Kako priča kaže salata Olivier ili Ruska salata kako je mi zovemo, nastala je još davne 1860. godine u restoranu Ermitaž u Moskvi, kao kreacija francuskog šefa Olivier-a. Originalna verzija je pretrpela brojne izmene, ali su današnji ruski i naši recepti jako slični, ako ne i isti. Ruska Nova godina se ne može zamisliti bez ove salate, tako da mi nismo jedini na čijim se trpezama ona nalazi na prelazu iz stare u novu godinu.
Probala sam razne Ruske salate i uglavnom se pređem i prvo posegnem za njom kad sam negde prvi put u gostima. Retke su one koje su mi se dopale. Svaka kuća ima svoju varijaciju na temu i od nje se teško odstupa. Ruska salata se ne pravi od zamrznute mešavine povrća, tj. za pravu Rusku nema prečica. Probala sam i neke verzije u kojima mi se činilo da je domaćica očistila frižider i sve strpala u majonez, pa još i pridodala kilogram krompira da poveća masu. Zato se u poslednje vreme držim svog recepta, a u gostima jedem samo salate za koje znam da su dobre.
Za dobru Rusku salatu su vam potrebne kvalitetne namirnice, volja i vreme da sve sitno iseckate, i to uniformno sitno. Krompir i šargarepa ne smeju biti prekuvani, da se seckanjem ne drobe, već da se lepe male kockice mogu iseći. Nekad skuvam i 2-3 krompira različite sorte pa procenim koji je najbolji za sečenje, jer se i sa krompirom više ne zna kakav će ispasti. Šunka mora biti kvalitetna i nikakvi parizeri ovde ne dolaze u obzir. Krastavčići, ako je moguće kornišoni, čvrsti, nikako vodnjikavi i mekani. Majonez, to je već stvar ukusa - neko voli domaći, a neko voli kupovni. Limunov sok je neizostavan. Kada je gotova i kada je posolite treba da je slanija nego što treba. Krompir će upiti deo limunovog soka i soli, tako da će za 12 časova biti taman. Nemojte čekati Novu godinu da je napravite.
Ako volite kremaste salate možete pogledati i recept za Mimozu, salatu od piletine, kikirikija i susama, krem salatu od piletine, šampinjona i pirinča sa šmekom, Ivinu salatu i salatu od crvenih pečenih paprika i fete u čaši.
Ako volite kremaste salate možete pogledati i recept za Mimozu, salatu od piletine, kikirikija i susama, krem salatu od piletine, šampinjona i pirinča sa šmekom, Ivinu salatu i salatu od crvenih pečenih paprika i fete u čaši.
1 veliki krompir oko 350g
2 veće šargarepe oko 200g
2 tvrdo kuvana jaja
500g belog mesa
250g Praške šunke
350 kiselih krastavčića, kornišona (neto)
kuvani grašak - ako volite
oko 900ml majoneza
so, senf i limunov sok po želji
100g praške šunke za dekoraciju
Skuvajte celu oljuštenu šargarepu i belo meso. Zasebno skuvajte krompir u ljusci, izvadite ga iz vode i ostavite ga da se ohladi. Oljuštite krompir i iseckajte ga na kockice veličine oko 3x3mm, kao i šargarepu i belo meso. Spojite sve sa jajima, šunkom, kornišonima koje ste takođe iseckali na kockice. Dodajte majonez onoliko koliko je potrebno da se sve poveže, senf, limunov sok i so. Ako volite možete dodati i kuvani grašak.
Ružice od šunke - tanke šnite Praške šunke isecite na nekoliko dugačkih traka širine oko 15mm. Početak umotajte u rolnicu da glumi pupoljak, pa onda okrećite traku oko svoje ose i prtiskajte je uz pupoljak nakon svake rotacije. Ako planirate da ih koristite kasnije, onda ih možete nanizati na štapić za ražnjić ili na čačkalice. Slika pravljenja ružice se nalazi u ovom postu.
SALAD OLIVIER OR RUSSIAN SALAD
Russian salad as it is known in Serbia is one of the most popular, well known and loved salads that can be found in almost every Serbian home during the New Years's celebration, birthdays, parties and all sorts of gatherings. The name Olivier was changed her since the recipe came from Russia, but it is also known as Russian salad world over. A beautiful creamy salad with a mayonnaise base, filled with cubed potatoes, pickles, ham, chicken breast, and carrots with a touch of lemon juice. Sometimes the peas are added, but that depends on your own taste.
Olivier was a french chef that came up with the recipe, all the way back in 1860 in the well known restaurant Hermitage in Moscow. The salad as we know it is not the original recipe, but it became a national brand, at least it is a Russian brand in Serbia.
1 potato around 350g2 large carrots around 200g
2 hard boiled eggs
500g chicken breast
250g ham
350 pickles - net weight
around 900ml mayonnaise
mustard
lemon juice
salt
100g of ham slices for decoration
Boil the chicken breast as whole and carrots. Cook the potato in skin. Let cool and then dice into fine cubes around 3x3mm. Add to the diced hard boiled eggs, diced ham and diced pickles. Add in the mayo enough so that everything comes together, mustard, lemon juice and salt to your taste. It should be salty since the potatoes will absorb the salt and lemon juice, so in the next 12 hours of sitting in the fridge it will be just right. If you like you can add in cooked peas. The instructions for making the ham roses in picture can be found here.