Jedina zimnica koju pravim je ukiseljena cvekla, koja se s jeseni useli na poslednju policu našeg frižidera u svoju plavu šerpu sa belim tufnicama i tamo obitava do kasnog proleća, dok ne stigne prvi zeleniš. Pre nedelju dana ta ista cvekla je dobila svog novog kompanjona, teglu Anine salate od presne šargarepe i kako stvari stoje izgleda da će se cvekla i šargarepa družiti do proleća, dok ih zelena salata i mladi kupus ne isteraju. Ako vam ovo nije dovoljna preporuka da smiksate finu, zdravu i aromatičnu salaticu od presne šargarepice za 5 minuta, onda ne znam kako još mogu da vam ''prodam'' recept. Recept je dupliran u odnosu na Anine mere, jer se meni pokazalo praktičnije da punim dve tegle i minimalno izmenjen jer sam pre ubacivanja u secka ručno seckala ljutu papričicu i beli luk da ne ostane neki veći komad.
Anina ovsena kaša je takođe recept koji se odomaćio kod nas i u kome uživamo već više od pola godine, svaki dan za doručak, i još nam nije dosadila. Njena piletina s mlincima je imala 3 reprize na poslednjem slavlju (po želji slavljenika).
EKSTRA BRZA SALATA OD (PRESNE) ŠARGAREPE
original recepta; za 1 1/2 tegle od 750ml
1kg neočišćene šargarepe, oko 700-800g očišćene
1 pečena ljuta paprika (kod mene ljute papričice prepečene u tiganju)
6 čena belog luka
1 kašičica soli
6 kašika belog vinskog sirćeta
10 kašika maslinovog ulja
1 veza peršuna
Oljuštite šargarepu, uklonite krajeve i isecite je na deblje kolutove. Ljutu papričicu prepecite u blago nauljenom tiganju. Ako u salati volite sitnije komade papričice i belog luka onda ih usitnite ručno pre stavljanja u električnu seckalicu.
U električnoj seckalici u nekoliko tura grubo usitnite šargarepu, seckani beli luk, seckanu papričicu i peršun. Prebacite sve u veću posudu, prelijte uljem, sirćetom i posolite. Promešajte i doterajte ukus po želji. Prebacite sve u tegle i odložite u frižider da se salatic ohladi.
RAW CARROT SALAD
original recipe; makes 1 1/2 jars 750ml
1kg unpeeled carrots, around 700-800g peeled
chili peppers
6 garlic cloves
1 teaspoon of salt
6 tablespoons of white wine vinegar
10 tablespoons of olive oil
2 handfulls of chopped fresh parsley leaves
Peel the carrots and cut off the ends. Cut them into inch thick slices. Grill the chili pepper in a lightly oiled pan. Finely cut them. Place carrots, garlic, parsley and chili peppers in a food processor in batches and pulse to get the carrots chopped roughly. Place the carrots in a bowl and toss with oil, vinegar and salt. Adjust the seasoning to taste. Place in glass jars and keep in the fridge.