Čim jesen zađe iza ćoška u naš frižider se useli ukiseljena cvekla i tu obitava negde do maja meseca, dok na pijaci uveliko ne krene zeleniš. Ni lakše pripreme, ni zdravijeg povrća, ni jeftinije salate. Naravno, zdravije je jesti je presnu, rendanu na krupno.
Mislila sam se da li uopšte da stavljam na blog, ali ako ima onih koji i dalje kupuju tegle u prodavnici, evo recepta. Odnos sastojaka je odličan za preračunavanje, shodno težini cvekle koju imate, ali se zaista ne isplati kuvati jedan kilogram. Ako ste navikli, možete je peći i u rerni, dodati sitno seckani beli luk, kim... Ono što ja nikad ne stavljam su so i ulje.
UKISELJENA CVEKLA
2kg cvekle, približno iste veličine
400ml 9% alkoholnog sirćeta
400ml tople vode
4 pune kašike kristal šećera
Operite cveklu. Izaberite šerpu u kojoj vam ova količina može stati u jednom redu, recimo da joj je dno malo veće od najveće ringle na šporetu. Sipajte vodu tako da je sva cvekla pokrivena. Kuvajte na šporetu uz povremno dolivanje vode koja ispari 60-120 minuta, tj. dok se ne skuva. Proverite tankim štapićem za ražnjić da li pruža otpora kad je probodete. Stavite šerpu u sudoperu i pustite da hladnu voda iz česme da je malo ohladi. Isecite peteljku i repić. Skinite koru. Isecite cveklu kako volite i stavite je u veću šerpu gde planirate da je čuvate u frižideru.
Pomešajte sirće, toplu vodu i kristal šećer. Mešajte dok se šećer ne rastvori. Sipajte preko cvekle. Ostavite je da se ohladi na sobnoj temperaturi pa je spremite u frižider. Možete je držati i bez poklopca jer sirće iz cvekle skuplja mirise iz frižidera.
PICKLED BEETS
2kg beets
400ml 9% white vinegar
400ml warm water
4 full tablespoons of crystal sugar
Wash the beets. Plac them in one a large pot, preferably in one row. Cover with water. Cook until they are tender when pricked with a toothpick or a wooden skewer. Run under cold water after cooking. Cut of the top and the root. Peel and slice. Combine warm water, vinegar and sugar. Stir until the sugar dissolves. Place the cut up beets in a large pot wher you plan to hold them. Pour the vinegar and water over them. Let cool at room temperature. Place in the fridge and enjoy.
Ako do sada niste probali, možete za manje od 45 minuta napraviti Domaći sok-sirup od cvekle, a bez secka ili pasira. Sipajte u male flašice i odnesite na poklon vama dragim ljudima.