tag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post7456042598891802913..comments2024-01-06T19:34:27.528+01:00Comments on f o o d f o r t h o u g h t: RUSKA ILI SALATA OLIVIERJ e l e n ahttp://www.blogger.com/profile/12855049605352826497noreply@blogger.comBlogger33125tag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-46450146670364025872012-05-22T07:07:38.332+02:002012-05-22T07:07:38.332+02:00Pero, nema dobre Ruske bez kvalitetnih sastojaka. ...Pero, nema dobre Ruske bez kvalitetnih sastojaka. Koliko vidim sastojci su isti kao i u mojoj, osim žumanca. Praška šunka kvalitetna se teško nađe, tj. jer su sad sve to samo stišnjene šunke koje se prodaju kao Praške šunke, ali u Merkatoru ima izbora. Jela sam razne, ali meni je ova najlepša. Uvek se u gostima uhvatim za Rusku i razočaram se.J e l e n ahttps://www.blogger.com/profile/12855049605352826497noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-26575917521159354892012-05-22T03:20:22.823+02:002012-05-22T03:20:22.823+02:00Klsicna kao sto je moja majka pravila treba da sad...Klsicna kao sto je moja majka pravila treba da sadrzi sve ove sastojke:<br />Krompir<br />Sargarepa<br />sunka (vrlo kvalitetna prava praska)<br />pilece meso belo<br />krastavcici<br />grasak<br />majonez<br />so<br />biber<br />jaja kuvana (samo belanca)<br />limunov sok<br />senf<br />Eto to je to malo mozda komplikovanije i skuplje ali svi je posle samo hvale i kazu sa nisu jeli ukusniju u zivotu<br />Pozdrav <br />PeraAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-4950004008638735522011-12-26T14:31:10.816+01:002011-12-26T14:31:10.816+01:00E Jele :), apsolutno te razumijem. U stanju sam do...E Jele :), apsolutno te razumijem. U stanju sam doživjeti kao osobnu uvredu kad zagrizem u rusku salatu, a ono francuska.;)Šalim se, ali savršeno znam o čemu pričaš. Moja verzija je ista poput tvoje, uvijek radim rusku, a ne francusku, jer ruska sadži meso, samo što ja ne stavljam bijelo meso, nego samo šunku, a stavim i koju kockicu kuhanog celera, jer da malo svježine i majonezu miješam s mileramom.<br />Grozim se francusko-ruskih salata od gotovoih smjesa. Znam da je tlaka rezuckati sve, ali mrkva, krumpir i grašak, moraju biti kuhani u komadu i onda narezuckani, a ne skašani, da bi raditi tu salatu uopće imalo smisla.<br />Ovako kako si je dekorirala s ovim ružicama šunke, dođe mi da poližem ekran! :)Tadejahttps://www.blogger.com/profile/04530130885781904005noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-67133724066965620482011-12-22T11:00:34.296+01:002011-12-22T11:00:34.296+01:00Stvarno si kraljica salata, draga Jelena! Ova rusk...Stvarno si kraljica salata, draga Jelena! Ova ruska salata je tako odlično prezentirana, ružice su prekrasne!! Moram priznati da je odavno nisam jela, pravila ju je baka, pa tetke, mama nikad nije, tako da bi ju imala priliku pojesti samo kad bi išla negdje u goste. Sama je nikad nisam pravila, baš bi je mogla probati napraviti :)tanjahttps://www.blogger.com/profile/06891183769691645859noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-21547322027362214892011-12-21T12:00:15.209+01:002011-12-21T12:00:15.209+01:00u mom kraju ruska salata nije previše popularna pa...u mom kraju ruska salata nije previše popularna pa je sama nisam niti radila, hvala na ovih nekoliko natuknica trebat će mi ako se odlučim da je jednom isprobam<br />dekoracija ti je stvarno prekrasnaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-22752738615959020362011-12-21T10:26:28.420+01:002011-12-21T10:26:28.420+01:00VELA
Apsolutno si u pravu što se tiče originalnog ...VELA<br />Apsolutno si u pravu što se tiče originalnog recepte. U njega idu kavijar, teleći jezik, kapari, salata, repovi škampa, dimljena pačetina...Mislim da se to danas ljudima ne bi dopalo.<br /><br />IVANA<br />Ma kako Nova godina može proći bez Ruske. To je nezamislivo, naročito u dalekom svetu. Amerikanci imaju svoju potato salad a mi Rusku.<br /><br />TAMARA<br />Hvala!<br /><br />PETRA<br />Svi smo mi navikli na naše recepte i tako treba da ostane, a mamino je uvek najbolje!<br /><br />JUBISTACHA<br />Praznični ili rođendanski sto, tako je svejedno, ali je bitno da je svi vole.J e l e n ahttps://www.blogger.com/profile/12855049605352826497noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-5989065597460008942011-12-20T22:43:57.941+01:002011-12-20T22:43:57.941+01:00Prije nekih 6 ili 7 godina gledala sam Vjekoslava ...Prije nekih 6 ili 7 godina gledala sam Vjekoslava Kramera na OBN televiziji i on je stavljao kavijar u rusku salatu i tvrdi da je to prava ruska stvar. Ne skećam se dobro svih sastojaka, ali je to nešto skroz srugačije od ong na šta smo navikli i još neke neprivlačne nedefinisane boje.<br />Ja volim ovu salatu (tvoju, ne Kramerovu), ali je ne pravim, tokom većih praznika, uglavnom smo kod muževljevih, pa kod mojih i tamo se najedem svega i još mi spreme za ponjeti.velahttps://www.blogger.com/profile/10567861480228620940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-14655680663084846242011-12-20T01:23:51.030+01:002011-12-20T01:23:51.030+01:00Mi smo bas danas konstatovali da cemo ipak i za ov...Mi smo bas danas konstatovali da cemo ipak i za ovu Novu godinu praviti rusku salatu. Mislim, kako zamisliti jutro posle, uz Becki koncert, bez Ruske. Ja dodajem senf, ali svi ostali sastojci su isti kao tvoji... da, stavljam manje majoneza zato mi vizuelno izgleda drugacije nego tvoja. Nista ne merim sve je u "osecaju"...Dolce Foodahttps://www.blogger.com/profile/10177782926420711110noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-49990848628755750572011-12-19T22:15:13.365+01:002011-12-19T22:15:13.365+01:00Obožavamo i rusku i francusku salatu i već sada se...Obožavamo i rusku i francusku salatu i već sada se brusimo za Novu godinu. <br />Dekoracija ti je prekrasna!What's for dessert?https://www.blogger.com/profile/00441694518345606700noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-7566364997158412702011-12-19T14:46:44.091+01:002011-12-19T14:46:44.091+01:00Genijalno izgleda. Jedva čekam da je mama napravi ...Genijalno izgleda. Jedva čekam da je mama napravi za Novu godinu. Jela sam ih puno i svugdje ali mamina mi je i dalje najbolja.Petra Kranjicahttps://www.blogger.com/profile/15169005462056282956noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-36411323997687218552011-12-19T13:41:44.626+01:002011-12-19T13:41:44.626+01:00Vidim po sastojcima i izgledu da je to prava sveča...Vidim po sastojcima i izgledu da je to prava svečana salata. Sigurno će dodatno ukrasiti svačiji blagdanski stol!jubistachahttps://www.blogger.com/profile/15728605614383509228noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-51951558516169421692011-12-19T11:30:49.057+01:002011-12-19T11:30:49.057+01:00MAJO
Meni je nekako logično da u toplijim krajevim...MAJO<br />Meni je nekako logično da u toplijim krajevima jedete Francusku salatu više nego Rusku. Ove su divne a o kalorijama nećemo diskutovati,<br /><br />BIBI<br />Thank you! Now, to the market to buy some ham and make some roses! :))J e l e n ahttps://www.blogger.com/profile/12855049605352826497noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-65852725511009554682011-12-19T11:14:51.328+01:002011-12-19T11:14:51.328+01:00Jelena, I'm not a huge fan of ruska salata, bu...Jelena, I'm not a huge fan of ruska salata, but these photos make me want to eat some, and I absolutely LOVE your ham roses...Pathttps://www.blogger.com/profile/00241553607254199559noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-35983789204092072962011-12-19T07:55:43.283+01:002011-12-19T07:55:43.283+01:00Predobra ruska salata! Nisam znala da se zove još ...Predobra ruska salata! Nisam znala da se zove još i salata Oliver, ali kada sam pročitala tvoju priču, postalo je nekako logično :) Kod nas se jede Francuska salata, ali valjda to varira od obitelj do obitelji, od grada do grada. Kako je tko naviknuo, kako tko voli. Ja osobno volim rusku salatu :) <br />Jelena, dekoracija je za 10!Majahttps://www.blogger.com/profile/13072837464623351994noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-19930470439713092462011-12-19T07:01:57.615+01:002011-12-19T07:01:57.615+01:00DUNJA
Ima čari u tome da se neke stvari prave samo...DUNJA<br />Ima čari u tome da se neke stvari prave samo za specijalne prilike. Sećam se da je mama pravila isključivo za Novu godinu i kad su velika slavlja. Kad nešto čovek može da jede svaki dan nije mu više interesantno. Grašak u teglici, e to je genijalno. Ne znam da li su sušili grašak, jer i to može. Volela bi da vidim današnje domaćice bez frižidera mesec dana, e to bi bio haos!<br /><br />TAMARA<br />Ako je nisi probala onda to moraš uraditi prvom prilikom.<br /><br />SNJEŽO<br />Ovde Ruska dominira, iako se i Francuska pravi. Evo vidim da i opasna dodaje jabuku u salatu. Ja je praivim klasično ali jabuku dodaje u jednu drugu salatu i odlična je.<br /><br />JASNA<br />Kao što je Maja rekla krastavčića nikad dosta. Ovde ide skoro cela tegla oko tri četvrtine tegle a može i još i nikad ne smeta. Ja volim piletinu ali kad se dobro ohladi onda se mogu kockice malene seći. Ona ublaži majonez i ne oseti se. Bez nje mi je mnogo jaka.<br /><br />SANJA<br />Hvala! Ružice sam jop u srednjoj školi pravila od satenskih traka kada sam bila zaluđena sa pravljenjem kutija za nakit od satena, pa mi i sada idu od ruke. Kao što rekoh belo meso mora dobro da se ohladi pa zaista sečeš kockice koje se ne raspadaju, ali to je pitanje ukusa. Šunka, jeste problem. Već sam napisama da odavno skoro da nema Praške šunke, sve su same šunkarice i stišnjene šunke koje prodaju kao Praške, Sećam se mirisa Praške iz C marketa još kad smo mali bili. Nije bilo nekog izbora, ali mogao si da kupiš deset puta kvalitetnije proizvode. Tad se i Pirotski kačkavalj prodavao, a sad je misaona imenica. Moraš u Pirot po kačkavalj.<br /><br />SNEŽANA<br />Ma naravno da ima i to ti je samo pitanje ukusa. Mi smo nekako vezani emotivno za ovu salatu pa nije zima bez Tuske salate.<br /><br />RECEPT-KOLAČI<br />Uzmi trakicu od satena i vežbaj ružice. Sa satenom ti treba igla i konac pa kako motaš moraš da pričvrstiš, a kod praške šunke ne moraš još možeš i da ih pojedeš.<br /><br />TAMARA<br />Ja ne spadam u one koje seckaanje opušta pa gledam da takve stvari dam drugima da rade ako ih ima u okruženju. Ja volim tri stvari uporedo da pravim i tad se osećam najbolje. Ja sam ovaj post više pisala za strane posetioce bloga jer znam da svako ima svoju verziju i niko ne odstupa od nje. Francusku nisam pravila do sad. Eto moraću i nju da napravim.<br /><br />MIKI<br />Voki Kostić je imao jednuemisiju gde je pričao o obavezno dodavanju kašike kisele pavlake u Rusku salatu. Ja sam sad htela da dodam i dopišem, ali su mi rekli da ne diram klasik. Šta da se radi.<br /><br />IRENA<br />Baš sam se nasmejala, i moj isto kaže. Ona je kraljica salata.<br /><br />JUST CAKE GIRL<br />Ja je mogu kašikom velikom jesti iz činije ali se doziram tako što je mažem na hleb. Manje se pojede.J e l e n ahttps://www.blogger.com/profile/12855049605352826497noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-33374815729694350182011-12-19T06:31:07.115+01:002011-12-19T06:31:07.115+01:00Izgled adivno, iako je ja ne volim jesti..ali moj ...Izgled adivno, iako je ja ne volim jesti..ali moj dragi bi cijelu zdjelu pojeo sam :)))Just Cake Girlhttps://www.blogger.com/profile/08193946557464565099noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-46184310831379037432011-12-18T22:47:45.582+01:002011-12-18T22:47:45.582+01:00Mogu spremiti 20 vrsta jela,salata,predjela i čega...Mogu spremiti 20 vrsta jela,salata,predjela i čega sve ne,a moj dragi bi me pitao:"A ruska?"Grrr...<br />Mada volim je i ja,ali mrzim to seckanje,jer i ja volim da je sitno.Kako bih sad smazala činiju-dve :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01649058055110663951noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-56935227292428265722011-12-18T16:44:13.421+01:002011-12-18T16:44:13.421+01:00I mi ju jako volimo i skoro uvek je na trpezi za N...I mi ju jako volimo i skoro uvek je na trpezi za Novu godinu. Ali, nikad ne stavljamo belo meso i uvek uz majonez stavljamo i kiselu pavlkau. Nama je tako lepse. Gde god jedem salatu samo sa majonezom, odmah to primetim i manje mi se dopada...Mimihttps://www.blogger.com/profile/03470793036477734895noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-23009461307819172652011-12-18T13:01:38.530+01:002011-12-18T13:01:38.530+01:00Krasna ti je salata. Ove godine namjeravam primjen...Krasna ti je salata. Ove godine namjeravam primjeniti ovu tvoju dekoraciju šunkice u obliku ružica :) Ova me salata podsjeća na tzv francusku koja se kod nas radi uvijek za novu godinu. I moja mama za tu salatu nikad ne kupuje smrznuto sjeckano povrće nego se sve kuha i sjecka. Ja zapravo volim sjeckati povrće, nekako me to opušta :)Bite my cakehttps://www.blogger.com/profile/12897863855831863286noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-44250878307497167432011-12-17T23:31:25.088+01:002011-12-17T23:31:25.088+01:00Inače nisam ljubitelj ruske salate, al ovdje moram...Inače nisam ljubitelj ruske salate, al ovdje moram pohvalit dekoraciju i fotografije. Jako lijepo složeno.einhttps://www.blogger.com/profile/00120772497721692480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-4394228949793859002011-12-17T22:06:17.698+01:002011-12-17T22:06:17.698+01:00Nisam ljubitelj ruske, mislim da ima i kvalitetnij...Nisam ljubitelj ruske, mislim da ima i kvalitetnijih salata....dekoracija FANTASTICNA, svaka cast!!!!!Snežanahttps://www.blogger.com/profile/16501051453804952584noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-84228675881649215272011-12-17T21:47:16.814+01:002011-12-17T21:47:16.814+01:00Oh, da čuvena ruska. I stvarno svako je pravi po s...Oh, da čuvena ruska. I stvarno svako je pravi po svom i svako žučno brani svoju verziju kao najbolju....<br />Belo meso ne volim u ruskoj, sve mi nekako ubrlja, stvori se kaša od njega. A jaja ne stavljam nekako mi ih je majonez prepun sam po sebi. Šunkarica je najbitnija. Ako je dobra i ako je ima u dovoljnoj količini daju neku posebnu svežinu celoj salati..<br /><br />Ružice su mi preslatke i baš si lepo to sve servirala :)Sanja Manasijevichttps://www.blogger.com/profile/12274099250642308532noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-47889615846010749522011-12-17T21:35:44.144+01:002011-12-17T21:35:44.144+01:00Dekoracija na tvojoj salati je krasna.
Ja se spre...Dekoracija na tvojoj salati je krasna. <br />Ja se spremam u pripremu takodje. <br />Majonez upravo napravljen...Jos samo da skuvam povrce. Ja je volim sa puno krastavcica i presovanim bijelim pilecim mesom.jasna varcakovichttps://www.blogger.com/profile/05996238860556223973noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-28052892006027638632011-12-17T21:25:11.005+01:002011-12-17T21:25:11.005+01:00Obožavam ove salate, ali naravno mm ih ne može smi...Obožavam ove salate, ali naravno mm ih ne može smisliti. Već dugo ih nisam pravila, radi sebe se to ne isplati. I ovdje se pravi samo Francuska salata: mrkva, grašak, krastavčići, vrlo rijetko jaja i sve to izmiješano sa majonezom. I što je zanimljivo, služi se uz pečeni odojak:)<br />Moja mama je redovno pravila Rusku salatu i svi smo u tome učestvovali i uživali. Često bismo umjesto krumpira stavaljali jabuku koja je bila pravo osvježenje, naravno bila bi tu i kuhana piletina, šunka, često i nekog tvrđeg sira jednako isječenog na kockice i sve ostalo!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01417487664473810538noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-52250275564121257762011-12-17T17:43:48.074+01:002011-12-17T17:43:48.074+01:00kod mene se obično pravi francuska, mislim da rusk...kod mene se obično pravi francuska, mislim da rusku nisam ni probala!! morat ću nešto poduzeti!Tamarahttps://www.blogger.com/profile/08818237585491202736noreply@blogger.com