петак, 18. октобар 2013.

GOUGERES - GUŽER

Gougeres (gužer) je klasično francusko pecivo koje se pravi od choux (šu) testa koje koristimo za nama dobro poznate Princeze. U testo se dodaje tvrdi sir, najčešće Grijer ili Ementaler, koji se i posipa po njima. Služe se kao tople grickalice.




GOUGERES - GUŽER

250ml vode
125g putera
pola kašičice soli
150g oštrog brašna
4 jaja, srednje veličine
120g +  50g sitno rendanog Grijera (može i Ementaler)


Stavite vodu, puter i so u šerpicu da provri. Čim se puter otopi i voda baci prvi ključ ubacite celu količinu brašna i energično mešajte varjačom odižući i prevrćući testo minut-dva da se brašno ukuva. Sklonite sa strane i ostavite ga da se malo ohladi.

U mlako testo, sve vreme muteći mikserom, ubacite jedno po jedno jaje, a na kraju umešajte 120g Grijera ili nekog drugog sitno rendanog kačkavalja. Sipajte masu u jaču kesu. Zavrnite joj kraj i odložite u frižider dok se rerna ne zagreje na 220 stepeni.

Obložite pleh od rerne papirom za pečenje. Odsecite vrh kese i špricajte na pleh male loptice prečnika dna 2-3cm, 6x5 u velikom plehu od rerne. Mokrim vrhom prsta zaravnite vrh svake loptice. Pospite preko sitno rendan sira, od onih 50g. Kesu sa ostatkom testa odložite u frižider dok se prva tura ne ispeče.

Pecite 20-30 minuta na 220 stepeni (bez fena), bez otvaranja rerne. Ponovite isti postupak za sledeću turu na hladnom plehu od rerne. Servirajte gužer dok su topli. Od ove količine se dobije oko 65-70 komada. 





GOUGERES

250ml water
125g butter
half a teaspoon of salt
150g strong flour
4 eggs, medium size
120g +  50g finely grated Gruyere



Place water, butter and salt in a small pot. When the butter melts and the water starts to boil dump the flour all at once. Stir vigorously for 1-2 minutes until the mixture comes together. Set aside to cool a bit for a couple of minutes. Add in one egg at the time whisking the dough with an electric mixer. Add in 120g of cheese. Place the dough in a pastry bag with a wide tip and place in the fridge until your oven reaches 220 degrees Celsius (no fan). Pipe the gougeres 2-3cm in bottom diameter in an oven tray lined with baking paper evenly spacing them with enough space inbetween them. Place the remaining dough that is in the pastry bag in the fridge. Sprinkle part of the remaining 50g of cheese on top of the gougeres. Bake for 20-30 minutes. Bake another batch but always pipe onto a cold oven tray. Serve warm. Makes 65-70 gougeres.