Postoje jela u kojima je glavni sastojak ljubav i ovaj božićni kompot koji se svake godine nađe na stolu mojih roditelja je jedan od tih recepata. Njegova priprema počinje čim prođe Božić. Onaj ko ga sprema mora da misli o njemu cele godine i da strpljivo čeka Badnje veče kada se kuva i iznosi na sto. Tada, i samo tada, on postaje čarobni napitak.
Kako koje voće pristiže na pijaci, onda kada je najlepše i najslađe, mama odabere nekoliko komada. Počne sa trešnjama, pa onda tako redom pridodaje jagode, maline, višnje, kupine, šljive, kajsije, shvatate već i sami kako to ide. Tih nekoliko voćkica vam sigurno neće nedostajati iz činije, ali je potrebno da mislite o kompotu cele godine. Onda ih zamrzne na tacnici i kad se plodovi zalede prebaci ih u zajedničku kesu, i tako redom sa svakim sledećim voćem koje stiže. Za Badnje veče pridoda svežu zimsku krušku i jabuku, još malo suvih smokvica, suvih kajsija i suvih šljiva.
PRIMER KOLIČINA - 400g suvih kajsija, 400g suvih šljiva bez koštice, 200g suvih smokvi, 1 pomorandža kriščice, 8 jabuka, 200g smrznutih višanja, 200g smrznutih jagoda, 200g smrznutih malina, sok 2 pomorandže.....na to oko 3 kašike šećera
Suvo voće opere u hladnoj vodi. Sveže voće kao što su jabuka i kruška oljušti i iseče, ali ne baš sitno već na polovine ilii četvrtine. Mandarinu ili pomorandžu očisti i odvoji kriščice.
U veliku šerpu ubaci suve kajsije i smokve, nalije hladnu vodu onako 4 prsta i pusti da voda provri. Onda doda sveže voće tipa jabuke i kruške i zalije se sa još vode da voće lepo ogrezne. Kad ponovo baci ključ ubaci višnje. Pred kraju ubaci suve šljive jer se one raspadnu ako ih na početku ubacite. Pred sami kraj idu jagode, maline, kupine, kriške pomorandže i mandarine.... Ceo proces kuvanja traj oko 20-ak minuta.
Nacedi malo pomorandžinog soka u gotov kompot. Proba i malo ga zašećeri ili umeša med. Poklopi i ostavi šerpu nekoliko sati da voće nabubri.
Za Badnje veče ga služi toplog, a za Božić ga iznosi hladnog.
Suvo voće opere u hladnoj vodi. Sveže voće kao što su jabuka i kruška oljušti i iseče, ali ne baš sitno već na polovine ilii četvrtine. Mandarinu ili pomorandžu očisti i odvoji kriščice.
U veliku šerpu ubaci suve kajsije i smokve, nalije hladnu vodu onako 4 prsta i pusti da voda provri. Onda doda sveže voće tipa jabuke i kruške i zalije se sa još vode da voće lepo ogrezne. Kad ponovo baci ključ ubaci višnje. Pred kraju ubaci suve šljive jer se one raspadnu ako ih na početku ubacite. Pred sami kraj idu jagode, maline, kupine, kriške pomorandže i mandarine.... Ceo proces kuvanja traj oko 20-ak minuta.
Nacedi malo pomorandžinog soka u gotov kompot. Proba i malo ga zašećeri ili umeša med. Poklopi i ostavi šerpu nekoliko sati da voće nabubri.
Za Badnje veče ga služi toplog, a za Božić ga iznosi hladnog.
Naravno, ovaj kompot možete napraviti i od kupovnog zamrznutog voća i preskočiti ceo proces skupljanja voća i zamrzavanja tokom cele godine, ali njegova lepota leži u tome da onaj ko ga pravi misli na svoju porodicu, u požrtvovanju, i u samoj radosti isčekivanja kompota koji se spremao tokom cele godine, jer na neke stvari treba da se čeka.
Hristos se rodi!
P.S. Ovaj kompot možete spremati tokom cele godine, a divan je i preko leta kada se služi hladan iz frižidera. Čak i oni koji ne vole voće vole ovaj kompot.