Parče mediteranskog raja u teglici! Za ozbiljne ljubitelje maslina Marijina salata od maslina je prava poslastica. Masline, sušeni paradajz u ulju, kapari, pečena crvena paprika, beli luk, pa na to začinsko bilje i sve zaliveno maslinovim uljem, da umreš od lepote boja i ukusa. Kao namaz za mufaletu, preko blagog krem sira na tankom komadu somuna, ili kako god volite, ova salata je mrak! Teglica na slici je samo zarad slikanja, jer se od ove količine sastojaka napuni velika tegla.
A Mufaleta, kraljica među sendvičima kako Marija kaže. E tu tek ne moram da vam kažem koliko je dobra, jer se vidi na slici da ovakva divota ne može da omane. Italijanski presovani sendvič sa suhomesnatim proizvodima i salatom od maslina, idealan za piknik, za ručak, večeru ili čisto hedonističkoo uživanje u bilo kom delu dana (može i posle ponoći).
Ako vam se ovo dopada onda će vam se i Piadina dopasti.
SALATA OD MASLINA
original recepta
količina za 1 teglu od 750ml (možda i malo više)
150g zelenih maslina bez koštica
150g crnih maslina bez koštica
4 čena belog luka
2 pune kašike kapara (4 pune kašike kod Marije)
70g sušenog paradajza u ulju (120g kod Marije)
2 mesnate crvene pečene paprike
1 manja veza svežeg peršunovog lista
10-ak velikih listova bosiljka
1 kašičica suvog origana
1-2 kašike belog vinskog sirćeta
oko 150ml maslinovog ulja
so po ukusu
Sve sastojke koji su za seckanje iseckajte što sitnije (ovo je pipav posao koji je najbolje da delegirate ukućanima). Sipajte sirće i maslinovo ulje. Dosolite ako ima potrebe. Sipajte u teglu i ostavite je u frižideru jednu noć da se ukusi povežu. Ako duže stoji u frižideru s vremena na vreme možete sipati još malo maslinovog ulja u teglu, da gornji sloj ne ostane suv.
Kao što Marija kaže obavezni sastojci su masline i maslinovo ulje, a sve ostalo možete menjati po ukusu. U ovoj verzija ima nešto manje kapara (nismo veliki ljubitelji) i nešto manje paradajza sušenog u ulju (Amfisin paradajz je izuzetno jak).
Teglica na slici je samo zarad slikanja, a ova količina stane u teglu od nekih 750ml.
Kao što Marija kaže obavezni sastojci su masline i maslinovo ulje, a sve ostalo možete menjati po ukusu. U ovoj verzija ima nešto manje kapara (nismo veliki ljubitelji) i nešto manje paradajza sušenog u ulju (Amfisin paradajz je izuzetno jak).
Teglica na slici je samo zarad slikanja, a ova količina stane u teglu od nekih 750ml.
MUFALETA za 4 osobe
original recepta
200g raznih italijanskih sirev isečenih na tanke kriške
300g italijanskih suhomesnatih proizvoda isečenih na tanke kriške
salata od maslina
1 okrugla vekna hleba, prečnika oko 20cm (recept za domaći hleb vidite kod Marije)
Ja sam sebi malo olakšala posao pa sam kupila okrugli hleb, a vi ga možete napraviti po Marijinom receptu.Veknu hleba isecite po horizontali i izdubite je ali da ostane malo deblji sloj sredine uz koricu. Gornju i donju polovinu hleba sa unutrašnje strane namažite slojem salate od maslina zahvatajući i malo ulja iz tegle. Ređajte slojeve suhomesnatih proizvoda. U srednjem delu možete ubaciti još jedan sloj salate od maslina. Spojite dve polovine. Sendvič umotajte u foliju. Stavite u frižider sa daskom za sečenje preko i nečim težim da se lepo presuje. Ostavite veknu bar 30 minuta ili celu noć pre no što uživate u njoj.
Ja sam koristila trapist, edamer, dimljenu pečenicu, pikantnu kobasicu i buđolu - suvi vrat u mreži.
These Marija's recipes for Olive salad and Muffuletta just takes your breath, don't they? I made a double batch of the olive salad and are still enjoying it for dinner with a bit of creamy farmers cheese and bread. These recipes are keepers, as all of Palachinka's recipes are.