ČESNICA - MASNICA
vreme pripreme 2 sata 30 minuta i hlađenje od 15-30 minuta
vreme pripreme 2 sata 30 minuta i hlađenje od 15-30 minuta
20g svežeg kvasca
50ml tople vode
pola kašičice šećera i brašna
oko 500g brašna i još 300g za posipanje i dalji rad
1 kašičica soli
još 250ml tople vode
svinjska mast, sobne temperature
Stavite kvasac da nadođe sa pola kašičice šećera i brašna u 50ml tople vode. U 250g brašna, dodajte so, nadošli kvasac, 250ml vode i polako dodajte ostatak brašna (negde oko 250g). Mesite dok ne dobijete lepo i elastično testo koje se ne lepi za ruke. Ostavite testo na toplom da se duplira.
Premesite testo. Na brašnom posutoj podlozi rastanjite ga oklagijom u oblik pravougaonika debljine oko 1cm ili tanje, veličine oko 40x45cm. Premažite površinu mašću, štedeći ivice. Preklopitie desnu trećinu preko srednjeg dela, pa levu preko toga. Okrenute testo i ponovite postupak, desna trećina preko sredine, pa leva preko toga. Pritisnite testo na nekoliko mesta oklagijom i ponovo ga rastanjite ponavljajući postupak mazanja i preklapanja još 2 puta bez čekanja da se testo odmara.
Tamo gde mast probije pospite preko obilato brašnom i nastavite sa radom. Poželjno je da se to desi da bi ona imala divnu rustičnu površinu, ali će vam površina za rad kao i oklagija biti puni masti i brašna. Nemojte očekivati uredno testo koje će biti pod konac. Mast probija na sve strane u klobucima, i tako treba da bude. Tamo gde se testo zalepi za radnu površinu samo ga odignite i obilato pospite ispod tog mesta dosta brašna. Što više rupa u testu to bolja česnica. Svaki put kad se tanji razvlačenje postaje sve neurednije i neurednije.
Četvrti put razvucite testo do veličine koju želite i formirajte ovalni ili okrugli oblik da ima debljinu bar od nekih 5cm. Što je neurednija gornja površina (mast probija) to će biti lepša. Stavite novčić, glog, zrno kukuruza, grančicu badnjaka, pšenicu u različite ćoškove da budu sakriveni.
Podvucite ruke ispod česnice, spustite je u namašćen pleh i ostavite je da se odmara oko 30 minuta. Ja je spustim u pleh od rerne. Ona se malo proširi i poraste. Nemojte je stavljati u kalup jer je lepa ovako rustična.
Tamo gde mast probije pospite preko obilato brašnom i nastavite sa radom. Poželjno je da se to desi da bi ona imala divnu rustičnu površinu, ali će vam površina za rad kao i oklagija biti puni masti i brašna. Nemojte očekivati uredno testo koje će biti pod konac. Mast probija na sve strane u klobucima, i tako treba da bude. Tamo gde se testo zalepi za radnu površinu samo ga odignite i obilato pospite ispod tog mesta dosta brašna. Što više rupa u testu to bolja česnica. Svaki put kad se tanji razvlačenje postaje sve neurednije i neurednije.
Četvrti put razvucite testo do veličine koju želite i formirajte ovalni ili okrugli oblik da ima debljinu bar od nekih 5cm. Što je neurednija gornja površina (mast probija) to će biti lepša. Stavite novčić, glog, zrno kukuruza, grančicu badnjaka, pšenicu u različite ćoškove da budu sakriveni.
Podvucite ruke ispod česnice, spustite je u namašćen pleh i ostavite je da se odmara oko 30 minuta. Ja je spustim u pleh od rerne. Ona se malo proširi i poraste. Nemojte je stavljati u kalup jer je lepa ovako rustična.
Pecite na žici ispod sredine rerne na 220 stepeni oko 30-40 minuta, pa smanjite na 160 i pecite još 20 minuta. Izvadite je iz rerne, premažite je mašću i vratite u isključenu rernu na par minuta.
Ako želite veću Česnicu samo povećajte onih 250ml vode na 350ml i 20g kvasca na 30g, što će vući sa sobom više brašna i samim tim i veću česnicu.
Ako želite veću Česnicu samo povećajte onih 250ml vode na 350ml i 20g kvasca na 30g, što će vući sa sobom više brašna i samim tim i veću česnicu.
Vreme pripreme je negde oko 2 sata 30 minuta. Tu računam 20-30 minuta da proradi kvasac, da zamesite testo, 30 minuta da se testo duplira, onda ga razvučete mažete i preklapate i negd eoko 60 minuta za pečenje. Računajte i 15-30 minuta hlađenje pre jela. Znači ako štelujete vreme kad treba da ustanete na Badnji dan onda je to 3 sata pre no što je prelomite.
SERBIAN ORTHODOX CHRISTMAS BREAD
20g of fresh yeast
50ml of warm water
50ml of warm water
half a teaspoon of flour and half a teaspoon of sugar
500g of flour and around 300g more for dusting
1 teaspoon of salt
additional 250ml of water
1 teaspoon of salt
additional 250ml of water
pork lard, room temperature
Place the yeast with a half a teaspoon of flour and sugar in 50ml of warm tap water and let it bubble for 20 minutes in a warm place. Place 250g of flour in a large pan, salt and add the bubbled up yeast along with 250ml of warm water and mix with a fork. Now, add more flour (around 250g) and kenad for 5 minutes, just enough to get a nice and elastic dough that does not stick to your hands. Leave the ball of dough to double in size.
On a floured surface roll the dough out in a shape of a rectangle to 0,5cm thickness. Spread 3-4 tablespoons of lard on top of the rolled out dough, leaving out he edges. Now, flip the right third of the dough over the center part and flip the left side on top of that. Turn the dough now so that the longer side is facing you and flip again the right side towards the center and the left side on top of; this is like making puff pastry. Gently flour the surface under the dough.
Lightly flour the top of the dough and flour the rest of the work surface. Roll the dough out again to 0,5cm, spread the lard and fold it again. Repeat the process again with the rolling, spreading and folding. When you roll out the dough for the second time the lard might come through the dough in some places. Do not worry that is what we are looking for and that is why the bread in the picture has such a rustic look. The last time you fold the dough do not roll it out thin, now roll it out to be 3-4 cm thick.
Place the dough in a baking pan. Spread 2 tablespoons of lard on top of it and place in the preheated oven at 220 degrees Celsius for 40 minutes. When the crust starts to turn to a nice golden color, turn the temperature down to 160 and bake some more, app. 20 minutes. Take the bread out of the oven and place couple of teaspoons of lard on top of it, and return it to the oven for the additional five minutes of baking.