Da u nazivu recepta nema reči karfiol, priznajte da bi sigurno pomislili da se radi o piletini. E ovo je bolje nego piletina a još na vegetarijanski. Iskreno, ne sećam se da me je u skorije vreme jedno povrtno jelo tako oduševilo. Karfiol se umače u smesu nalik onoj za palačinke, ali gušću. Onda se peče u rerni, pa preliva umakom na bazi soja sosa, balzamiko sirćeta, meda, đumbira, susamovog ulja i susama, pa se sve onda ponovo vrati u rernu, a na kraju finišira sa gril opcijom.
Onda se pospe preko mladi luk i susama i uživancija. Ako vam ostane koji komad odlično se drži u frižideru i to danima. Meni su se par komada zavukla u šoljici negde u dnu frižidera i čak i posle sedam dana bila su odlična. Kao glavno jelo uz salaticu je odličan, a kao prilog ga možete kombinovati kako god želite.
GLAZIRANI KARFIOL SA SUSAMOM
original recepta (malčice izmenjen i dorađen)
800g cvetića karfiola (glavica karfiola oko 1,2kg)
240g brašna
240-270ml vode
1 kašičica belog luka u prahu
Uključite rernu na 220 stepeni (bez fena). Obložite pleh od rerne papirom za pečenje. Skinite cvetiće karfiola sa stabljike. Što su cvetići manji to će se on brže ispeći (vodite se veličinom na slikama pripreme).
U većoj šerpi pomešajte brašno, beli luk u prahu i vodu. Smesa treba da je gusta, gušća nego za palačinke. Ubacite cvetiće i promešajte da se oblože sa svih strana. Smesa ne treba mnogo da curi sa cvetića, tj. treba da se zadrži na njima. Ređajte cvetiće u jednom redu u pleh od rerne. Pecite dok karfiol malo ne porumeni, nekih 20-30 minuta što zavisi od veličine cvetića. Porumeneće deo koji je skliznuo na pleh a sam cvetić će biti beličast. Kad probodete cvetić on treba da pruža mali otpor i nikako ne sme da bude mekan jer mu sledi još jedna termička obrada. Dok se karfiol peče napravite sos.
PRELIV
120ml soja sosa
60ml Aceto balsamico (pirinčano sirće u originalnom receptu)
60ml meda
1-2 kašike rendanog svežeg đumbira
1 kašika susamovog ulja
1 kašika susama
POSIPANJE
sitno seckan mladi luka
susam
Sastojke za sos je najbolje odmeriti u menzurici i sipati ih redom kojim su navedeni u receptu da bi lakše odmerili med koji se dodaje u mililitrima. Sipajte preliv u šerpicu ili činiju. Odložite je na šporet koji će svojom toplotom otopiti med ili jednostavno zagrejte malo ili stavite u mikrotalasnu da se med otopi i sve poveže. Na slici pripreme možda vidite i perca mladog luka u prelivu, ali nema potrebe da ih stavljate pošto se luk stavlja preko pečenog karfiola.
Pečeni karfiol lagano odvojite špatulom od papira za pečenje i razdvojite cvetiće koji su se slepili ali ih ostavite tu gde jesu, u plehu. Sipajte preko karfiola preliv i koristeći dve kašike umešajte cvetiće u sos da se oblože sa svih strana. Imaćete dosta sosa koji će plivati između cvetiće. Vratite pleh u rernu na još 5 minuta pečenja. Ponovo izvadite pleh iz rerne i promešajte lagano odižući i prevrćući špatulom karfiol. Uključite gril opciju rerne i pecite uz stalno nadgledanje dok na pojedinim mestima pojedini cvetići malo ne zagore. Činiće vam se da je karfiol previše mekan i nije hrskav ali stajanjem na sobnoj temperaturi on upije višak sos i očvrsne.
Preko vrelog karfiola pospite susama i seckani mladi luk (obavezno) i servirajte ga toplog , a šta ne pojedete čuvajte u frižideru i uživajte narednih nekoliko dana jer je i posle podgrevanja u mikrotalasnoj odličan. Divan je i hladan iz frižidera.
Recipe for Sesame glazed cauliflower wings was one of the best cauliflower dishes that came out of my kitchen. The measurements are converted to metric system and slightly altered since one large head of cauliflower in my country comes up to 1.2kg. I doubled the amount of the flour mixture but the amount of sauce was just right. We enjoyed this dish served hot and cold, right out of the oven and couple of days after it was made.
Recipe for Sesame glazed cauliflower wings was one of the best cauliflower dishes that came out of my kitchen. The measurements are converted to metric system and slightly altered since one large head of cauliflower in my country comes up to 1.2kg. I doubled the amount of the flour mixture but the amount of sauce was just right. We enjoyed this dish served hot and cold, right out of the oven and couple of days after it was made.