Oni koji prate naše blogove ili povremeno zalutaju na njih su verovatno u nekom momentu pomislili koliko je ovo zaludna stvar, kuckati recepte, slikati, pisati... Međutim, sama čunjenica da sam u poslednjih 3 godine uvrstila brojna jela i namirnice u svoj redovan kulinarski repertoar čitajući vaše blogove, švrljajući po netu i gledajući kulinarske emisije, naročito putopise, je vredna svakog truda blogovanja. Evo, da ne istražujemo Ivanin blog So i Biber u okviru FBI rukavica, pitanje je kad bi ja ubacila komorač (morač) u moju kuhinju. Ranije sam ga viđala na pijaci i uvek ga uzmem, onjušim, osetim neki aromatični miris Uza, tj. anisa verovatno i ostavim ga. Ivanino oduševljenje komoračem me je nagnalo da ga probam. Zimus sam prvi put koristila i kuskus jer nisam mogla da se odlepim od njenog recepta za varijantu sa koštunjavim plodovima i voćem.
Pijani losos sa komoračem i crvenim lukom je jedno od onih jela koje bi bez problema moglo da se nađe u bilo kom boljem restoranu, a vi ga uz sasvim malo truda možete za znatno manje para napraviti u sopstvenom domu. Ako do sada niste probali komorač ovo je idelan način da se upoznate sa njim. Cena ovog obroka za dve osobe je oko 950 dinara (nešto menje od 9 evra), što uključuje i flašicu belog vina od 180ml, uzimajući u obzir da začine i maslinovo ulje imate kod kuće. Losos je vrhunska riba, a ovaj način spremanja uz minimalno masnoće je izuzetno zdrav. Jedina mu je mana što u pleh od rerne može stati oko 2 filea ako planirate ručak za 4 osobe, pa onda duplirajte i povrće, a za više osoba se mora raditi u 2 ture.
Da ne zaboravim, komorač možete naći na nekim bolje snabdevenim pijacama i u većim hipermarketima, a trenutna cena po komadu će vas stajati negde oko 100 dinara, tj. 1 evro, tako da vas ne uplaši cena od 400 dinara po kilogramu.
U Ivanin recept sam pridodala i mirođiju pošto je ona kaže da je losos voli. Pročitajte i njen post o spremanju ribe.
U Ivanin recept sam pridodala i mirođiju pošto je ona kaže da je losos voli. Pročitajte i njen post o spremanju ribe.
PIJANI LOSOS SA KOMORAČEM I CRVENIM LUKOM
original recepta količina za 2 osobe
500g filea lososa, skinite kožicu sa njega ako je ima
1 veća glavica komorača sa grančicama
1 veći crveni luk, rebarca
suva majčina dušica i mirođija
1 ravna kašičica soli za povrće
maslinovo ulje
180ml belog vina
Očistite komorač tako što odvojite stabljike od glavice, kao i froncle sa stabljika. Same stabljike su tvrde pa ih ne koristimo. Prepolovite glavicu na pola, pa izdubite tvrdi deo pri dnu (kao kočanj kod kupusa). Isecite polutke na rebarca. Pomešajte rebarca komorača, froncle, luk, začinsko bilje, so i maslinovo ulje pa sve izručite u pleh od rerne obložen papirom za pečenje, ili sve to jednostavno uradite u plehu od rerne (manje posuđa za pranje).
Pecite na 200 stepeni (bez fena) oko 30-ak minuta. Promešajte 1-2 puta tokom pečenja. Za to vreme izvadite losos iz frižidera i uklonite kožu ako je ima. Posolite ga po ukusu, pobiberite i nauljite sa obe strane. Ostavite ga na sobnoj temperaturi. Razgrnite pečeno povrće u plehu. Stavite losos na sredinu i sve (i povrće i losos) zalijte vinom. Nastavite sa pečenjem u rerni oko 15 minuta. Za to vreme vino će ispariti, povrće će ostati sočno, a losos pečen.
DRUNKEN SALMON FILLET WITH FENNEL
500g salmon fillet, without skin
1 large fennel bulb and leaves
1 large red onion
thyme and dill
1 even teaspoon of salt
olive oil
180ml dry white wine
Cut the stalks from the fennel bulb and remove the leaves (fronds). Cut the bulb in half and remove the hard part at the bottom. Slice with a mandoline to 2-3mm thicknes. Combine the sliced fennel, fronds with sliced red onion, salt, oil and herbs. Place in the oven pan lined with baking paper. bake at 200 degrees Celsius (no fan) for around 30 minutes. Stir 1-2 times while baking. Salt and oil the salmon fillet. Place the fillet in top of the veggies. Pour wine over the salmon and veggies and bake for around 15 minutes.
.