четвртак, 2. септембар 2010.

SVINJSKA DŽIGERICA MARINIRANA U MLEKU SA PERŠUNOM I BELIM LUKOM

Svinjsku džigericu volim isključivo prženu, nikako dinstanu ili kuvanu. Prethodno je dan-dva potopim u mleko da bii bila mekša, a nakon prženja ređam u šerpicu i svaki sloj pospem sa dosta svežeg peršuna i sitno seckanog belog luka, onako sloj na sloj. Poklopim is ostavim da se peršun malo upari. Ako niste probali  ovako, eto vam ideje.




SVINJSKA DŽIGERICA MARINIRANA U MLEKU SA PERŠUNOM I BELIM LUKOM

svinjska džigerica
mleko za mariniranje
brašno za umakanj
svež peršunov list
dosta sitno seckanog belog luka
so
ulje ili mast za prženje


Džigericu isecite na tanje šnite. Spustite komade u šerpicu i prelite ih mlekom da lepo ogreznu. Držite džigericu ovako prelivenu u frižideru 1-2 dana. Stavite je u đevđir da se lepo ocedi. Zagrejte oko 2 prsta ulja ili masti (može i mešavina) u tiganju, pa na vrelu masnoću spuštajte džigericu koju ste prvo umočili u brašno. Pržite dok ne porumeni, tj. to zavisi od debljine šnita i starosti svinje. Na samom kraju je posolite, jer zna da prska iznenada ako to uradite pre prženja.

Pržene komade ređajte u manjoj šerpici u slojevima, a svaki sloj obilato pospite sa sitno seckani belim lukom i svežim peršunom. Poklopite i ostavite 15-ak minuta da se peršun upari. Servirajte uz krompi pire.




PORK LIVER VERDE

pork liver, milk, parsley, garlic, salt, flour

Cut the liver into thin slices. Place in a bowl and cover with cold milk . Place in the fridge for one to two days. This makes it much more tender. Before frying, take out of the milk, and dip each piece in flour.  Fry on oil or lard. When done season with salt (if you add the salt before it will pop during frying). Place one layer in a small pot and generously cover with parsley and finely cut garlic continue with the layers.  Put the lid on the pot and let steam in its own heat for an hour. Serve with mashed potatoes.