субота, 19. април 2014.

ŠKOTSKA JAJA

Ja sam mislila da je ovaj recept izmislila moja mama... ;)

Dobro, uspostavilo se da Škotska jaja nisu njena ideja, ali nečija mama jeste smislila recept i to još pre skoro 300 godina. Kako legenda kaže to se desilo u radnji koja postoji i dan danas u Londonu Fortnum&Mason. Zamislite i posle 3 veka ta ista radnja prodaje Škotska jaja. Postoji mogućnost da je recept doplivao do Londona iz Indije, jer neodoljivo liče na recept za Nirgisi kofte. Možda se dopao nekom oficiru Britanskog Kraljevstva pa je poželeo da ih jede i kod kuće. 



Danas su Škotska jaja omiljena piknik hrana. Kuvana jaja koje se obmotaju punjenjem sveže kobasice pa se onda umaču u poh masu (brašno, jaja, prezla) i prže u dubokom ulju. Možete ih servirati topla i hladna i sa raznim umacima. Možete ih praviti i sa mlevenim mesom ali je sveža kobasica savršena jer je već začinjena taman kako treba. 

Ovo je poprilično izdašan ručak jer uz malo krompirića i salatice možete nahraniti šestoro, a i zaista je divna ideja za piknik.

Šta raditi sa uskršnjim jajima? Evo ideje kako da iskoristite kuvana jaja i od njih napravite gozbu. 




ŠKOTSKA JAJA
recept objavljen u magazinu MEZZE, decembar 2013., str.8-9

6 jaja
500g svežih kobasica
2 kašičice peršunovog lista, sitno seckanog
1 kašičica suve majčine dušice
brašno
2 jaja
prezla
ulje za prženje

Skuvajte jaja onako kako volite, bilo da su tvrdo kuvana ili rovita. Oljuštite ohlađena jaja. Skinite omot sa kobasica i zamesite meso kobasice sa peršunom i majčinom dušicom. Podelite masu na 6 jednakih delova i oblikujte ih u loptice. Lopticu stavite na vlažni dlan i pritisnite u ovalni oblik koji vam staje na šaku.

Jaje provucite kroz brašno. Stavite ga na rastanjeno meso i obmotajte. Lakše je dobiti savršen oblik ako su vam dlanovi mokri ili malo nauljeni. Uradite isto sa ostalim jajima.

Umutite viljuškom 2 jaja. Obložite škotska jaja brašnom, potom ih umočite u umućena jaja pa u prezlu. Ponovite postupak sa jajima i prezlom još jednom jer će im izgled biti puno bolji ako se ovo uradi dva puta.

Pržite škotska jaja u dubokom vrelom ulju oko 10-aj minuta da korica lepo porumeni.

UMAK
2 pune kašike kisele pavlake 20%mm
2 kašike majoneza
1 kašičica senfa
1 kašičica Vuster sosa
2 kašičice sitno seckanog peršuna
so po ukusu

Umutite gore navedene sastojke i servirajte kao umak uz škotska jaja.




SCOTCH EGGS
recipe published in magazine MEZZE, Dec.2014

6 large free-range eggs
500g fresh sausage meat
2 teaspoons of finely cut fresh parsley
1 teaspoon of dry thyme
flour
2 eggs beaten
breadcrumbs
vegetable oil


Boil the six eggs and peel them. Mix the sausage meat with parsley and thyme. Divide the sasusage mixture into 6 equal pieces. Flaten each one into an oval shape so it roughly fits the palm of our hand. Place the egg in the middle and wrap iz up completely. You can wet your hands or oil them to get a nice and smooth surface. Dip each egg into flour, then into lightly beaten eggs and into the breadcrumbs. Repeat the step with the eggs and breadcrumbs. Fry in deep and hot oil for around 8-10 minutes.

DIP
2 full tablespoons of sour cream
2 tablespoons of mayonnaise
1 teaspoon od mustard
1 teaspoon of Worcestershire sauce
2 teaspoons of finely cut fresh parsley
salt to taste

Mix all of the ingredients with a fork. Season with salt to taste and serve with Scotch eggs.


7 коментара:

  1. Ovo mi je bilo baš slatko: " Ja sam mislila da je ovaj recept izmislila moja mama... :)" Zanimljivo, sve počinje i završava s majkama. Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  2. U martu bili smo u Londonu i želela sam jih probat ali nažalost nismo uspjeli. Mislim, da bi se jako sviđali mom dečku :).
    Lepo si napravila :). Sretan Uskrs,
    Ana

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ana, sigurna sam da možeš napraviti još bolje u kućnoj varijanti, ali razumem želju da se probaju baš u Londonu. Setan Uskrs!

      Избриши
  3. Bas zgodna ideja da se potrose uskrsnja jaja koja nekako uvek preostanu, nikako da isprobam taj receptic, svidja mi se sto si za "kaputice" koristila meso iz kobasica umesto klasicnog mlevenog, verujem da su super ukusna.:)) Srecni uskrsnji praznici!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne samo što je zgodno nego je i baš zasitan ručak, užina, večera i piknik varijanta. Sveže kobasice su standard za škotska jaja ali može i mleveno. Ja sam čak radila i sa svežim ćevap mesom i sjajni su.

      Избриши