среда, 7. јул 2010.

ESTERHAZI TORTA

Esterhazi torta je na neki način zaštitni znak moje slatke kuhinje. Pravim je u specijalnim prilikama, ne zato što se teško pravi, već zato što ovakva torta zaslužuje specijalne prilike.




Moja Esterhazica je prebogata lešnikom i to 500g lešnika u celoj torti. Ona nije estetski nalik Esterhazi tortama koje viđate u poslastičarnicama, jer one imaju fil bez lešnika.  Kore od lešnika, fil kuvan na pari bogat lešnicima, sasvim tanak sloj džema od kajsija, bela glazura koja malo kisi, jer je to potrebno u kontrastu sa slatkom tortom, hrskavi lešnici oko torte i čokoladna šara, su razlog zbog čega je ova torta posebna. Recept je usavršavan godinama, a ovde je napisan za apsolutne početnike u kuhinji koji imaju želju da naprave ovu vrsnu torte. Nemojte se uplašiti dužine teksta, jer jednom kada savladate tehniku možete je primeniti na sve ostale torte. Esterhazi se raspoznaje po svojoj karakterističnoj čokoladnoj šari - mreži na belom staklu. Ja i nisam baš spretna u tome, ali je greh napraviti ovu tortu, a ne našarati je.



ESTERHAZI TORTA

KORE
12 belanaca (veća jaja)
250g kristal šećera i 2 kesice vanil šećera
250g mlevenih pečenih lešnika
80g mekog belog brašna
malo putera za premazivanje papira za pečenje, oko 20g

FIL
12 žumanaca
250g kristal šećera i 2 kesice vanil šećera
300g putera sobne temperature
150g mlevenih pečenih lešnika*

PREMAZ
oko 3 kašike džema od kajsija
1 kašičica vode ako je džem gust

BELA GLAZURA
250-300g prah šećera 
2 kašike ulja
oko 3-4 kašičica limunovog soka
1 belance sobne temperature

DEKORACIJA
30-50g čokolade za kuvanje (bolje više nego manje)
kašičica ulja
100g krupno mrvljenog pečenog lešnika


LEŠNIK - SAVETI I PEČENJE
Lešnike, bilo da se radi o sirovim ili već pečenim, obavezno treba ispeći ili dopeći u rerni, jer se pun miris i ukus lešnika tek tada može osetiti. Nepečene lešnike staviti u pleh od rerne i tek onda uključiti rernu na 170 stepeni. Peći dok im opna malo ne potamni i dok ne počnete da osećate blegu aromu lešnika u kuhinji. Za nepečene je potrebno, ako počnete od hladne rerne, negde oko 25 minuta. Isti je postupak i sa pečenima samo je vreme pečenja malo manje. Opna treba da potamni, skoro da je crna, a lešnici svetle boje karamele. Ako vam se čini da ste ih prepekli, ne marite, biće to sve dobro kada se spoji.

Obložite dublju posudu nekom starom krpom koju planirate da bacite i sipajte unutra vrele lešnike. Uvrnite kraj i trljajte lešnike jedne o druge. Ukloniti ljuspice i ostavite ih da se ohlade.

* Za ovaj recept ja kupim 500g nepečenih lešnika. Kad se ispeku i kad ih oljuštite tu bude koji gram manje. Odmah odvojim 100g u zrnu koje smrskam tučkom u kesi ili krupno isečem za dekoraciju oko torte. Ostatak sameljem i izdvojim 250g za kore a šta ostane ide u fil, znači bude tu manje i od 150g za fil.


KORE 
Mikserom umutite belanca u polučvrsti sneg pa postepeno dodajte kristal i vanil šećer i nastavite sa mućenjem dok ne dobijete čvrst šam. Pomešajte 250g mlevenog lešnika i 5 kašika brašna i u nekoliko navrata dok vam je mikser na najmanjoj brzini ih umešajte u šam da se smesa ujednači.

Spremite 6 odokativno isečenih kvadratnih papira za pečenje veličine oko 30x30cm. Na svakom opcrtajte krug debljim flomasterom koristeći kao modlu neku posudu, prečnika 22cm.

Izvadite pleh od rerne napolje. Uključite rernu na 170 stepeni (bez fena). Okrenite pleh na poleđinu, stavite na njega papir za pečenje tako da je šara okrenuta na dole (da se ne precrta na koru). naputerišite površinu kruga. Rasporedite lagano oko 4 punih kašika šama za kore. Stavite pleh sa korom da se peče oko 13-14 minuta. Pečenu koru sa sve papirom stavite na ravnu površinu pokrivenu platnom, recimo stolnjakom, da se tako hlade jedna do druge. dok se kora peče vratite posudu sa šamom u frižider. Kad ispečete prvu koru pustite da se pleh prohladi ili odmah nastavite ako imate drugi hladan i nastavite sa još 5 kora. Kore hladite na stolnjaku bez odvajanja od papira za pečenje.



    FIL
    Mikserom kratko umutite 12 žumanaca sa 250g šećera i 2 vanil šećera samo da se zabeli. Kuvajte na pari, ali tako da posuda u kojoj su jaja zaptiva dobro posudu u kojoj ste sipali oko dva do tri prsta vode. Tek kad voda proključa, stavite šerpu sa jajima i kuvajte uz mešanje varjačom 14-15 minuta. U početku ne morate mnogo mešati, na minut-dva, a kasnije češće. Ostavite fil da se ohladi. Umutite hladan fil mikserom. Umutite mikserom puter sobne temperature i spojite ga sa filom. Dodajte mleveni lešnik i mutite oko minut da fil bude vazdušast.



      FILOVANJE, NIVELISANJE I DŽEM
      Odvojite 2 kašike fila za premaz oko torte. Odvojite najlepšu i najdeblju koru i sačuvajte je za vrh torte. Podelite ostatak fila u 5 šoljica. Poslužavnik obložite papirom za pečenje. Na njemu ćete slagati i filovati tortu a kad se stegne možete je preneti na tacnu za serviranja. Skinite papir sa pečene kore i filujte tortu. Poslednja kora koju ste sklonili treba da bude okrenuta tako da joj je ravna strana na gore i preko nje ne ide fil.

      Preko poslednje, pete kore staviti papir za pečenje, pa onda još jedan poslužavnik, a preko njega nešto što će malo pritisnuti i izravnati tortu. Ja  stavim 2 mleka od litar ili šerpu sa malo vode koja odgovara veličini torte. Staviti tortu u frižider sa sve tegovima bilo da su mleka ili šerpa da se niveliše oko pola sata, a nakon toga sa one 2 kašike fila premažite oko torte.

      Poslednju koru premažite tankim slojem vrelog džema koji ste razredili sa kašikom vode i zagrejali u maloj šerpici na šporetu. Džem će onemogućiti upijanje bele glazure u prvu koru, a i daje specijalni šmek torti jer pomalo kisi. Izvadite sve ljuspice iz džema ili ga jednostavno vrelog propasirajte kroz sito ili to uradite štapnim mikserom. Tortu stavite u frižider na oko pola sata-sat,da se džem stegne. Ako stoji duže belu glazuru morate brže nanositi jer se brzo hladi i steže.


      BELA GLAZURA - LED
      Pre počinjanja sa belom glezurom otopite čokoladu, jer se čokoladna šara nanosi na tek stavljenu mekanu  glazuru, da bi se šare lep napravile i pripremite štapić drveni za ražnjić kojim ćete šarati.   Spremite seckani lešnik koji ide oko torte.

      Umutite 1 belance sobne temperature u čvrst šam. Ako stavite ono iz frižidera glazura će se brzo stegnuti i šaru onda teško nanosite. Odvadite od snega jednu četvrtinu sa strane jer se desi da je belance preveliko i da traži puno šećera. U sneg sipajte oko 250g prah šećera, limunov sok, i ulje i mutite mikserom. Ako je potrebno dodajte još šećera ili još snega. Treba da dobijete gust krem koji nije isuviše tečan ali ni pregust da se razmazuje i ne zapinje. Vrelim mokrim širokim nožem premazati tortu. Ukoliko imate neravnina to možete popraviti fenom za kosu. Odmah nanesite čokoladnu šaru. Umesto belanca možete koristiti vrelu vodu, oko 4 punih kašika za povezivanje smese. Belanac daje lepšu belinu glazure.

        ČOKOLADNA ŠARA
        Otopite čokoladu sa uljem na pari ili na slaboj vatri, pa je sipajte u špic-vrh od neke debele kesice. Ovde vam ne treba baš 50g čokolade, ali je bolje imati više nego manje. Sa 50g možete malo vežbati pre nanošenja šare. Šarajte linije ili krugove, pa zatim štapićem za ražnjić ili tupom ivicom noža vucite linije pod uglom od 45 stepeni jednu ka dole, drugu ka gore. Lešnik koji je za oko torte zalepiti rukama i time sprečite da bela glazura bilo gde procuri.

        Esterhazicu treba napraviti bar 2 dana pre serviranja da bi dozvolili sastojcima da se prožmu. Kako stoji ona postaje sve lepša i lepša, a ono poslednje parče je najlepše. Ova torta se ne radi na brzinu, pa zato odvojite jedno popodne za pravljenje ove divote. 



          ESTERHAZY TORTA

          HAZELNUT SPONGE LAYERS
          12 egg whites
          250g of crystal sugar
          20g of vanille sugar
          250g of ground hazelnuts
          80g of flour


          HAZELNUT CREAM
          12 egg yolks
          250g of crystal sugar
          20g vanille sugar
          300g of butter at room temperature
          150g of ground hazelnuts

          APRICOT JAM GLAZE
          around 3 tablespoons of apricot jam
          1 teaspoon of water


          WHITE ICING
          300-400g of fine sugar
          2 teaspoons of sunflower oil
          3-4 teaspoons of lemon juice
          around 4 tablespoons of hot water

          CHOCOLATE DECORATION
          50g of dark chocolate
          1 teaspoon of oil
          100g of roughly chopped hazelnuts


          HAZELNUTS
          Place hazelnuts in the oven tray in the cold oven, turn it up to 170-180 degrees, and bake  until the nice aroma starts to come out of the oven and they get a bit darker, their skins turn almost black or dark brown and the hazelnuts are caramel color. You need to watch the oven and decide when to take them out. It might take 15-25 minutes. This will bring out the aroma of the hazelnuts needed for this cake even though they are all ready baked. Almonds, now they need to stay white, but hazelnuts are not good in a cake if their aroma is not present. From time to time, just open the oven and carefully try one to see if the center is nice and crispy, but be careful not to burn your self. Let them cool. Set aside 100g and roughly chop them. They will go around the cake at the end. The rest need to be ground. If you have a grounding machine it is better since a food processor might turn the hazelnuts into a creamy mush. If you are using the processor do it in short intervals so they do not have the consistency of peanut butter but of fine powder. Divide the ground ones into 2 batches of 250g and 150g for the layers and the filling.

          HAZELNUT LAYERS
          With an electric mixer eat stiffly egg whites while gradually adding 250g of sugar and vanilla sugar for about 5 minutes until the high peaks form. Turn the mixer to the lowest speed and add in 250g of hazelnuts mixed with flour. Cut baking paper into squares and draw a circle of 25cm in diameter. Turn the paper over and spoon on delicately inside a circle one fifth of the beaten egg white mixture. Place the mixture in the fridge until you finish baking one layer. Place the paper with the layer on the up side down oven tray in the preheated oven at 160 degrees Celsius (no fan) and bake for 14 minutes. They will look soft but that is how we want them. Your finger should not stick to the layer when you touch it.  Take the layer out together with the paper and place on an even surface. Repeat with the next 4 layers but placing them on the cool oven tray. If you have a spring form pan with the removable bottom that is 25cm in diameter just cut out the baking paper to fit the bottom and spoon in the pan. Make sure to cool the bottom of the pan before placing the egg white mixture for the next layer into it. Place all the layers next to each other. 


          HAZELNUT FILLING
          The filling is cooked in a double boiler. If you do not have a double boiler just choose two pots so that the smaller one fits perfectly in the larger one and there is no large gaps. Fill the larger pot with water for about an inch place on the stove and bring the water to a boil. Mix the egg yolks with 250g of sugar for 30 seconds with an electric mixer in a smaller pot. Place the smaller pot into the larger one and cook for 14-15 minutes. Stir every 2-3 minutes for a bit with a wooden spoon always scraping of the sides and the bottom. Near the end stir constantly. Let the filling cool. Mix the cook yolks with the electric mixer for 30 seconds and add in the butter that is at the room temperature and that you have mixed for 2 minutes. Add in the 150g of ground hazelnuts and mix some more. Set aside 2 tablespoons of the filling to go around the torte later. Divide the filling into 4 cups. Line the up side down tray with baking paper. Go over to your hazelnut layers and choose the thickest on that will go on to. Remove the baking paper from the one of the layers and place it onto a tray. Spoon on and even out one forth of the filling. Place another layer on top. Then peel of the paper from it. Place the filling...At the end place the last layer so the even side is on top. Place a baking paper over the torte. Press a bit with your hands to even it out. Place a tray over the torte and now place something heavy on top so the torte would be even and all the filling spreads evenly. I placed a pot with some water at the bottom. Place the whole torte with the pot in the fridge for 30 minutes. 


          APRICOT JAM GLAZE
          Heat the apricot jam and water on the stove. Remove the top baking paper from the torte and spread the jam on top of it. We want a very thin layer, just barely covering the torte. Place the torte back in the fridge for 30 minutes for the jam to cool. When the 30 minutes are up, spread the 2 tablespoon of the filling that you have set aside around the cake.


          WHITE ICING
          By hand mix 400g of powder sugar, oil, lemon juice while adding teaspoon by teaspoon of hot water until the mixture is creamy, but not runny. Mix vigorously for couple of minutes. The sugar should be lemony. With a hot and wet large knife spread quickly the icing over the apricot layer only on top. You will need around 250-300g of powdered sugar but it is better to have more then less, since when you start spreading you can not go back. You will have some left over icing. If it is a bit uneven just turn on the hair dryer and heat the icing for it to smooth out a bit.


            DECORATION
            Before starting with the icing have the chocolate ready since it needs to go onto a soft icing in order to get the web. Melt the chocolate with a teaspoon of oil, place in a pipping bag, or a harder plastic bag in the corner and cut the tip of. Draw circles on the cake, then with a knife (not the sharp side) or a wooden skewer run lines at 45 degree angle to the cake to get the decoration. Each line should be in a different direction. One running away from you and the next one running to you. Press the remaining 80g of crushed hazelnuts around the cake. Let rest in the fridge for at least 24 hours before tasting. This is a sort of cake that gets better as times go by. We usually enjoy ours for 7 days.



              38 коментара:

              1. I've got to try this torta... hazelnut... yum!

                ОдговориИзбриши
              2. Анониман27. јул 2010. 00:11

                Looks so wonderful! Serbski deserts are simply the best. One of our favourites is "the river wave cake" with chocolate and vanilla marble cake with sour cherries, then a custard layer, then a chocolate layer on top. (wish I had the recipe!) Had this in Dubrovnik. The Mitre cake sounds awesome too that our daughter and her husband ate at his uncles in Beograd.

                ОдговориИзбриши
              3. looks scrumptious, thanks for sharing the recipe!

                ОдговориИзбриши
              4. Malo se razlikuje od mog recepta, isprobaću, da uporedim :)

                Puno pozdrava iz Zeljkine radionice

                ОдговориИзбриши
              5. Mislim da sam već spomenula negdje da mislim da niti sam je ikad jela, a još manje radila, ali kad god je vidim kod nekoga, padnem na izgled. Stvarno ti je prekrasno ispala!

                ОдговориИзбриши
              6. Jedna od mojih omiljenih torta! U mojoj verziji fil se posipa grijažem od lešnika. I ja je pravim u specijalnim prilikama,jer je stvarno posebna. Tvoja je savršena,bez mane.

                ОдговориИзбриши
              7. I ja volim ljesnike vise. Savrseno i detaljno objasnjeno!

                ОдговориИзбриши
              8. Veoma često je poručujem u restoranima, ali je nikada nisam pravila, iz prostog razloga: nisam imala provereni recept! Ide mi slava i izbor je upravo napravljen. Ako negde zapnem, biću dosadna sa pitanjima, ali Esterhazi će uskoro imati premijeru. Hvala za recept, preporuku i tutorial - precizna si i organizovana, kao i inače.

                ОдговориИзбриши
              9. Ovo je pravo malo remek djelo i zaista zaslužuje svu pozornost i veliko hvala na ovako iscrpnom uputstvu.

                ОдговориИзбриши
              10. Prvo ti čestitam na fantastično objašnjenom postupku, stvarno si uložila veliki trud da nam svima pojasniš kako naprvaiti ovu divotu! Nešto si mislim da ću je uskoro napraviti?! Ako i napravim javim rezultat!

                ОдговориИзбриши
              11. ja bih tebi prvo dala ocijenu 5+ za trud, onda 5+ za strpljenje u fotografiranju, onda 5+ za ispis postupka, i na kraju ti hvalim izgled torte! Uz pitanje, jel to za cca 15 ljudi?

                ОдговориИзбриши
              12. LUSITANIA
                Hvala, hvala! Ova torta spada u one torte koje se seku tanje. Jedno manje parče je sasvim dovoljno. Minimum je za 16, a može i 20 komada da izađe. Meni stoji i preko 7 dana u frižideru, jer se posle toga pojede, a sigurno može i duže da stoji, tako da je slobodno možeš napraviti za sebe i dragog i uživati iako nemaš gostiju. Nisu ove torte samo za goste. Ja nekada dam sebi gušta pa napravim nešto ovako samo za nas.

                OPASNA
                Ako zapne, piši pa da razjasnimo. Ja sam se trudila da napišem odgovore na sva moguća pitanja i nedoumice u postu koja mogu nastati tokom procesa pravljenja. Problem nije kad se nešto čita, već nastaje kad se pravi, jer se onda čovek zapita kako ovo, kako ono? Sigurno da ima stvari koje am propustila, pa javi da ubacimo u recept.

                Ja sam Esterhazi jela po poslastičarnicama, ona na Trgu koja gleda ka N.pozorištu i onda sam odlučila da potražim recept koji mi je dobavila tetka supruga preko prijateljice koja je dugo živela u Nemačkoj još u eri kada nisam imala brz internet. Obično je Esterhazi kako sam napisala sa belim filom, i mislim da oni to kuvaju sa mlekom, gustinom, malo jaja, margarin...Moja nije svetla u filu, ali je preukusna.

                ОдговориИзбриши
              13. Draga Jelena, kod Opasne sam našla tortu koju je pravila po tvom receptu, mada mi se čini da sam je videla i onomad kad si objavila recept, ali ne stigoh da prokomentarišem.

                Sigurno ću je napraviti. Prvo mi je palo na pamet da je napravim za Unin rođendan, međutim, ovo mi je više torta "za odrasle" tako da mislim da će dočekati novogodišnje praznike. Objaviću sliku na Fejsu pa ćeš videti kako je ispala (malo me nervira koncepAt mog bloga koji mi onemogućuje da pravim kolače koje nađem kod drugih, kad završim s bakinim receptima, otvoriću novi blog za sve i svašta).

                Pre svega, pitanjce: šta misliš, kako bi bilo da prepečem već mlevene lešnike ili je to svetogrđe? Mislim, oni se melju s ljuspom, verovatno bi ona onda pocrnela i to ni na šta ne bi ličilo... Ali moram da pitam. Nije da me mrzi da ih ljuštim, štaviše, meni su ovakve komplikovane torte najdraži izazov!

                ОдговориИзбриши
              14. MAXIVIDO,
                drago mi je da će ova torta biti i na tvom stolu, a ja sam se nekako nadala da ti imaš neki receptić za Esterhazi od bake pa da uporedim.

                Za lešnike ne znam šta da ti kažem. Mislim da bi se mlaveni pa pečeni isušili mnogo u rerni. Ja too ne bih radila, ali kada radiš lepo ih prepeci cele iako su pečeni jer se ukus lešnika tek tad oseti. Ti to znaš pošto barataš poslasticama. Ako si već pravila glazuru ovu belu, i kao za Rozen, slobodno muti i po verziji sa belancetom i prah šećerom. Čini mi se da bi se tada manje provideo džem.. Jednom sam probala, pa moram još jednom to da uradim i da premerim šećer.

                Zašto ne započneš blog već sada sa tvojim receptima. Ne moraš ga puštati u opticaj, ali bi bilo lepo, jer verujem da svašta praviš i to treba zabeležiti. Koliko li too recepata ima bakinih, baš se pitam?

                ОдговориИзбриши
              15. Pravila, odlična je, mada imam još posla da je usavršim. Hvala na receptu i svim detaljima!

                ОдговориИзбриши
              16. Divna ti je Esterhazi.Ova varijanta sa lesnikom -pun pogodak!

                ОдговориИзбриши
                Одговори
                1. Ja volim i taj lešnik u filu, iako bi bez njega fil bio žući i više bi ličila na original, ali šta da se radi. Hvala!

                  Избриши
              17. Nisam jos pravila ovu divotu ali se spremam :) Elem,javljam se zbog saveta o pecenju lesnika,a koje neizmerno volim da grickam. Kupila sam pecene i dopekla ih po savetu na 170 stepeni 15 minuta. Bilo je perfektno. Kad smo ih probali moj muz je samo prokomentarisao:"kao iz cokolade"! Prava stvar! Divno Jelena...iz dana u dan otkrivm super cake i recepte na tvom blogu ...

                ОдговориИзбриши
                Одговори
                1. Majo, da znaš da sam baš skoro menjala taj deo oko lešnika, tj. pojednostavila priču. Lešnici prepečeni u kolačima su odlični, a badem ide sirov što belji, jer on i nema ukus a treba da ima belinu.

                  Избриши
              18. Jelena, oduševljena sam sa ovim Vašim receptom.. torta je zaista predivna, i planiram uskoro da je pravim..Zamolila bih Vas za jedan savet, koji baš nema veze samo sa ovom tortom,nego sa svim tortama uopšeno.. zanima me kako da prenesem tortu sa tacne na kojoj sam je filova na tacnu za posluživanje?Ako biste mogli da objasnite malo detaljnije KAKO to da uradim?
                Unapred zahvalna, Marija

                ОдговориИзбриши
                Одговори
                1. Marija, to zavisi od same torte i krema koji id epreko nje. Esterhazi kad se stegne kad je celu napravim sa sve lešnikom okolo ja jednostavno podvušem dva široka dugačka nože ispod nje na razmaku od 5-10cm da je odignem pa podvučem dlan ispod i prenesem je. To radim i za Saher, ali ima torti koje moraju da se prenesu pa tek šaraju okolo jer će se šlag poremetiti ili su jako mekane. Ako imaš široku špatulu onu kojom se filuju torte ona je još bolja od noža. Nadam se da sam pomogla.

                  Избриши
              19. Hvala,ovo je sve tako lepo objašnjeno da sam zadovoljna kako mi je prvi put uspela.Naravno,pohvalila sam se na blogu;))Pozdrav

                ОдговориИзбриши
              20. Cao Jelena, pravio sam tortu po tvom receptu, bila je fenomenalna.

                A prije neki dan sam je pretvorio u kocke, http://goodfood-maybe.blogspot.ca/2013/12/esterhazi-kocke.html.

                Hvala za recept, nevjerovatno dobar!!!

                Pozdrav

                Zoran

                ОдговориИзбриши
              21. Анониман15. мај 2014. 03:43

                Sjajna. Svaka cast! Da li je neko probao da je napravi bez brasna (gluten free)?
                Nesa

                ОдговориИзбриши
              22. Анониман9. јун 2014. 14:44

                Не волим торте и колаче са жутим филовима, правим их само због других. Али ову торту сам направила већ два пута, без да ми је ико тражио, то је онда довољно.Фил са додатком лешника је пун погодак. Хвала за поступно написан рецепт. Сјајна је. :)

                ОдговориИзбриши
                Одговори
                1. Drago mi je da vam se dopala, a lešnici svakako uvesele svaku tortu naročito ako su lepo ispečeni. Hvala na isprobavanju. ;)

                  Избриши
              23. Jelena,
                Pravila sam tortu, odlicna je! Recept je sjajan, svaki detalj je koristan. Sledeci put cu jos malo da poradim na glazuri, ali svim ostalim sam jako zadovoljna. Hvala na receptu!
                Pozdrav!

                ОдговориИзбриши
                Одговори
                1. Hvala Mirela. Ja sam je pravila skoro i moram recept da izmenim jr mi se sada dopada kad ej nešto manja (22cm kore) pa onda izvučem 6 kora. I meni svaki put glazura drugačije ispadne (ne pravim je baš često), alo ukus je važan.

                  Избриши
              24. Jelena - what can I say - wow - I had never made an Esterhazy cake and so when I decided to give it a try, I went through the internet comparing recipes but could not find one that seemed right for me - then I saw blog after blog of the "daring kitchen" and it all looked so good. So I tried it. I used walnuts instead of hazelnuts and went for 6 layers, but the rest was your recipe. Using the 12 egg yolks for the cream made the cake so rich and tasty. I made it for a family birthday and it was magnificent - then I made it again but this time as a rectangle which I took to work and again it got endless praise. I absolutely love this cake. Your recipe was so clear and it was not difficult at all. In fact I would describe the recipe as "forgiving" because if I thought the meringue was not cooked enough I could just bake it a few more minutes, and if it was too much, the cream filling would soften it anyway. Cooking the egg yolks made the cream "safe". I made the cake without icing and froze it a few days until the day before serving. Then I let it thaw in the fridge and iced it. So I've made the cake twice and am making it again tomorrow for next weekend. Well done for such a delicious recipe for this cake. Then I went to your recipe index, and I couldn't believe what I was seeing - cake after cake after cake - and so many with walnut base or walnut filling (no prizes for guessing I love walnut) - I will try to make the Rosen Torte next and then I will do your version of the Sacher torta, and then, and then, and ... you have given us a real treasure chest - thanks again - I will let you know as I work through each cake, how it turns out. Best wishes to you and kind regards - Robert from Sydney.

                ОдговориИзбриши
                Одговори
                1. Dear Robert,
                  am am not keeping up with my blog lately, so I have not seen your post. Thank you for your kind words, and I hope you will through these cakes get the feel for the wonderful world of sweets that are served and made in my country of Serbia.

                  Избриши
              25. Hvala za divan recept! Kakva bi bila sa orasima?

                ОдговориИзбриши
              26. Uvek je pravim po tvom receptu i nema promasaja!!! Najbolji recept za najukusniju tortu 💕🤗

                ОдговориИзбриши
              27. Imate veliku zahvalnost za recept koji je detaljan od moje mame.
                Hvala puno

                ОдговориИзбриши
              28. Eh Jelenče naše! Studiram recept po ko zna koji put, spremljen materijal pa šta mi bpg da, znaš u međuvremenu sam malo omatorila :-)

                ОдговориИзбриши
              29. Pravila sam muzu za rodjendan ovu tortu i svi su bili oduševljeni.Ja nisam baš vesta u pravljenju torti ali uz vaš recept ispala je kao na slici.
                Hvala još jednom što nam dajete takve recepte.Veliki pozdrav!

                ОдговориИзбриши
              30. Pravila sam muzu za rodjendan ovu tortu i svi su bili oduševljeni.Ja nisam baš vesta u pravljenju torti ali uz vaš recept ispala je kao na slici.
                Hvala još jednom što nam dajete takve recepte.Veliki pozdrav!

                ОдговориИзбриши
              31. Zbog ove torte mi je mnogo ljudi reklo da mogu da se udam. 😂 Hvala Vam...znate da je to najveći kompliment. ❤

                ОдговориИзбриши