понедељак, 30. април 2012.

FBI RUKAVICE - LAKA KUHARICA

Kuhinja Lake kuharice koju istražujemo u FBI rukavicama, je jedna prava kulinarska riznica. Vrhunski, precizni, divno objašnjeni recepti, sa step by step instrukcijama i fotografijama, jednostavna priprema, nutritivne informacije za svako jelo, prevod svakog recepta na engleski, su samo neki od razloga zbog kojih trebate da posetite ovaj odličan blog. Ovo su moji favoriti za protekli mesec.

Laka kuharica (Easy cook, if I may translate freely) is a fantastic food blog that we have been investigating for the past two months. If you follow the links below the names of each recipe where it says original recepta you will end up on her page where you can find all the recipes written in English.




AMARETTO

120g šećera
120 ml vode
240 ml votke
oko 3ml arome gorkog badema DrOetker
1 kašika arome vanile

Na umerenoj vatri karamelizovati šećer. Dodati vodu, i mešati dok se sav šećer ne otopi. Doliti još sasvim malo vode koja vam ispari. Ostaviti da se malo ohladi. Dodati votku, aromu gorkog badema i vanilu. Ohlađeni Amareto sipati u flašu.


UTISCI
Predivan liker sa aromom badema, moj omiljeni, je dobio sve pohvale u mom okruženju. Teško da bi ga neko mogao razlikovati od kupovnog. Recept sam prilagodila raspoloživim namirnicama, pa je tako smeđi šećer zamenjen belim šećerom koji sam prvo karamelizovala da bi dobila karakterističnu boju ovog likera. Navodim ga u duplo manjoj meri, jer sam ga tako pravila. Jedini problem oko ovog recepta, ukoliko živite u Srbiji, je nabavka arome gorkog badema. Dr Oetker aroma badema se ne uvozi za našu zemlju, a ukoliko znate gde nešto slično može da se nabavi, molim vas javite mi. 




RUSKA PILETINA SA FETA SIROM
original recepta

700g piećeg belog mesa
suvi začin (Vegeta, Začin C)
60g putera
1 kašika ulja
1 manji crni luk - kockice
1 čen belog luka - postisnut
1 kašika brašna
100ml vode
30ml votke
2 pune kašike dvostrukog koncentrata paradajz pirea
100g feta sira
200ml kisele pavlake 20%mm
2 kašike svežeg seckanog peršunovog lista
so

Na zagrejanom puteru i ulju propržiti pileće filete koje ste prethodno natrljali suvim začinom. Izvaditi pileće komade, a na tom istom puteru kratko propržiti crni i beli luk, pa dodati brašno i brzo mešati desetak sekundi. Naliti votku i vodu i pustiti da baci ključ. Dodati fetu, pavlaku i paradajz pire i mešati dok se sve ne sjedini. Skloniti sa vatre, dodati soli po ukusu i prešunov list. Vratiti piletinu u sos i promešati, pa sve izliti u  pleh ili vatrostalnu posudu da piletina bude u jednom redu. Peći na 180 stepeni u rerni oko 30 minuta ili duže.


UTISCI
Ovo jelo sam davno zabeležila i prava je šteta što ga ranije nisam napravila. Ako tražite nov način da spremite belo meso ovaj recept je za svaku preporuku. Odlična kombinacija ukusa. Belo meso je ostalo sočno. Puter kao osnova je savršen za ovako bogat i kremast sos. Sve pohvale Katarini!



PEČENI KARFIOL

cvetići karfiola oko 800g
2 veće šargarepe - krugovi
1 veći crni luk - rebarca
4 kašike maslinovog ulja
2 kašike linunovog soka
krupna morska so
suvi začini po želji - bosiljak, ruzmarin, majčina dušica

U većem plehu ili vatrostalnoj posudi poređati u jednom sloju karfiol i šargarepu, pa preko njih posuti crni. Preliti mešavinom maslinovog ulja i posuti suvim začinskim biljem. Posoliti i peći na 220 stepeni u rerni oko 45 minuta. Na sredini pečenja možete izvaditi karfiol i promešati, pa ponovo vratiti u rernu. Dok je još u plehu pofajtati limunovim sokom i promešati još jednom.


UTISCI
Pošto nisam ljubitelj karfiola stalno nalazim nove recepte da ga zavolim. Ovo je jedna predobra hladna ili topla salata ili prilog. Ja sam dodala malo šargarepe receptu koja se odlično složila u kombinaciji i suvo začinsko bilje. Savršeno!



ŠNICLE U UMAKU SA ČIPSOM OD JABUKA

4 svinjske šnicle od buta (ili krmenadli bez kostiju)
1-2 jaja
2 kašike hladne vode
1 kašika sušenog  ruzmarina
1 ravna kašičica belog luka u prahu
prezla
2 kašike putera (oko 60g)
2 kašike ulja
25g čipsa od jabuke
180ml kisele pavlake
150-200 ml bujona ili vode
začin C ili Vegeta

Umutiti jaje, vodu, so, beli luk i ruzmarin. Šnicle izlupati tučkom, malo posoliti i umočiti ih u mešavinu sa jajima, pa onda u prezlu. Na mešavini putera i ulja pržiti šnicle par minuta sa svake strane dok ne dobiju lepu koricu. Ovde ne pohujemo u dubokom ulju, pa će prva tura šnicli već pred kraj pečenja popiti svu masnoću. Ovo je količina putera i ulja za dve ture u tiganju. Pohovane šnicle složiti u veću vatrostalnu činiju ili u pleh da se malo preklapaju.

U isti tiganj sa dodatkom još malo rastopljenog putera dodati čips od jabuka, vodu ili bujon i kiselu pavlaku, pa pustiti da baci ključ i ostaviti da se krčka oko minut da jabuke malo omeknu. U sos dodati začin C ili Vegetu prema ukusu. Jabuke rasporediti ravnomerno na svaku šniclu. Sos prelitia preko mesa. Poklopiti posudu ili staviti aluminijumsku foliju preko pleha. Peći na 170 stepeni u rerni oko 45 minuta.


UTISCI
Ovo jelo me je mamilo od kada ga je Katarina objavila. Čak sam bila iznenađena da se sušene jabuke u prodavnicama Zdrave hrane prodaju pod istim nazivom koji je navela - čips od jabuka. Cena kese koja ej veča od 50g je oko 70 dinara (70 centi). Jelo je fanntastično. Šnicle koje su pohovane u malo masnoće, ali je ovde jako bitna stavka koristiti puter, a ne čisto ulje ili mast, su krčkanjem u rerni upile sos i tako divno omekšale. Ruzmarin je tajni začin ovog jela i fenomenalno se slaže u kombinaciji. Ako niste ljubitelj, istog, izostavite ga ali svakako napravite ovo jelo. Mislim da nije problem praviti ga i sa kolutovima sveže jabuke. Za 10!



FLEKICE SA KUPUSOM (KRPICE SA ZELJEM)
oko 800g mladog kupuse
2 kašike masti
polovina kašičice kima
1 crni luk - kockice
so i biber
malo vode
200 testenine (flekice, mašnice, taljatele...)

Odstraniti kočanj kupusa pa ga iseći na kockice. U velikoj šerpi na vreloj masti kratko propržiti kim. Dodati luk i pržiti dok ne omekša. Dodati kupus i pirjati na jakoj vatri dok malo ne uvene. Posoliti i pobiberiti, pa  krčkati oko 20-ak minuta poklopljeno uz povremeno dodavanje male količine vode u nekoliko navrata. Na kraju pustiti da sva tečnost ispari i da se kupus dobro uprži, čak da se malo i zalepi za dno šerpe. U gotov kupus dodati kuvanu testeninu.


UTISCI
Godinama se motam oko ovih flekica sa kupusom, starog jela, moglo bi se reći sirotinjskog koje može da stoji rame uz rame sa najboljim svetskim pastama. Nabolje bi bilo praviti ga sada kada je sezona mladog kupusa. Dodatak kima je odlilačan i to sam prvi put videla kod Katarine. Ja sam umesto ulja koristila mast, koja je dala jednu divnu slatkoću jelu. Predobro i  ekonomično!



MAFINI S SIROM I KIMOM
original recepta

180g pšeničnog brašna
180g belog kukuruznog brašna
10g praška za pecivo
2 ravne kašičice šećera
1 kašičica soli
1 kašićica kima
150g Ementalera krupno rendanog (može i više)
1 jaje
250ml mleka
60g putera otopljenog i ohlađenog
kim za posipanje

Pomešati brašno, prašak za pecivo, so, šečer, kim i Ementaler. Umutiti jaje, mleko i puter pa povezati sa mešavinom brašna. Smesu rasporediti u 12 korpica za mafine i posuti kimom. Peći na 180 oko 30 minuta.


UTISCI
Ko može odoleti slanim mafinima. Brzo, jednostavno, lako, a za ljubitelej kima i proje prava poslastica. Koristila sam belo kukuruzno brašno, a mislim da se može praviti i sa palentom. Uz malo masnijeg belog sira, ajvara i šolju jogurta, ovo je pun pogodak za doručak ili večeru.




LIBUM IZ POMPEJE
original recepta

Libum iz Pompeje sam još davno isprobala i od sveg srca vam preporučujem ove male i medene hlepčiće pravljene sa rikota sirom.