среда, 9. април 2014.

(vansezonska) PARADAJZ ČORBA

Postoje dve verzije paradajz čorbe u mojoj kuhinji. Prva je ona koja se pravi od prezrelog predivnog paradajza kada je on u jeku sezone. U njoj obično završi paradajz koji se malo smuljao na putu od pijace do kuće ili onaj koji je malo duže čekao da upadne u salatu. Ta letnja čorba je lagana i prozirna, a glavni sastojci su paradajz, so i malo sitne testenine. 




Van sezone recept se menja. Čorba je bogata povrćem i vitaminima. Tu se nađu crni i beli luk, štapovi celera (može i koren celera) i šargarepa. Sirovo povrće ubacim u secka, usitnim u male komadiće, propržim i malo prodinstam, sasvim malo. Ovo usitnjavanja mi ubrzava proces kuvanja, a i volim kada se po koji komadić povrća provuče kroz čorbicu. Onda sve zalijem paradajz sokom, pelatom iz konzerve i paradajz pireom - trostruki paradajz užitak. Na kraju čorbicu štapnim mikserom pretvorim u fini krem, ali da ostane tu i tamo po koji hrskavi delić povrća. Ubacim sitnu pastu, tj. uglavnom taranu (ona mi je hit za ovu čorbu) i obavezno umešam kiselu pavlaku na samom kraju kada je već smaknem sa šporeta. Ta pavlaka balansira kiselost paradajza i daje čorbi jednu mekoću, postane svilenkasta (nemojte je preskočiti). Na kraju malo svežeg peršuna i bosiljka ili limunovog soka ako volite.

Dok se ne dogegamo do avgusta meseca i pijace koja je puna rajskih plodova, ova milina od čorbe će vam biti sasvim dovoljna. Prijatno!



(vansezonska) PARADAJZ ČORBA

1 veći crni luk
3 čena belog luka
3 štapa celera (može i mala glavica celera)
3 veće šargarepe
3 kašike ulja
400g paradajz pelata, seckanog (konzerva)
500ml paradajz soka
2 pune kašike paradajz pirea
1 kašičica šećera
1 velika kocka za supu
1 kašičica vegete i 1 kašičica soli
50g sitne paste, tarana ili zvezdice
kisela pavlaka 12%mm
limunov sok po želji
svež peršunov list ili bosiljak


Oljuštite crni, beli luk i šargarepu. Isecite ih na krupnije komade. Isecite štapove celera na krupnije. Ako vam štapovi celera nisu dostupni onda možete koristiti i malu glavicu celera ali je isecite na malene kockice da bi se brzo skuvale. U električnoj seckalici u 2-3 ture usitnite povrće u sitne komadiće, ali ne baš u kašu.

Zagrejte ulje u velikoj šerpi. Spustite povrće i pržite par minuta. Zalijte sa malo vode, da povrće ogrezne i krčkajte oko 10-ak minuta. Nije potrebno da se povrće skuva skroz do kraja pošto ga i onako možete jesti i sirovog. Sipajte u čorbu usitnjeni pelat, paradajz pire, paradajz sok i šećer. Ubacite kocku za supu. Krčkajte na srednjoj vatri nekih 15-ak minuta. Pretvorite u pire (kašu) ručnim blenderom. Sipajte još vode, onoliko koliko želite da vam čorba bude gusta, nekih 500ml-800ml. Probajte i dosolite ili pošećerite. Dodajte vegetu ako je koristite. Kad baci ključ dodajte sitnu pastu i kuvajte dok ne bude gotova. Ako će vam čorba stajti nekih sat vremena pre serviranja imajte na umu da će sitna testenina dodatno nabubriti i van šporeta.

Odvadite nekoliko kutlača supe i umešajte ih u kiselu pavlaku. Sklonite čorbu sa plotne i u nju umešajte kiselu pavlaku. Pre serviranja umešajte sitno seckan peršunov list ili bosiljak (ja sam zaboravila da dodam za slikanje). Servirajte uz limun, ako neko voli još kiselije.

Hlađenjem čorbe testenina (tarana) dodatno nabubri, tako da se nemojte iznenaditi da vam sutra čorba bude još gušća. Samo je malo razredite vodom prilikom podgrevanja.



CREAM OF TOMATO SOUP

1 large onion
3 garlic cloves
3 ribs of celery
3 carrots
3 tablespoons of oil
400g can of tomatoes, diced or whole
500ml tomato juice
2 full tablespoons of tomato puree
1 teaspoon of sugar
1-2 stock cubes
salt to taste
50g tiny pasta (acini di pepe, anelli...)
sour cream 12% fat
lemon juice to taste
fresh parsley or basil leaves


Peel the onion, garlic and carrots. Cut up roughly the veggies and celery. Place them in a food processor and chop finely. Heat the oil in a large pot. Drop in all of the veggies and fry for a minute. Pour water over the veggies soo it covers them and cook for around 10 minutes. The veggies do not need to go completely soft. Add in the tomatoes from a can, tomato juice nad puree, as welll as the stock cube and sugar. Pour in some water. Cook for around 15 minutes. Using a hand blender whisk into a creamy soup. Pour in more water, as much as you like. Taste and add in additional salt or sugar. Bring to a boil. Drop in the small pasta and cook until done. Small pasta tends to expand more when the soup is done and sitting on the kitchen  counter so do not be surprised if later it becomes much thicker. Now when the pasta is done take of the stove and add in sour cream. Serve with fresh parsley or basil and lemon juice. 



13 коментара:

  1. Paradajz čorbica mi je slaba tačka... Volim je i zimi i leti, a ova tvoja izgleda baš fino!

    ОдговориИзбриши
  2. odličnan recept,sa ovim začinima mora biti jako ukusna.


    p.s. prije par dana sam ti ostavila komentar (post o rižotu sa limunom) da sam te nominovala za igricu "5 omiljenih poslastica" jer bih zaista voljela vidjeti tvoj izbor recepata.nemoj mi se naljutiti ako sam ti dosadna.šaljem ti veliki zagrljaj !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Danka, videla sam nominaciju ali ja još uvej nisam napravila mojih 5 omiljenih poslastica. Kad ih sve napravim planiram jedan lep presek svega i slatkog i slanog.

      ps Ćorba je jednostavna, bogata i zaista drugačija

      Избриши
  3. Probajte cenjena imenjakinjo da stavite nekoliko pecenih paprika, prethodno usitnjne u procesoru, u corbicu. Neverovatna razlika u ukusu. To sam otkrila ovde u Australiji.
    Inace, recept je super.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. A da, krem čorba sa pečenim paprikama je divna stvar (imam recept i na blogu) ali pečene paprike retko koristim za čorbu pošto ih čuvam kao oči u glavi (poslednje zalihe u zamrzivaču). Slažem se da bi bile sjajne i u ovoj kombinaciji.

      Избриши
  4. Priznajem da je zimi retko pravim. Ovaj tvoj recept će odlično poslužiti da obradujem muža jer je paradajz čorba njegova br.1 :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zaboravih, stavila sam te na spisak 5 najomiljenijih peciva jer kod tebe ih ima baš lepih. Ako te to opterećuje onda ništa :-)

      Избриши
  5. Svidja mi se tvoj "vansezonski" receptic, mi je cesto pravimo, uz neke manje varijacice, jer nam je bas omiljena.:)) p.s. lepo izgleda tako servirana uz stapice tosta.:))

    ОдговориИзбриши
  6. Još malo čilija, da lagano pecka, ja je volim, ali djeca ne

    ОдговориИзбриши
  7. Paradajz corba je inace corba ili supa broj 1 u svetu,a tako I kod nas,.Odlican recept Jelena

    ОдговориИзбриши
  8. Corbica je fantasticna. Pravila sam je vec nekoliko puta po ovom receptu. Nikako da svratim da ostavim komentar . Upravo sam uhvatila malo vremena da se zahvalim na ovom divnom receptu.

    Sve pohvale i veliko hvala!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Snežana. Liči na ostale ali se ipak razlikuje od klasičnih paradajz čorbi i ima dosta vitaminčića u njoj. Dok ne stigne pravi paradajz meni je ova čorba uvek prva opcija. Hvala na isprobavanju. ;)

      Избриши