Bila sam malo bezobrazna pa sam preimenovala ove sjajne Milicine slane kiflice i nadam se da se ona neće naljutiti. Nekako mi odskaču od svih ostalih kiflica tj. svaki put kad ih pravim pomislim da su baš onako fine i elegantne, odlične za neki koktel. Ono što ih razlikuje od drugih kiflica je to što nemaju fil, a istovremeno su mekane i preukusne. Nisu bucmaste kao ostale kiflice jer se isečeni trouglovi opet tanje, a kiflica se mota i razvlači da bude dugačka, tanka i sa puno namotaja. Ove moje na slici imaju mali trbuščić i nisu baš duguljaste ali ih možete izdužiti koliko volite.
Osim prvog čekanja da se testo duplira, u ovom receptu nema više čekanja. Kad jednom krenete onda ste kao na pokretnoj traci sve dok poslednju kiflicu ne ubacite u pleh. Testo je divno za rad jer se ne lepi za radnu površinu. Ako vam je količina prevelika (3-4 pleha od rerne) smanjite sastojke za pola, ali nije loše napraviti veliku turu i ubaciti ih onako sveže pečene i malo prohlađene u kesu pa pravac u zamrzivač.
Sam postupak razvlačenja sam malo promenila i prilagodila sebi da mi bude lakše ali je rezultat isti. Nisam čekala da narastaju u plehu nakon ređanja jer se pokazalo da sasvim lepo narastaju u rerni i bez toga a i dok čekate da se prva tura ispeče već druga tura lagano upada u novi pleh i čeka svoj red na sunčanje u rerni. Igrajte se sa posipima. Meni se kim, susam i morska so najviše dopadaju.
VUČENE KIFLICE (72-96 kiflica; 3-4 pleha od rerne)
original recepta
40g svežeg kvasca, grubo izlomljenog
1 kašičica kristal šećera
100ml toplog mleka
1kg mekog brašna
2 kašičice soli (ako koristite morsku so za posipanje neka kašičice budu ravnije)
400ml toplog mleka
80ml suncokretovog ulja
125g margarina, listića sobne temperature
POSIPANJE I PREMAZIVANJE
1 celo jaje i 1 žumance za premazivanje
susam, kim, morska so za posipanje
125g margarina, listića za pečenje
Stavite u šoljicu kvasac, šećer i 100ml toplog mleka i ostavite ga da nadođe negde oko 20-ak minuta. Sipajte pola količine brašna u veću šerpu, dodajte so i promešajte. Dodajte mleko, ulje, margarin, nadošli kvasac i promešajte rukom. Polako dodajte ostatak brašna i mesite dok ne dobijete elastično testo. Ostavite ga da se odmara oko 60 minuta.
Naraslo testo podelite na 12 delova (slika br.1). Svaki deo premesite u jufkicu. Za rad sa ovim testom nije potrebno da pobrašnjate radnu površinu jer se ne lepi za nju i izuzetno je zahvalno za rad. Jufkicu rastanjite oklagijom koliko možete i isecite (najlakše sekačom za picu) na 8 ili 12 trouglova (slika br.2). Jedan po jedan trougao sada ponovo rastanjite oklagijom koliko god možete ali tako da zadrži oblik trougla. Napravite prvi preklop i sa obe šake pritiskajući uz radnu površinu smotajte kiflicu istovremeno pomerajući šake ka spolja dok je rolate da se ona izduži. Treba nam tanka dugačka kiflica čvrsto namotana sa puno preklopa, da joj dužina bude od 15-20cm. Sam vrh (kao na slici br.3) možete još malo izdužiti pre konačnog umotavanja. Ređajte ih u pleh od rerne obložen papirom za pečenje, da imaju oblik polumeseca ako volite, sa vrhom koji je okrenut na dole. Nastavite rad sa sledećom jufkicom dok ne ispunite prvi pleh.
Umutite celo jaje i žumance i premažite kiflice. Pospite preko malo susama, kima ili morske soli ako volite ili kombinaciju morske soli i susama. Pređite preko posipa još jednom sa umućenim jajetom da se posip lepo zalepi. Na svaku ili između kiflica stavite tanki listić margarina.
Pecite na 180 stepeni (bez fena) oko 25-30 minuta. Dok se prva tura peče nastavite rad sa ostalim jufkicama i ređajte kiflice u pleh ili ako ga nemate na radnu površinu. Mažite ih i posipajte neposredno pre stavljanja u rernu.
Pecite na 180 stepeni (bez fena) oko 25-30 minuta. Dok se prva tura peče nastavite rad sa ostalim jufkicama i ređajte kiflice u pleh ili ako ga nemate na radnu površinu. Mažite ih i posipajte neposredno pre stavljanja u rernu.
Pečene vrele kiflicice spustite u veliku šerpu koju ste obložili pamučnom kuhinjskom krpom. Preklopite krpu preko njih i poklopite šerpu da se malo upare i omekšaju.
COCKTAIL CRESCENT ROLLS
40g fresh yeast, roughly crumbled
1 teaspoon of sugar
100ml warm milk
1kg flour
2 teaspoons of salt
400ml warm milk
80ml sunflower oil
125g margarine, room temperature, thin slices
GLAZE AND SPRINKLES
1 egg i 1 egg yolk
sesame seeds, caraway seeds, sea salt
125g cold margarine, thin slices
Place the yeast, sugar and 100ml of warm milk in a cup and let the yeast bubble up for 20 minutes or so. Place around 500g of flour in a large pot and add salt, bubbled up yeast, 400ml of milk, oil and margarine. Stir with your hand. Add in the rest of the flour and knead an elastic dough. Let the ball of dough rest for 60 minutes. Divide into 12 triangles (picture no.1). Knead each triangle into a ball. Set them aside on a top counter. Take on ball at a time and roll out with a rolling pin into a circle as thin as you can. Cut with a pizza cutter into 8-12 triangles (picture no.2). Take a triangle at a time and roll it out again as much as you can to get it as thin as you can. Roll the cocktail pastry (picture no.3). Form a crescent shape and place in an oven tray lined with baking paper. Continue the process until you fill up the tray.
Beat the egg with egg yolk and glaze each roll. Sprinkle sesame seeds, caraway seeds or sea salt over each one. Go over the sprinkles with a glaze one more time so the sprinkles stick. Place a thin slice of cold margarine on top of each roll or in between them (picture no.4). Bake at 180 degrees (no fan) Celsius until they are nice and golden, app. 20-30 minutes depending on your oven. Line a large pot with a clean cloth kitchen towel and place the hot baked rolls in it. Cover with the cloth and place a lid on top. Let them steam up and get soft. Continue with the rest of the rolls. Makes 72-96 rolls, enough for 3-4 oven trays.
Beat the egg with egg yolk and glaze each roll. Sprinkle sesame seeds, caraway seeds or sea salt over each one. Go over the sprinkles with a glaze one more time so the sprinkles stick. Place a thin slice of cold margarine on top of each roll or in between them (picture no.4). Bake at 180 degrees (no fan) Celsius until they are nice and golden, app. 20-30 minutes depending on your oven. Line a large pot with a clean cloth kitchen towel and place the hot baked rolls in it. Cover with the cloth and place a lid on top. Let them steam up and get soft. Continue with the rest of the rolls. Makes 72-96 rolls, enough for 3-4 oven trays.
Ako već niste uživali u MEZZE gastronomskom magazinu meseca novembra, onda trk do njega, ali pre toga glocnite nešto da se ne onesvestite od gladi pred silnim delicijama koje vam je MEZZE tim pripremio.