Svaki sledeći rižoto koji bude izašao iz moje kuhinje će morati da se poredi sa ovim famoznim rižotom od limuna Najdžele Loson.
Uvek kažem sebi da ću od onoga što ostane sutradan napraviti one divne sicilijanske loptice od pirinča, arancini di riso...ali šipak...nikada nije ostalo za sutra. ;)
RIŽOTO OD LIMUNA
original recepta
2 šalota, 1 veći crni luk ili šaka arpadžika
1 manja drška (stabljika) celera
60g +30g putera (originalno 30g i 30g)
1 kašika maslinovog ulja
300 g arborio pirinča (može i kočanski pirinač)
oko 1,8 l domaće povrtne supe (vidi recept u nastavku)
sitno rendana kora 1/2 većeg limuna
sok od 1/2 većeg limuna
1 kašičica suvog ruzmarina ili po ukusu
1 žumance
40g sitno rendanog Parmegiano Reggiano
60ml pavlake za kuvanje
soli po ukusu, oko 1 kašičice
beli biber, po ukusu
Skuvajte domaću povrtnu supu (recept u nastavku). Ako ne kuvate supu onda stavite oko 2 litre vode sa kockom za supu da lagano vri na šporetu dok ne završite pripremu povrća i dok ne započnete pravljenje rižota.
Iseckajte jako sitno luk i stabljiku celera. Umesto stabljike celera možete koristiti i stabljike koje se nalaze na korenu celera (nije baš isto ali je slično).
Iseckajte jako sitno luk i stabljiku celera. Umesto stabljike celera možete koristiti i stabljike koje se nalaze na korenu celera (nije baš isto ali je slično).
U šerpi sa širokim dnom na 60g putera i na maslinovom ulju pržite luk i celer nekoliko minuta da omekšaju. Umešajte pirinač i pržite ga uz stalno mešanje da se lepo obloži masnoćom i da se zacakli, tj. da pobeli na nekim mestima kao biser, nekih 1-2 minuta. Dok to radite stavite da vam povrtna supa vri na drugoj ringli. Sipajte kutkaču po kutkaču supe i mešajte pirinač sve vreme, pa tek kad pirinač popije tečnost sipajte sledeću kutlaču supe i tako dok se pirinač ne skuva. Važno je da sipate ključalu supu jer tako neće spustiti temperaturu rižota. Jedna ringla rižoto, susedna ringla supa. Količina supe zavisi od vrste pirinča. Ja sam potrošila skoro 2 litre supe. Možda nećete potrošiti sve a možda vam treba još malo. Rižoto treba na kraju da ostane malo čorbast, jer pirinač i dalje bubri i kad ga skinete sa ringle. Ako možete da ga servirate a da vam ne pada sa kašike onda ste ga skuvali pregusto.
Kada je pirinač na minut da bude gotov umešajte u njega sitno rendanu koru limuna, limunov sok i ruzmarin. U maloj činijici umutite žumance, limunov sok, parmezan, pavlaku za kuvanje i biber.
Sklonite rižoto sa ringle i dodajte umućenu smesu od jaja i parmezana kao i ostatak putera, 30g. Posolite po ukusu. Ostavite ga poklopljenog nakih 10 minuta pre serviranja. Ako volite preko serviranog rižota pospite još malo parmezana.
DOMAĆA POVRTNA SUPA
1 koren koren celera, oljušten i isečen na krupnije komade
lišće korena celera ili stabljike celera
2-3 oljuštene šargarepe
1 crni luk
3-4 lista lovora
velika kocka za supu
Oljuštite glavicu crnog luka ali joj ostavite poslednji sloj ljuske. Presecite glavicu na pola i prepecite na plotni na nauljenom komadu aluminijumske folije da se presek zacrni kao na slici. Stavite svo povrće navedeno u receptu i lovorov list u veću šerpu. Sipajte hladnu vodu i kuvajte na umerenoj vatri dok koren celera ne bude mekan. Povremeno nadomestite vodu koja je isparila. Procedite supu. Premerite koliko bistre supe imate u vratite u lonac, pa sipajte još vode da imate negde oko 2 litre supe. Ubacite unutra veliku kocku za supu da se otopi. Ako ne koristite kocku onda je možete preskočiti.
This Lemon risotto from the kitchen of Nigella is pure perfection, especially for those of us forever in love with the citrus and the smell of summer. Beautiful recipe, a classic.