Oni koji prate moj blog su sigurno primetili da sam veliki fan pereca i đevreka. Milkicine Meke perece merkam već duže vreme, a sad mi se namestilo kao kec na deset, jer smo u fazi istraživanja njenog bloga Mimi's kingdom u okviru food blogerske igrice FBI rukavice.
Milkicin recept skoro da se podudara sa onim na mom blogu, osim što se kod Milkice koristi mleko umesto vode i veća količina žutog šećera, ali genijalnost ovog recepta leži u tome da se Milkica dosetila da umesto umakanja već formiranih pereca u ključalu vodu sa sodom bikarbonom gde se one kratko kuvaju, umače pantljiku testa u vruću vodu van plotne. Onda se pereca naknadno formira u plehu, i to vam daje mogućnost da napravite veličinu perece koju god volite. Možete napraviti i jednu veličine pleha da bude kao sa Oktoberfest-a. Doduše, samim tim što se ne kuvaju u ključaloj vodi, već potapaju u vruću vodu dobijete potpuno drugačiji rezultat - meku perecu (nije žvakava kao moja). Dodatno mi se jako dopalo i premazivanje vrele pečene perece rastopljenim puterom. Ovaj sjaj na slici je manje-više trenutan, ali ipak ostanu sa nekim jedva primetnim sjajem i kad ih zamrznete.
Napravila sam par sitnih izmena u receptu. Mere su prebačene u grame, da vas to ne buni. Sve sastojke sam odmah zamesila bez čekanja da kvasac proradi. Smanjila sam 6 kašika žutog šećera na 3 i meni je to bila fina mera. Smanjila sam količinu sode bikarbone sa trećine šolje na 20 grama, i sa tom količinom su dobile lepu tamnu koricu. Dodala sam kašičicu ulja u rastopljeni puter, čisto jer sam imala manjak putera, a to ulje je baš pomoglo u sjaju perece. Umesto 12 komada pravila sam 8 komada, a to je već proizvoljno. Možete napraviti i 4 perece od ovog testa, dve u svaki pleh.
Ja volim da pereca ima trbuščić pa ih tako i pravim, onako rolujem po radnoj površini od centralnog dela ka krajevimaa sve tanje i tanje. Zarezala sam ih nožem, da liče na original, a i one bi vam ovako velike ionako popucale. Kad napravite jednu turu videćete koja veličina, debljina trbuščića i same perece vama odgovara, pa se igrajte sa njima i ekperimentišite.
Recept je odličan i za svaku preporuku, naročito za decu.
MILKICINE MEKE PERECE (8 pereca; 2 pleha od rerne)
original recepta
oko 950g brašna
500ml toplog mleka
2 ravne kašičice soli
3 kašike žutog šećera
10g suvog kvasca
60g putera, listići
UMAKANJA
500ml vruće vode
20g sode bikarbone
POSIPANJE I MAZANJE
krupna morska so
20g rastopljenog putera
1 kašičica ulja
U pola količine brašna dodajte sve ostale sastojke za testo. Pomešajte, pa postepeno dodajte ostatak brašna i mesite dok ne dobijete lepo, elastično testo koje se ne lepi za ruke. Ostavite ga da naraste na toplom mestu oko 60 minuta.
Uključite rernu na 200 stepeni i pripremite dva pleha od rerne obložena papirom za pečenje.
Premesite testo. Izmerite ga i podelite na 8 jednakih delova ili to jednostavno uradite odokativnom metodom. Od 4 jufkice testa oblikujte (valjajte) pantljiku dužine od oko 80cm, s'tim da vam testo bude najbucmastije u centralnom delu i da se sve više stanjuje kako idemo ka krajevima. U manju šerpicu sipajte vruću vodu, onoliko toplu koliko možete da izdržite kad spustite ruku u nju. Dodajte joj sodu bikarbonu. Spuštajte pantljiku testa, jednu po jednu, vodu i držite ih tu 10 sekundi. Prebacite pantljiku testa u pleh i odmah formirajte perecu sa 1-2 namotaja. Nije važno što je papir mokar. Nastavite postupak sa ostatkom testa. Napravite odmah perece i za drugi pleh.
Složene perece zarežite nožem po debeljuškastom delu paralelno sa površinom za pečenje (kao na slici). Pospite ih krupnom morskom soli.
Pecite ispod sredine rerne na 200 stepeni oko 15-20-ak minuta. Otopite 20g putera sa kašičicom ulja i vrele i time premažite vrele perece. Uživajte uz Vajkrem, Philadelphia krem sir, puter ili šta god volite.
SOFT PRETZELS
around 950g of flour
500ml warm milk
2 even teaspoons of salt
3 tablespoons of brown sugar
10g dry yeast
60g butter, slices
DIPPING
500ml hot water
20g bicarbonate soda
SPRINKLING AND GLAZINH
coarse sea salt
20g of melted butter
1 teaspoon of oil
In half of the amount of flour add the rest of ingredients for the dough and mix. Gradually add in the rest of the flour and knead until you get a nice elastic dough that does not stick to your fingers. Let the dough rest for an hour. Knead again punching the air out. Measure teh dough. Divide into 8 equal pieces. Roll each piece onto the work surface into a long shoelace like strand 80cm in length. Make sure the center is the widest part and the dough gets thinner and thinner as you work it to the ends. Now, dip each individual shoestrand dough into a small pot filled with bicarbonate soda and hot water, hot enough so you can dip your hand without getting burnet. Leave it in for 10 seconds. Place in an oven pan lined with baking paper and form a pretzel. 4 pretzels per pan, enough for 2 oven pans. Continue with the rest of the dough. Cut each pretzel with a shapp knife along the fattest part as in the picture. Springle with seasalt. Bake at 200 degrees Celsius(no fan) for 15-20 minutes. Glaze hot baked pretzels with melted butter and oil mixed together.