Da li se sećate ruskih piroški koje su se prodavale na Terazijama? Vrtele su se u jednom malom izlogu kao da su u fabrici na traci. Prodavale su se i na Adi Ciganliji, tamo na početku u jednom izlogu u sklopu restorana. Ove piroške su me vratile u detinjstvo. Kad sam bila mala prilikom svake šetnje gradom zastali bi pored izloga sa piroškama i dobila bi pirošku onako vruću u papiru koji se natapao od masnoće. Tada bi pri povratku kući tamo negde u Sremskoj dobila i kesicu svilenih bombona.
Piroški više nema, a svilenih bombona samo na vašarima i ponekoj tezgi gde se prodaju liciderska srca. Preko leta sam čekala onaj sladoled na točenje koji se prodavao ispred Hotela Balkan, od borovnice i vanila, jedini takav u gradu, ali i njega nema već unazad nekoliko godina, a svi ovi ostali više nisu isti.
Ove piroške nisu iste, da se razumemo, ali eto mene su vratile u detinjstvo, pa sam odlučila recept da podelim sa vama. Ovde sir ide u testo, a sledeći put ću osim u testo staviti sir i unutra, a za početak i ovako su taman. Izađe negde oko 28 piroški. Gotove i pržene piroške možete zamrznuti.
PIROŠKE S TERAZIJA
3 jaja blago umućena viljuškom
300g sitnog sira ili fete
200ml ulja
180g kiselog mleka
40g kvasca razmućenog u 100ml vode i 100ml toplog mleka
1 kašičica soli
1 kašičica sirćeta
1100g brašna
12g prašaka za pecivo
duboko ulje za prženje
Staviti kvasac da nadođe u toplom mleku i vodi. Ulupati blago jaja, dodati sir, ulje, kiselo mleko, so, pa dodati pola brašna, prašak za pecivo, kvasac i sirće. Sve umutiti ručno, pa postepeno dodati brašno dok se ne dobije glatka i elastična masa koja se ne lepi za ruke. Testo dmah staviti u frižider u kesu na oko60 minuta bez čekanja da narasta. Razviti hladno testo oglagijom na oko 1.5-2 cm debljine i seći pravougaonike 12 x 3-4cm. Spuštati u vrelo i duboko ulje. Tek kada se jedna strana isprži okrenuti pirošku u ulju. Ređati ih na žicu od rerne koju ste stavili na pleh od rerne da se lepo ocede i prosuše na vazduhu zbog lepe hrskave korice. Pečene se mogu zamrznuti.
SERBIAN PIROSHKE
3 eggs lightly beaten
300g ricotta or feta
200ml sunflower oil
180g sour cream
40g fresh yeast placed in 100ml of warm water and 100ml of warm milk
1 teaspoon of salt
1 teaspoon white vinegar
1100g of flour
12g of baking powder
sunflower oil for deep frying
Place the yeast in warm milk and water and let bubble for 15 minutes. In a large pot add eggs, feta or ricotta, oil, sour cream, salt and then add half of the amount of flour and baking powder with yeast that has dissolved in milk and water and add vinegar. Mix by hand and slowly add the rest of the flour and knead into an elastic dough that does not stick to your fingers. Knead for 5 minutes, no need for more, place in a plastic bag and put in the fridge for an hour. With a rolling pin roll out on the floured surface around 1.5cm thick. Cut rectangles 12x 3-4 cm with a pizza cutter or a knife. Fry in sizzling hot deep oil. Don't flip the dough right away wait for one side to turn golden. Let them air dry, don't place one on top of the other they will get soggy. Best if eaten warm with feta.
Cestitam ti na ovom receptu! Odusevljena sam i rado cu probati, jer obozavam testa, a narocito nesto sto mogu da pripremam i za dorucak i za vecericu. Hvala sto si ovo podelila sa nama.
ОдговориИзбришиDraga, odusevila si me pricom..Ja sam dosla u Bgd na faks, i odmah zavolela te piroske..Silazila sam jednu stanicu pre u povratku s predavanja i vezbi, i nestrpljivo cekala da se zavrte i izadju rumene i mirisne...Kupila bih 2, vise ne bih pojela, ali sam ih takvom brzinom slistila da sam uvek ostajala zatecena tom mojom brzinom obedovanja..Probacu i ove piroske jer volim sve sto mirise na njih :)))
ОдговориИзбришиMmm...sounds cheesy and I love it!
ОдговориИзбришиOf! Sto dobro izgledaju, super...
ОдговориИзбришиPiroške su ti odlično ispale, iako sumnjam da ću ih raditi jer izbjegavam sve što se mora peči u dubokom ulju. Priznajem da ih skoro nikada nismo ni jeli jer su kupovne bile jako masne. Svilene bombone, punjene čokoladom, svi smo jeli. Imale su neke crte po sebi i naravno da ih sada više i nema. Točeni sladoled iz aparata prodaje se ili se do pred nekoliko prodavao kod nas u firmi u restoranu. Obično bi muški, onako "šarmantno" i posve neočigledno, pitali žene koje su išle sa sladoledom "kaj, ližeš? Je'l fino?"!!!! Mo'š mislit' koja je to cool zafrkancija! U svakom slučaju, piroške su ti super i sigurno bih ih grickala da su mi blizu.
ОдговориИзбришиCim vidim piroske odmah se setim tebe :))) Ovo je odlican recept, volim testa sa sirom! Od svih piroski, najdraze su mi upravo ovakve przene u dubokom ulju iako bi trebala da ih izbegavam ;)
ОдговориИзбришиJako volim ovakve stvari i rado ću i probati tvoj recept.
ОдговориИзбришиEvo i moje price za piroshke,...
ОдговориИзбришиDavne 1988/89 sam posjetila prijateljicu u BG koja je studirala medicinu. Njen decko je OBOZAVAO piroshke (za koje sam ja tada cula prvi put). Opisali su mi o cemu se radi,...i....dala sam se na posao! Nisu se zalili - Pored toga uspjela sam cak i da joj sasijem jedan 'Coco Chanel' (zuti) kostim.
Eh Jelena, bash ti hvala na evokaciji ovih dogadjaja!
Olá Jelena,
ОдговориИзбришиMuito interessante a receita, massa de pão frita.
Parece que ficam bem fofinhos e não encharcam muito, né?!
Excelente!
Bjuss!!!
izgledaju stvarno odlično. nisam vidjela još ovakve piroške
ОдговориИзбришиJesu to one kod hotela 'Moskva'? Njih se sjecam, nisam ih nikada jela jer mi ih nisu htjeli kupiti posto su izgledale premasne:))
ОдговориИзбришиOh Jelena, this recipe is fantastic! I love the texture very much. Well done. Bookmarked this for later use. Thanks alot.
ОдговориИзбришиKristy
Ehh piroshka girl! :)
ОдговориИзбришиNemoj bona ovakve piroške. deset puta sam fulala slova na tastaturi, dok nisam nakuckala ova 3 -4 retka. Pa gdje će ti duša?! :O :P
Božanstveno izgledaju! Baš sam skoro šetajući sa ćerkom ulicom Srpskih vladara ili nekadašnjom Maršala Tita, evocirala te uspomene. Obavezne piroške kod Atine, ili pomfrit kod bioskopa Zvezda (ne sećam se imena kantine). Da, jele su se onako vrele i masne i tada nam to nije ništa smetalo. Piroške ću isprobati sigurno u ime dobrih starih vremena. Hvala ti za recept :)
ОдговориИзбришиMy kind of cheesy treat. Well done!
ОдговориИзбришиDivno izgledaju ove piroške, i priča je divna ! Tako volim prisjetiti se ovakvih dobrih stvari našeg djetinjstva. Kod nas nije bilo piroški i moj prvi susret sa piroškama je bio kada sam došla u Zagreb. Ne sjećam se sada kakve su bile, ali da su bile i blizu ovima sjetila bi ih se :-): Baš su odlične !!
ОдговориИзбришиJeco Jeco savršene su !! Obožavam testa i da pravim i da jedem ! Odlično zvuči recept a tek slike ... BRAVO i hvala za recept ! :-*
ОдговориИзбришиSavrseno!!!!
ОдговориИзбришиJa samo gledam, ne smem da isprobam :)) Fantazija bre! ... al nemoj vise ;)
ОдговориИзбришиA koji je to sitni sir? Vidim u eng prevodu da je to ricotta, ali sta moze umjesto toga? Hvala!
ОдговориИзбришиŠta da ti kažem osim da mi je krenula voda na usta gledajući slike! Svaka čast, fenomenalno izgledaju, a verujem i da je ukus takav!
ОдговориИзбришиpiroške rijetko pravim ali ih volim, tvoje divno izgledaju, a priča je i mene podsjetila na neke stvari kojih više nema, bila su ono vremena sa slatkišima kojih se danas sa sjetom sjećamo...
ОдговориИзбришиI really DO REMEMBER this place. Their piroski were THE BEST!!!! Must try....
ОдговориИзбриши@Majo-sitni sir može biti sremski, švabski, krem sir onaj u čašicama, može ako toga nema sigurno i feta. Bitno je da se umuti mikserom, da je kremast i da je slan.Može i beli ovčiji, kravlji...samo doadj kašiku pavlake i umuti ga mikserom. Ricottu sam navela kao opciju van zemlje pošto ne znam ššta se tamo prodaje.
ОдговориИзбриши🌷♥️👍
ИзбришиJelena, tako ti divno izgledaju da bi sad najradije uskočila u ekran (ili još bolje, možda nam jednom, a budući da se tehnologija stalno razvija, izume žličicu kojom ćemo moći kušat sve divote koje ti pripremiš!) :)
ОдговориИзбришиNemoj me zadavit, al moram ti priznat da ih nisam nikada jela sa ricottom, a ideja je fenomenalna :)
Eh draga,da mi je sada jedna.....:)
ОдговориИзбришиThese look so cheesy and mouthwatering!
ОдговориИзбришиSigurno lijepo sjećanje. Svi se mi rado sjećamo okusa koje smo voljeli kao djeca.
ОдговориИзбришиKrasno izgledaju i dopada mi se nadjev od sira.
Kako lijepo izgledaju, iako meni ovo jelo ne budi sjećanja iz djetinstva sigurna sam da bi mi se jako svidjele. :)
ОдговориИзбришиHehhh, Terazija se sjećam iako moje sjećanje vjerojatno više ne pokriva trenutno stanje ( da ne navodimo brojke ), ali se ne sjećam piroški s Terazija. Doduše, moja sjećanja na Beograd su ionako više iz nekog drugog,a ne baš kulinarskog ugla. :) E, ali piroški iz djetinjstva se sjećam još kako. Dobivali smo ih za užinu u školi i znam da sam ih voljela, ali sam uvijek isčeprkala sir van i izvrnula ga u najbliži koš za smeće, stoga mislim da je recept za teta Milenine piroške dobio potencijalnog obožavatelja. Spremam! :)
ОдговориИзбришиBas razmisljam sta napraviti mojim gostima za dorucak. Ovo ce im se sigurno svideti, super! Hvala na ideji!
ОдговориИзбришиnisam jela piroske u beogradu, al imam i ja svoje sjecanje kao klinka u kolicima...na jedne piroske...osvijeziti cu ga tvojim receptom :-)
ОдговориИзбришиUh,ovo budi uspomene na školske dane...Definitivno pravim,izgledaju božanstveno ;)
ОдговориИзбришиja sam ih obozavala , kao i penusavi sladoled koji se prodavao ispred hotela Balkan....
ОдговориИзбришиTek danas sam tumarajući naletela na ovu pricu, kao iz snova. Retko me nešto tako dirne kao ovo sećanje na detinjstvo 60 ili 70 godine (pre Hrista). Ali piroške iz "Atine" su bile kraljice za ove nove gluposti po gradu. Daj Bože da se neko opet seti da ih pravi. Bravo za recept i sve najbolje.
ОдговориИзбришиDa,da piroške u "Atini" prodaja kroz rupu u staklu.Sve je nekad bilo lepše i bolje.Odavno tražim recept za taj ukus.Hvala ti za povratak u mladost pa makar i preko stomaka.
ОдговориИзбришиANONIMNE
ОдговориИзбришиHvala na komentarima i na poseti blogu. Nadam se da ste bile zadovoljne krajnjim rezultatom. Ovo nije original, ali je nešto sasvim blizu, onako, samo da se prisetimo.
Ovo je fenomenalno! Ja sam uvek mastala o tim piroskama iz Atine, i obecala sam sebi da cu da nadjem originalni recept i da ih napravim. Skoro sam u nekom indijskom restoranu jela trouglaste hlebcice i bili su identicnog ukusa kao piroske samo bez sira. Ubila sam se jeduci ih... lecila sam nostalgiju? Jelena, svaka cast za ideju. Jos bih u galeriji nostalgicne hrane dodala minjone iz poslasticarnice preko puta Beogradjanke.
ОдговориИзбришиDa li se mogu prziti sledeci dan? Na srpskom pise jogurt a na engl. pavlaka, da li je svejedno?
ОдговориИзбришиHvala!! :)
Anoniman, ne mogu se pržiti sledeći dan jer je u pitanju dizano testo. Mogu se samo ispržiti i dok su još sasvim malo tople zamrznuti.
ИзбришиPiše kiselo mleko na srpskom tačno, a dole sopur cream. Ne znam šta bi se koristilo umesto kiselog mleka od mlečnih proizvoda u inostranstvu, Možda grčki jogurt ili kiselo mleko ako ga praviš kod kuće. Bitno da je mlečno i kiselkasto, a može i jogurt, samo se koriguje količina brašna.
Hvala ti puno Jelena! :)Imam skoro identican recept za pancerote i dizano tijesto se drzi u frizideru do 3 dana sto je jako prakticno. Probacu piroske veceras pa ti javljam utiske :)
ОдговориИзбришиBravo Jelena!!! Piroske su izasle super, krckave spolja i mekane iznutra. Sir se nije ni osjetio tako da bih sledeci put definitivno stavila i unutra,ne samo u tijesto.Izbor filovanja je beskonacan, mozda bi bilo fino ostaviti tijesto neutralno, ne dodavati so pa ih puniti nutellom mmmm :)Tvoje su se odmah pojele i nisu stigle do zamrzivaca :)Hvala jos jednom!!!
ОдговориИзбришиNije me bilo par dana pa kasnim sa odgovorom. Baš mi je drago da ti se sviđaju. Ukus zavisi od vrste sira koji se koristi. Ja ga ne bi izostavila iz testa ali bi ga dodala i kao fil, iako je to više posla. Ima na blogu i recept za Lanine piroške one su takođe boli glava.
Избришиhttp://foodforthought-jelena.blogspot.com/2010/10/piroske-mignonne.html
Na "šalteru" restorana "Zagreb" (Ruski car)...pa se dobro zamastiš :)
ОдговориИзбриши:)) Sećam se tog izloga kao da ga gledam! Sad imamo fast food na svakom koraku a te piroške su bile najbolji fast food svih vremena grada Beograda! I onda se neko našao pametan i ukinuo to sve!
ИзбришиExtra izgledaju,odmah cu probati recept!
ОдговориИзбришиpozdrav
Hvala Neno. nemoj da te buni što ti se komentar odmah ne objavljuje. Koemntari na psotove starije od 14 dana moraju da prođu moje odobrenje jer tako stiže spam uglavnom preko komentara na starije postove a na ovim novim postovima komentar s odmah lepi. Nadam se da ih već večerate. Samo ih lepo isprži da ne ostanu žive u sredini. Rihtranje vatre i šporeta, odmicanje primicanje ako nekad struja poludi kao što ume u Bgd.
Избриши👍
Избришиjjooj samo kada se setim tih predivnih piroski onako vrelih i ukusnih,i taj sladoled kod balkana,Pa to je sramota da takvih stvari vise nema,To su bili zalogaji koje su Pravi Beogradjani obozavali,tuga me uhvati kad tako nesto cujem
ОдговориИзбришиVracajte ih nazad daj da pisemo peticiju da se vrate
zaboravih jeco hvala na secanje i ovaj tvoj post,bas si me rasplakala ali onako od srece
ОдговориИзбришиE Jasmina, ne znam da li si primetila ali ni Ruskog Cara više nema. Logično da u zemlji Srbiji na mesto najlepše poslastičarnice i lokacije nikne italijanski restoran brze hrane. Pitam se daa li bi se to moglo desiti u centru Rima ili Beča, npr. da Sacher iznajmi svoj prostor srpskom restoranu ili italijanskom.
ИзбришиNama je mama donosila barem jednom nedeljno kada se vraćala sa posla, naj bolje piroške ... da li neko zna gde mogu da se nadju u Beogradu sada, tj. da li ih iko pravi?
ОдговориИзбришиAleksandre ja mislim da ih niko ne pravi po toj tehnologiji i to receptu. Čak i mekike one stare kalsične ne možeš d anađeš u Bgd. Ako naletiš na onu skalameriju što se vrti i izbacuje piroške, javi. Možda da se pita neko tamo u restoranu na početku Ade šta se sa njima desilo, jer su se i tamo prodavale.
ИзбришиDraga Jelena,svi tvoji recepti su odlični a tvoj blog mi je jedan od omiljenih.Ove mekike me vraćaju u detinjstvo tako da ću ovaj recept sigurno probati.Može li recept za palačinke?
ОдговориИзбришиHvala
Hvala puno na poseti. Recept za palačinke nemam na blogu iako sam ih pravila milion puta, ali nikada nisam merila precizno, a sve što objavim mora biti precizno. Ako ukucaš u kućicu SEARCH palačink, na mom blogu pa klikneš gore ispod imena bloga na SJAJNI BLOGOVI pojaviće se recepti sa palačinkama sa drugih blogova pa će ti se sigurno neki dopasti.
ИзбришиPiroske, male virsle u zemicki, lenja pita , prava pljeskavica...mekike..vracaju mi prelepe uspomene. Steta sto zamenismo sve te nase specijalitete za losu kopiju tudjih. Studirala sam u Beogradu i svega toga je bilo na svakom koraku, a sada? Sada virsle nemaju ukusa, pizze nemaju ni priblizno ukus pravih italijanskih pizza, a giros nema ni g od pravog grckog girosa...Izgubili smo ono sto je bilo dobro za nesto sto ne vredi nista...
ОдговориИзбришиVremenom će mnoge stvari doći na svoje mesto. Počeli su da proizvode prave hamburgere od pravog junećeg mesa u Bgd (Intergalactic dinner...) ali pljeskavice e to treba sačuvati.
ИзбришиImam u planu obilazak ovog lokala
http://www.nemagreske.com/prava-pljeskavica/
Mislim da je to prava stvar.
Večeras pravim ove tvoje, a kad se već prisećamo, najbliže ukusom danas su piroške kod Trpkovića, imaju radnje kod Dušanovačke pijace, u Nemanjinoj malo nizbrdo prema železničkoj i negde na Zvezdari, ne znam tačno gde.
ОдговориИзбришиDraga Jelena, hvala na receptu. To su bile piroške u "ATINI", tako se zvao restoran pored hotela "MOSKVA". Imala sam sreću da sam živela u blizini i mnogo kilograma dobila zahvaljujući njima. Te "naše piroške su bile punjene sirom, mislim da su nešto kasnije punili i sa mesom, nisam sigurna, nikada ih nisam probala. Moraću da ih napravim svojoj deci i unucima, a pre svega sebi. Hvala još jednom na podsećanju
ОдговориИзбришиPa gde me seti na te piroške!!!? Neko je u komentaru spomenuo i pomfrit,mirisao je na puter...sada ni puter ne miriše na puter! U društvu imamo i anegdotu vezanu za te piroške. Drugarica nas je poslala po bider majer u robnoj kući na Terazijama,sutradan svadba sa podrazumevanim djakonijama...a mi se nabile na piroške,rastrošile pare i vratile se musave bez cveća! Jedva nam oprostila!
ОдговориИзбришиHvala :)
ОдговориИзбришиSuper su pravila sam mnogo puta..❤
ОдговориИзбришиDraga jelena hvala na rezeptu,stvarno su super,primamljive,morala sa odmah da ih probam,fantastične su!
ОдговориИзбриши