Moja avantura u kuhinji sa domaćim sirevima se nastavlja. Nadam se da ste probali Tamarin sir, a ovaj klasik svakako morate probati. Moram priznati da sam rikotu davno jela, ali sam zaboravila kakvog je ukusa. Onda je Sweet Green objavila ovaj divan recept i dileme nije bilo. Za razliku od base koja se ostavi u loncu da se ukiseli preko noći ovde se slatka pavlaka i limun dodaju dok je mleko na šporetu, a potom se odmah cedi, tako da imate gotov proizvod za nekih pola sata. Doduše sir se pre ocedi nego što se ohladi. Jako brzo i efikasno. Ricotta je blagog, neutralnog ukusa i možete je koristiti u slanim i slatkim jelima, a ako je želite slanu onda slobodno posolite dok se cedi i promešajte, samo nemojte preterati. Jedino što mi se mleko i pavlaka nisu zgrudvali nakon 3 kašike limunovog soka, pa sam dodala još toliko. Mislim da je problem bio u tome što sam limun dodala pre nego što je mleko stvarno zakipelo. Ja sam od dve litre mleka dobila 400g rikote, pa vi sada preračunajte cenu. Možete koristiti dugotrajno ili kratkotrajno pasterizovano mleko, ali svakako preporučujem ono sa 3,2%mm. Naravno, sačuvajte surutku i sa njom zamesite hleb ili neko pecivo, a još bolje Sweet Green Engleski maffin bread.
SWEET GREEN DOMAĆI RICOTTA SIR
2 litre mleka 3,2%mm
pola kašičice soli
250ml slatke pavlake Imlek
3 kašike limunovog soka (ja sam 6 stavila)
2 sterilne gaze (kupiti u apoteci), jedna velika šerpa, cediljka
Staviti mleko, so i slatku pavlaku na šporet u velikoj šerpi, pa kada prključa dodati limunov sok, smanjiti vatru i mešati oko 2 minute u istom smeru dok se ne zgrudva. Sipati u cediljku koju ste obložili mokrom i isceđenom gazom i ostaviti da se cedi oko pola sata.
SWEET GREEN HOME MADE RICOTTA CHEESE
2 liters of whole milk
half a teaspoon of salt
250ml of heavy cream
3 tablespoons of lemon juice
Place the milk, heavy cream and salt in a large pot and let it boil. Add the lemon juice and turn down the heat on the stove. Stir in one direction for 2 minutes until the milk starts to curdle. I needed more lemon juice for mine, around 6 tablespoons to see the effect. Do not place lemon juice in the milk that is not boiling. Pour the curdled milk in a sterile gauze that you have lined your sieve with and strain for 30 minutes.
Recepti koje možete pronaći na Katarininom blogu zaista krasi jednostavnost pripreme i kvalitet sastojaka. Ovo je definitivno nešto što je karakteristično za njenu kuhinju. Volim da zavirujem u recepte iz prošlosti, a ovaj kako kažu žrtveni hleb koji se u Pompeji pravio je nešto što i u 21. veku možete napraviti. Nije to običan hleb. Liči, ali nije. Punoća ukusa rikote mu daje jednu posebnu dimenziju. Probala sam da ga pravim i sa manje masnim domaćim krem sirom Ella, ali nije to to. Gore imate recept za rikotu, pa izvolite, pravac kuhinja!
Jela iz antičkog Rima možete pronaći i kod Tadeje na blogu u okviru Timninog domaćeg zadatka.
LIBUM IZ POMPEJE LAKE KUHARICE
400g ricotta sira
100g brašna
1 jaje
so (ako niste solili rikotu)
Spojiti sve satojke, pa rukama umočenim u brašno (meni to nije bilo potrebno) formirati loptice veličine mandarine. Ređati ih na papirom obložen pleh od rerne i malo spljoštiti rukom. Peći na 180 stepeni oko 25 minuta.
Kako se prave ove slatke pečurke možete pogledati ovde.
Instructions for radish mushrooms can be found here.
LIBUM FROM POMPEI
I made these ricotta rolls according to the recipe that Easy Cook-Laka Kuharica made following the cenuries old recipe for Pompei bread. I was taken with the ease of making them. They look like dinner rolls, but they have a full taste, a taste of cheese. We invent new recipes all the time, but sometimes all we need is to look into the past and find fantastic things.
Ovaj kovrdžavi i frizirani zeleni deo mladog luka je nešto što moja mama godinama koristi. Lako se pravi, a sve što vam je potrebno je tanko isečen zeleni deo mladog luka koji potopite u činiju sa hladnom vodom u koju ste dodali dosta leda. Onda oko minut vrtite malo luk prstom kao kada vrtite pramen kose oko prsta. Luk ćese sam ukovrdžati. Držite ga u hladnoj vodi do serviranja.
This decorative green grass in the picture is actually the green part of the spring onion cut into very thin slices and dipped in the cold water with lots of ice. All you need to do is twirl the onion around your fingers like you would twirl a strand of hair around the finger for a minute. Leave in the water in the fridge until you need it for decoration.