ne može da prođe. Ona daju kremasti fil koji je sočan, koji daje vlažnost. Torta se pritiska i to ne mnogo već samo ravnomerno da se niveliše, tj. izravna, da sve lepo legne, jer naravno da kore nisu perfektno ravne kad se ispeku. Izostavljanje belanaca ne preporučujem jer bi to bila druga torta. Ako kolač dugo stoji u frižideru ukoliko nema bakterij u početnom uzorku one se neće ni razmnožiti jer ih nikada nije ni bilo. Tu nema straha. Jedem je već 20 godina ovakvu i živa sam i zdrava.

    ОдговориИзбриши
  10. Wow, Jelena! Kakva torta!I kakav trud! Moja mama pravi rozen tortu za slavu, ali sa kupovnim korama, moram da joj posaljem ovaj recept. Ja sam vec zaboravila kakvog je ukusa, ali za nju me vezuju lepa secenja na mog, vec pokojnog papagaja, Rajka, koji je jednom prilikom aterirao sa maminog goblena na roze glazuru torte koju je moja mama bas zavrsavala. Sav se bio ulepio, pokusavao je da mahne krilima ali nikako... posle smo ga kupali, i moj pametni tata susio u rerni, na niskoj temperaturi:)

    ОдговориИзбриши
  11. Molila bi ćitaoce, da ukoliko znaju nešto o poreklu ove torte ostave komentar. Unapred zahvalna!

    ОдговориИзбриши
  12. DOLCE FOODA
    E sad ću imati asocijaciju ulepljenog papige i rozen torte! baš si me nasmejala. Evo tebi i mami recepta pa možeš i ti tam preko bare da je praviš, a tako je dobra da može i u Ritz-u da se posluži.

    IRENA
    Hvala!

    WHAT'S FOR DESSERT
    Ma nisam se ja tek sad uhvatila u koštac sa tortama, već su tek sad stigle na red za pravljenje i objavljivanje pošto već duže vreme pazim na ishranu. Ima tu još dosta recepata koji su u rangu sa ovim, samo da dođu na red. Kad pravim slatko volim da pravim torte, jer torta je torta, a kolač je kolač.

    ОдговориИзбриши
  13. Savrseno pripremljene, savrseno izrezane, prezentirane... Krasna boja..Sta jos reci?
    Kladim se da je i savrseno brzo nestala!

    ОдговориИзбриши
  14. Joj koliko posla, sigurna sam da je izvanredna. Ja se još spremam na pravljenje Esterhazy-ce prema tvojim upustvima ;)

    ОдговориИзбриши
  15. Samo sam preletela preko početka teksta, ali ću kasnije da natenane i sa uživanjem sve prostudiram. Ukratko: volim kada si opširna! Tada i ja svašta naučim, pa mi tvoji postovi dođu kao kulinarska škola. Dakle, imaš moj glas da nastaviš tako! A obzirom da tvoji recepti ne mogu da ne uspeju - već vidim sebe kako valjam korice, iako sam se zaklinjala da neću peći više od 3 kore ni za jednu tortu :-)

    ОдговориИзбриши
  16. Rozen tortu nisam nikada jela, ni kupovnu ni domaću, ali već zamišljam komadić raja kako se topi u ustima! Svaka čast na korama, ja uobičajeno za mađaricu radim domaće kore (jer im kupovne nisu ni do koljena) i znam da je to posao od par sati,a li svaki trud se na kraju cijeni i isplati!
    I ja volim kad si opširna. Većina je možda ili radila npr. ovu tortu ili je barem jela. Za one koji nismo ni jedno ni drugo, svaka uputa, savjet ili slika je dobrodošla :)

    ОдговориИзбриши
  17. Fantastično izgleda, koliko truda si samo uložila u nju, svaka čast draga Jelena!!!

    Lijep pozdrav:)

    ОдговориИзбриши
  18. Obozavam Rozen tortu. Istina, obicno je jedem sa kupovnim korama i isecenu kao sitni kolaci. I takvu je bas volim a ne mogu da zamislim kakvo je uzivanje pojesti parce ovakve torte sa pravim domacim korama. Mislim da cu se uskoro odvaziti i pokusati da ih sama napravim. Nekako je u glavi zamisljam okruglu i secenu kao pravu okruglu tortu jer ovakva, ona je i vise od toga. Svaka cast, prelepo! :)

    ОдговориИзбриши
  19. Super izgleda. Nažalost nisam nikada prije čula za rozen tortu pa neznam ništa o njenom porijeklu.

    ОдговориИзбриши
  20. Rozen torta mi je jedna od najlepsih a jos je nikada nisam pripremala niti sa kupovnim, a pogotovo ne sa domacim korama tako da cu sigurno sacuvati ovaj recept. Hvala ti na jos jednoj divoti!

    ОдговориИзбриши
  21. Jelena, svaka čast, ovo je super profesionalno, prava si majstorica. Ja obožavam tvoja detaljna objašnjenja, uvijek nešto novo naučim!
    Znam za ovu tortu ali ju nisam nikada probala niti radila. Kod nas nisam vidjela da ima za kupiti kora baš za tu tortu, ali nije ni potrebno kad imamo ovaj tvoj recept. Prepisat ću si ga! :)

    ОдговориИзбриши
  22. S a v r š e n a! Ja sam je pravila kao kolač sa kupovnim korama i nije bila loša, ali ovako, sa domaćim korama i velikim trudom verujem da je neuporediva. Nikako da se usudim da probam da napravim te tanke kore koje se peku na prevrnutoj tepsiji. Moja mama ih pravi za medenu pitu, po nekom svom receptu, i zaista su jako lepe. Sada i ovaj tvoj recept za rozen kore, uh, moraću da skupim hrabrost, jer se očigledno jako isplati na kraju.

    ОдговориИзбриши
  23. Draga Jelena, skidam kapu! Bravo i tvojoj mami koja ju godinama pravi! Nisma ljubitelj rozen torte sa kupovnim korama, ali uvek sam zelela da probam napraviti domace kore. U ovom periodu svakako nemam vremena, ali zapamticu ovaj recept i jednom cu ju napraviti! :)

    ОдговориИзбриши
  24. JASNA
    Kada je u pitanju Rozen torta njome se sladim u određenim dozama, a to je jedno parče na dan, tako da koao što sam napisala, nakon nošenja mami da proba juče je nestalo poslednje parče, a pravila sam je 24 novembra.

    OPASNA
    ma nemoj se šaliti sa tri kore. Bolje napraviti ovakvo nešto, pa uživaš danima i danima, nego tortu na brzinu sa šlagom koju smažeš za tili čas. Ako si Esterhazi napravila ovo će ti super ići. Samo prati recept i mesi mekano testo. To je ključ recepta dodavanje brašna dok se tanji. Komadi su kao puter, sve se stopi u ustima i nestane. Milina. Nisam je merila ali mama ceni da ona ima i 3kg. Zaista je isplativa, i više nego isplativa.

    MIKI
    Bookmarkiraj recept za neki drugi put. Ovo je iskustvoo od 20 godina sliveno u jedan tekst. Trebalo je ukapirati da se kore brašnjaju nakon nanošenja na papir da budu puteraste i mekane, da im ne treba ni jedan dan da se opuste, već su odmah savršene.

    PSYCHO CAT
    Nema na čemu, biće i drugih torti samo da se ne udebljamo mnogo od ovih slatkiša.

    SHACKY
    Mama ima plehove za rozen, ali stvarno ti nisu potrebni pošto i ona tanji na papiru pa samo papir prenese na pleh. Ovde tanjiš na radnoj površini i samo papir spustiš u pleh. Može pleh da bude i normalno postavljen ali ovako lepše vidiš kako se peku.

    TAMARA
    E sad ste me sve dale u rebus, pošto vidim da blogerice iz Hrvatske uglavnom nisu probale ili nemaju gde kupiti kore. Neće biti da je ovo možda autentični srpski proizvod. Čekam da saznam.

    MIHAELA
    ovaj recept za kore možeš koristiti i za druge filove. Jela sam je sa filom od maka i belom glazurom ali sa kupovnim korama. jednom moram da je napravim po ovom receptu sa makom.

    NASTASJA
    Meni je takože palo na pamet da je pravim okruglu i pravila sam je. Preračunavala sam površine, plehove i sve redom i mogu da ti kažem da to ne radiš. Ona nije namenjena da bude okrugla. Jenostavno to ne ide. Parčići su veliki da ih služiš, ako je dupliraš onda je previsoka, ako je ove visine onda je preniska, jednostavno mera količine ne odgovara. Treba da bude ovakva kakva jeste, a jedno parče je dovoljno. Dobro, ja prošvercujem nekada i dva.

    ZONDRA I PETRA
    Hvala! Ako čujete nešto javite! Zondra i ti u tvoje rukotvorine uložiš mnogo više truda nego ja u jednu tortu, a ovo se pojede. Sve što ja napravim lepo se pojede...

    MAJO
    Moram još jednom da pogledam kore za Mađaricu, ali mislim da je nešto slično. Praviću i nju jednog dana, to mi je na spisku. Vidiš sad i ti isto kažeš da je nisi jela. Da li je moguće da je niko iz Hrvatske nije jeo. Čekam pa ću videti gde će nas odvesti ovaj recept. Može biti samo Austro-Ugarska ali nešto slično nisam viđala.

    ОдговориИзбриши
  25. Поздрав .. ЈЕLЕNА да најдивније колач са розе .. то је велики корак, ако изгледа као да је ... прелепе слике .. ја ћу ти купити хрскаве пасуљ у мом блогу .. бсссМАРИМИ

    ОдговориИзбриши
  26. Rosentorta was the fist cake I ever knew when I came here. It is still my favorite, and your photos are truly mouth-watering.

    ОдговориИзбриши
  27. ANONIMAN
    Hvala!

    GARLUTTI
    Thank you for visiting my blog. I hope you enjoy the recipe.

    BIBI
    I Googled the Rosentorta and could not find the origin on the blog. I hope you give this home made version a try.

    ОдговориИзбриши
  28. Baš sam nešto razmišljala o tim korama ovih dana! I nisam baš sigurna da ću se osmeliti da ih napravim! Ako budem, ovaj recept je kao naručen. Bravo Jelena!

    ОдговориИзбриши
  29. SANJA
    MKore zaista nisu problem. Samo sledi uputstvo. meko testo na koje utapkavaš brašno dok ga tanjiš. vreme pečenja i temperatura su provereni. Fil se lagano pravi, najlakši do sada, bez kuvanja. Glazura je laka. A rezultat...

    ОдговориИзбриши
  30. Draga Jelena, svaka cast, i za samu tortu i za detaljan opis, nisam je nikada pravila ali sam je probala par puta u gostima, pravljenu sa maslacem i kao posnu varijantu, tako da su i utisci veoma razliciti... ali ako se resim da je nekada napravim, dolazim ovde po receptic!:)))

    ОдговориИзбриши
  31. Mislim da je ovo najlepsa Rozen torta koju sam videla:) Divna ti je nezno roze glazura.

    Ja sam je uvek pojmila kao kolac, iako u nazivu stoji torta. Verovatno zato sto ide uz sitne kolace. One kupovne nikada ne jedem, a domacu nisam imala priliku da probam, tako da mogu da kazem da ne poznajem ukus prave rozen torte. A obzirom na kolicinu oraha u filu, sigurno bi mi se svidela.

    ОдговориИзбриши
  32. Bozanstveno :) Nikada nisam probala ovu tortu, ali moracu da napravim!

    ОдговориИзбриши
  33. Savršeno izgleda, Jelena, svaka čast za ručno pravljene kore i uopšte čitav trud. Ja već vidim da bih ovu tvoju Rozen tortu obožavala, a deklarativno Rozen nije moj kolač. Kako bi i bio sa onim žilavim koricama kakve najčešće budu.
    24x30 cm su dimenzije trolitarskih kesa za zamrzivač, mislim da bi ovde bile od pomoći za valjanje kora, ako probam javiću.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  34. Svaka čast,ovo je savrseno, toliki trud.Bravo Jeco!!!!

    ОдговориИзбриши
  35. MAJO
    Kore se tanje na papiru a caka kora je rolanje sa oklagijom na lepljivo testo pa dodavanje postepeno brašna dok oklagija ne prestane da se lepi i tako dobiješ kore koje se odmah nakon prve degustacije tope u ustima. Ovde ti kesa ne može pomoći pošto se peku na papiru na kome se tanje. Nije uopšte teko kao što izgleda a ja sam zakomplikovala celo objašnjenje sa najboljom namerom. Torta je zaista i vipe nego izdašna i isplativa i nema veze sa kupovnim korama.

    ОдговориИзбриши
  36. nisam nikad jela rozen tortu iako sam čitala o njoj po blogovima
    izrada domačih kora na prvi pogled djeluje komplicirano, ali ustvari je to isti postupak kao za mađarsku ili medenu pitu, a u tom polgedu sam se jako usavršila
    inače jedina stvar koju radim drugačije je da kore valjam između dvije folije, na taj način izbjegavam dodavanje još brašna, obično se zanesem pa dodam previše :)
    ova roza glazura je baš onako nježna, dopada mi se

    ОдговориИзбриши
  37. Tako lijepo i detaljno obajšnjeno! Svaka ti čast, prekrasna je.
    Monalisa

    ОдговориИзбриши
  38. Slažem se sa konstatacijom da je domaće najbolje. Bilo bi lepo da pokažete i neke druge poslastice u izmenjenom "domaćem/bakinom" obliku.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tračara, hvala na poseti i drago mi je da voliš domaće. Ima tu recepata starinskih slatkiša, samo idi na index sa receptima i pogledaj šta ti se dopada.

      Избриши
  39. Draga Jelena,

    Potpuno si u pravu da je rozen torta od domaćih kora neuporedivo lepša nego ona sa kupovnim - nebo i zemlja. Moja mama je godinama pravi i jednom sam se čak i ja usudila da je pravim "ispočetka". Nije uopšte komplikovano napraviti kore, zahteva samo malo više vremena. Sećam se da me je muž tada pitao: "Odakle ti energija da deset sati praviš tortu?". Naravno da je preterivao. Nisam je pravila od tada iz jedinog razloga što sam posle tog vikenda dobila 2kg na težini. Potpuno sam neumerena kad je ova torta u pitanju. Od tada se zadovoljavam time da je jedem samo kad je mama pravi. Glazura ti je savršena. Ono što je kod mene drugačije u receptu i što mi se i više sviđa (a probala sam obe varijante) je da se u malo više mleka nego u tvom receptu istopi šećer i puter, pa da se u to dodaju mleveni orasi. Fil je ređi (naravno, svakako se stegne kad se ohladi), nema potrebe da se kore dodatno kvase, a cela torta je sočna, topi se... U svakom slučaju, razumem zašto ti je ova torta izbor za rođendansku. Pozdravljam te i nastavljam da uživam u tvojim receptima!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Majo, drago mi je da deliš moj entuzijazam oko ove tore nad tortama. Ja ne priznajem Rozen sa kupovnim korama to je kolač ali ovo je torta iako se seče kao kolačić. Ja je zamrzavam onako sečenu i vadim po potrebi da vaga ne bi bila ljuta na mene. Ja sam ovaj put otkrila trika da kore trebaju da su meke i da se lepe za oklagiju dok ih valjaš i onda uz to postepeno dodavanje brašna na koru koju rolaš dobiješ savršeno meku koru i savršenu konzistenciju. Kad čovek nešto voli nije mi teško ni pola dana da ne izlazim iz kuhinje kada je s ljubavlju pravljeno i za one koje volim. Ne razumem one koji kažu ne znam i neću, e to stavrno ne razumem.

      Избриши
    2. Kod nas u porodici svi imamo kompleks Rozen torte jer je Carica za tu tortu bila izvesna baba Ruza...baka mog brata od tetke...ona je to naravno sve rukom mutila ali je to bilo nesto neverovatno...! Pre nego sto cu ja otici u Italiju ona je vec bila dosta stara a meni ranije nije palo na pamet da odem kod nje i da gledam kako je ona to pravila...dodje mi da se ubijam kad pomislim da sam mogla direktno od nje sa izvora da naucim...ali sad, sta da se radi...! kada sam se ja udala, ona je napravila dve rozen tort i moja mama i moja najbolja drugarica su je u rucnom prtljagu donele u Rim...! svi je se jos uvek secaju...
      Moram da priznam da opva tvoja na oko dosta deluje kao baba Ruzina...mozda smo nas dve rodjake a da to i ne znamo...!!
      Moraces da mi kazes kada sledeci put imas nameru da je pravis pa cu da dodjem u Beograd i da gledam...jel' moze?

      Избриши
    3. Marina, videla sam komentar ali ne volim da ih objavljujem dok nemam vremena da lepo sednem i odgovorim. Svi komentari na postove starije od 14 dana idu na listu odobravanja, a za postove u poslednjih 14 dana sami komentari se lepe bez odobravanja.

      Slušaj, samo sledi uputstva i garantujem da ne možeš pogrešiti. A i ako pogrešiš (a nemaš gde jer sam se trudila da sve potanko objasnim) šta ima veze, opet iz početka. Ovo je recept gde one budu savršeno meke odmah nakon slaganja, ne mora da se čeka. Ne znam da li sam gore pisala u komentarima, ali ovo postepeno ododavanje brašna dok se testo rola čini da ono primi taman toliko koliko mu treba, ni gram više. Čim možeš da rolaš bez brašna, staneš i onda budu sočne već prvi dan, tope se u ustima. Ako je testo pretvrdo onda ti treba snaga da ga razvaljaš.
      Mislila sam da je donesem na ovoo blog druženje, ali glazura ne bi izdržala na 30 stepeni.

      Избриши
  40. Rozen ti je bio savršen . Malo savršenstvo koje se topi u ustima :D Možda ću lupiti , ali kod mene u teci pored rozen piše i da je verenička . Verovatno je postojao neki običaj da se pravi za veridbu , kao i mladenčići za mladence.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sanja, ako imaš bilo kakvu informaciju o poreklu ove torte bila bi ti zahvalna. Nigde nisam naišla na sličnu i baš se pitam i kopka me već dugo kog je porekla. Bilo bi genijalno da je naša, ali sumnjam? Verenička, ne znam za to a bilo bi tako lepo da znaš i neku priču vezanu za tu tradiciju.

      Избриши
  41. a sta sa uljem, samo se u glazuri pominje a nema ga dole u postupku?

    ОдговориИзбриши
  42. ups, izvinjavam se ,meni je promaklo i ulje se dodaje.
    Hvala na divnom receptu.Ovo je bila omiljena torta moje nane,
    a sad je i moja <3<3<3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I moja je omiljena Dragana! Skoro sve koje sam probala nemaju tako kremasti nežan fil, jer ovde ide šam od belanaca u poparene orahe, pa on to sve lepo ublaži, d akrem bude svilenkast. Samo bi volela da znam poreklo ove torte, ali to nikako da pronađem.

      Избриши
  43. Opisano je ne za deset već za stodeset, bravo.

    ОдговориИзбриши
  44. Jos jednom bravo Jeco za recept!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ОдговориИзбриши
  45. Анониман22. март 2013. 10:40

    Savršeno objašnjeno,svaka čast i hvala!Već dugo tragam za dobrim receptom za domaće kore i biće isprobane što pre.

    ОдговориИзбриши
  46. Анониман22. март 2013. 15:06

    Torta je savrsena!Meni je uspela 100%.
    Hvala od srca za recept!

    ОдговориИзбриши
  47. Hvala! A sad prosledi recept dalje da i drugi uživaju.

    ОдговориИзбриши
  48. Анониман28. март 2013. 14:14

    Da li može da se ispeče malo veći broj kora i zamrzne,pa po potrebi vadi i filuje?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisam to nikada radila, iako sam komade Rozen torte zamrzavala i to je odlično. Ako ih zamrzavaš ja bi ih ređala sa papirom za pečenje između kora.

      Избриши
  49. od srca ti hvala za ovako divan detaljan recept.ja spadam onu u grupu žena koje imaju "strah" od rozen korica,ali sa ovakvim objašnjenjem usudim se i probati napraviti.potpuno te razumjem kada opisuješ kremast i svilenkast ukus fila baš zbog bjelanca.ma SAVRŠENSTVO BEZ MANE.veliki pozdav ti šaljem.
    -drago mi je da sam naišla na tvoj blog ! ja sam sa mojim tek na početku ;-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema na čemu Danka i dobro nam došla! Samo mi reci da te stavim na listu blogova jesi li iz Srbije, Hrvatske...da ne pogrešim?

      Избриши
  50. živim u CG :-) stavi me na morsku listu ;-)))))) i kad ti dosadi snijeg dođi kod mene u HN !

    ОдговориИзбриши
  51. Draga Jelena,dođe red i na rozen tortu kod mene,tj.da naučim da je pravim..Predobro si sve opisala kao i obično da ja nemam dilemu nikakvu da ću uspetu iz prvog pokušaja...dobro,makar i iz drugog :)) Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Polako čitaj uputstva. Ka dispečeš prvu koru ostalo je lako! Ne može da ne uspe!

      Избриши
  52. Strašan sam mandžija za Rozen kao i ti. Ja volim baš onu sa tvrdim, žilavim korama. Nikad ne fajtam mlekom već je filujem mlakim orasima, ostavim je 24 sata pritisnutu (sa mnogo više tereta nego ti) na sobnoj temperaturi. Recept za kore je iz Patinog kuvara, mama je pravila po njemu ja samo jednom. Dok je postojala Sztr Crnogorka u Njegoševoj uvek sam kupovala kod njih je su bile baš onakve kakve volim. Sad je baš teško naći kore po mom ukusu pa ću morati da se bacim na pravljenje. Sad sam za slavu nafilovala tortu, zamrzla je na poslužavniku, uvukla u kesu i zatvorila, kasnije sam je samo izvadila i prelila. Bila je teško razočarenje, definitivno sam rešila da pravim kore da bih jela tu moju žilavu koju volim a i moji gosti :-)
    Ovo ti je sve dokaz koliko je bezpredmetno diskutovati o ukusima :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vesna, da stvar bude još čudnija volim i ja Rozen sa žilavim korama ali obožavam i ovu koja se kao puter topi u ustima. Ta žilava e u nju samo orasi popareni a ovde je fil drugačiji sa šamom.Samo, još uvek nismo otkrili čiji je recept Rozen torta i možemo li je prisvojiti ili smo to nešto šarali po severnijoj nam kuhinji, to me živo zanima, pošto skoro te samo sa Vasom možemo da se pohvalimo.

      Избриши
    2. Mora da je švapskog porekla glede onog Rozen :-)

      Избриши
    3. Moguće, a baš bi volela da je naša. Ako naletiš na nešto slično na netu javi.

      Избриши
  53. Recept ovde stoji dve godine i kusur, a ja naiđem na njega baš u sred posta! Tja! Mislim da ću da je pravim za Vaskrs :) Pored toga što božanstveno izgleda, ukus je tako divno dočaran, da mi dođe da je napravim smesta. Inače sam probala samo neke suvonjave Rozenke koje obično budu na tacnama sa sitnim kolačima po raznim slavljima i nisu mi se dopale, pa pretpostavljam da nijedna od njih nije bila sa domaćim korama. Ukratko - jedva čekam da je isprobam! :) Svaka čast!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ti tako lepo barataš sa testom i korama da će ti ovaj recept biti mačiji kašalj i sigurna sam da će vam se dopasti. Javi utiske.

      Избриши
  54. Hvala za recept odavno ga trazim ne volim kupljene kore a recept za kore sam na zalost izgubila dala mi ga je jedna baka koja je rozen tortu pravila savrseno. Za glazuru probajte umesto crvene boje da stavite sirup od malina ili aromu ako nemate sirup ukus je jos lepsi! Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  55. Hvala za recept odavno ga trazim ne volim kupljene kore. Umesto crvene boje za glazuru probajte sa sirupom od malina ili aromom ukus je jos bolji...Pozdrav!

    ОдговориИзбриши