уторак, 24. април 2012.

JESTE LI ZA DUPLI SA SIROM?

Koliko je sjajnih recepta nepravedno zanemareno jer nemaju dobru fotku? Koliko je loših recepata sa sjajnim fotkama? Da li uopšte pogledate recept ukoliko nema fotografije. Ja priznajem da obično pravim trijažu preko opcije images, a jedino ukoliko tražim neki tajni ili zaboravljeni recept, e onda čitam sve redom, i recepte bez slika. Da Aliki nije napravila ova hamburger peciva od kuvanog pa potom pečenog testa po receptu bez slike sa Coolinarike, ovaj recept ne bi ugledao svetlost dana na mom blogu. Ima sjajnu hrskavu koricu i meku vazdušastu sredinu. Nije premazano žumancima, već ova divna zlatasta boja nastaje sama od sebe. 




MCDONALD'S POGAČICE

20g svežeg kvasca
prstohvat šećera i prstohvat brašna
150ml toplog mleka
500g mekog belog pšeničnog brašna tip 400
6 kašika ulja
1 kašičica soli
100ml toplog mleka

3 litre ključale vode i kašika soli
susam za posipanje

Spustiti kvasac u šolju sa prstohvatom šećera i brašna u 150ml toplog mleka i ostaviti ga na toplom mestu da nadođe. U pola količine brašna dodati so, nadošli kvasac, mleko i ulje, pa pomešati testo, postepeno dodavati ostatak brašna i zamesiti lepo i elastično testo. Ostaviti testo da se odmara u šerpi oko 60 minuta.

Testo premesiti, oblikovati kao valjak radi lakšeg sečenja, pa podeliti na 6 jednakih delova. Svaki deo premesiti u lopticu. Loptice poređajte u pleh od rerne koji ste obložili papirom za pečenje koji ste blago nauljili. Ostaviti ih da se dupliraju, oko 60 minuta.

Nadošle loptice pažljivo spuštati u ključalu vodu kojoj ste dodali so, pa kuvati uz okretanje oko 2 minuta. Vaditi ih ravnom velikom kašikom, pa sa sve kašikom spustiti par sekundi na kuhinjsku krpu da se ocedi višak tečnosti, a onda slagati u pleh od rerne. Posuti susamom.

Peći na 200 stepeni oko 30 minuta.




DUPLI PILEĆI HAMBURGER SA ROKFORTOM

700g bataka i karabataka bez kostiju poluzaleđenih (oko 1kg sa kostima)
300g samlevene masnije dimljene slanine
so* i biber
8 kašika ulja
Rokfort


Batake i karabatake odvojiti od kostiju, iseći na krupne komade, pa staviti u  u zamrzivač na tacni da se malo  površinski zaledi. Usitniti u blenderu da se dobije nešto nalik pasti u 2-3 navrata. Slaninu samleti na mašini za meso, spojiti sa piletinom, dodati ulje, mrvu soli i biber. Smesu staviti u frižider na 24 sata.

Sutradan, na nauljenom papiru za pečenje koji ste isekli na 18x18cm spuštati loptice mesa od po 120-140g svaka,  pa ih rukama lepo utapkati i napraviti disk prečnika oko 15cm. Dobije se oko 8 hamburgera. Nauljiti gornju stranu, pa staviti na ravan poslužavnik u frižider na pola sata sa sve donjim papirom.

Podvuću ruku pod papir na kome je hamburger i pažljivo spustiti nepokrivenu stranu u vreli tiganj na sasvim malo ulja, pa skinuti papir. Slanina će pustiti svoju masnoću prilikom pečenja.

* ukoliko vam je slanina slana, a pošto je plavi sir sa plesnima izuzetno slan, mrva soli je dovoljna, a so čak možete i izostaviti




HAMBURGER BUNS 


20g fresh yeast
pinch of sugar and a pinch of flour
150ml warm milk
500g flour
6 tablespoons of sunflower oil
1 teaspoon of salt
100ml warm milk
3 liters of water and a tablespoon of salt
sesame seeds

Place the yeast in 150ml of warm milk with a pinch of sugar and a pinch of flour and let it bubble up in a warm place for 20 or so minutes. In the half of the amount of flour add in the bubbled up yeast, milk, oil and salt and mix. Gradually add in the rest of the flour and knead into an elastic dough that does not stick to your fingers. Leave for 60 minutes in a worm place to double in size. Knead the dough again. Divide into 6 equal parts and form small balls of dough out of each one. Place them on a tray lined with baking paper and leave them for 60 minutes to rest at room temperature. 

Bring the water with salt to a boil and then drop in the buns cooking them for 2 minutes. Take them out and place for a second on a clean kitchen cloth towel and then in the oven tray lined with baking paper. Sprinkle with sesame on top. bake for 30 minutes at 200 degrees Celsius.


DOUBLE CHICKEN BURGER WITH ROQUEFORT


700g chicken drumsticks and thighs deboned or around 1kg with bones
300g fatty bacon
salt and pepper
8 tablespoons of oil
Roquefort


Debone the chicken thighs and drumsticks and them place the chicken meat in the freezer for 30 minutes or so, so it becomes half-frozen. It is much easier to get a nice past like structure with chicken when it is half frozen. You can use chicken breast but the drumsticks and thighs are juicier.
Place the bacon in the food processor and blend into a paste. Add in the half frozen chicken and continue blending until you get a nice, cold and creamy paste. Add in the oil, salt and pepper and then leave in the fridge for 24 hours. Make round patties 120g each forming them in between the plastic foil. You get 8 chicken burgers 15cm in diameter. Oil the patties and place them on the baking paper lined tray back in the fridge for about 30 minutes. Fry in the non stick pan or on a grill. Serve with Roquefort and tomato slices.