Da li se sećate ruskih piroški koje su se prodavale na Terazijama? Vrtele su se u jednom malom izlogu kao da su u fabrici na traci. Prodavale su se i na Adi Ciganliji, tamo na početku u jednom izlogu u sklopu restorana. Ove piroške su me vratile u detinjstvo. Kad sam bila mala prilikom svake šetnje gradom zastali bi pored izloga sa piroškama i dobila bi pirošku onako vruću u papiru koji se natapao od masnoće. Tada bi pri povratku kući tamo negde u Sremskoj dobila i kesicu svilenih bombona.
Piroški više nema, a svilenih bombona samo na vašarima i ponekoj tezgi gde se prodaju liciderska srca. Preko leta sam čekala onaj sladoled na točenje koji se prodavao ispred Hotela Balkan, od borovnice i vanila, jedini takav u gradu, ali i njega nema već unazad nekoliko godina, a svi ovi ostali više nisu isti.
Ove piroške nisu iste, da se razumemo, ali eto mene su vratile u detinjstvo, pa sam odlučila recept da podelim sa vama. Ovde sir ide u testo, a sledeći put ću osim u testo staviti sir i unutra, a za početak i ovako su taman. Izađe negde oko 28 piroški. Gotove i pržene piroške možete zamrznuti.
PIROŠKE S TERAZIJA
3 jaja blago umućena viljuškom
300g sitnog sira ili fete
200ml ulja
180g kiselog mleka
40g kvasca razmućenog u 100ml vode i 100ml toplog mleka
1 kašičica soli
1 kašičica sirćeta
1100g brašna
12g prašaka za pecivo
duboko ulje za prženje
Staviti kvasac da nadođe u toplom mleku i vodi. Ulupati blago jaja, dodati sir, ulje, kiselo mleko, so, pa dodati pola brašna, prašak za pecivo, kvasac i sirće. Sve umutiti ručno, pa postepeno dodati brašno dok se ne dobije glatka i elastična masa koja se ne lepi za ruke. Testo dmah staviti u frižider u kesu na oko60 minuta bez čekanja da narasta. Razviti hladno testo oglagijom na oko 1.5-2 cm debljine i seći pravougaonike 12 x 3-4cm. Spuštati u vrelo i duboko ulje. Tek kada se jedna strana isprži okrenuti pirošku u ulju. Ređati ih na žicu od rerne koju ste stavili na pleh od rerne da se lepo ocede i prosuše na vazduhu zbog lepe hrskave korice. Pečene se mogu zamrznuti.
SERBIAN PIROSHKE
3 eggs lightly beaten
300g ricotta or feta
200ml sunflower oil
180g sour cream
40g fresh yeast placed in 100ml of warm water and 100ml of warm milk
1 teaspoon of salt
1 teaspoon white vinegar
1100g of flour
12g of baking powder
sunflower oil for deep frying
Place the yeast in warm milk and water and let bubble for 15 minutes. In a large pot add eggs, feta or ricotta, oil, sour cream, salt and then add half of the amount of flour and baking powder with yeast that has dissolved in milk and water and add vinegar. Mix by hand and slowly add the rest of the flour and knead into an elastic dough that does not stick to your fingers. Knead for 5 minutes, no need for more, place in a plastic bag and put in the fridge for an hour. With a rolling pin roll out on the floured surface around 1.5cm thick. Cut rectangles 12x 3-4 cm with a pizza cutter or a knife. Fry in sizzling hot deep oil. Don't flip the dough right away wait for one side to turn golden. Let them air dry, don't place one on top of the other they will get soggy. Best if eaten warm with feta.