уторак, 2. април 2013.

ŠNENOKLE

Da li postoji osoba na ovome svetu kojoj se ne razvuče kez na licu pri samom pomenu ili izgovoru reči šnenokle? Onako medene i bucmaste, pa okruklaste i pufnaste, još i snežno bele kao oblačići,  pa još u kremu okupane. 




Ja lično ne mogu da ih zamislim bez Petit beurre-a izdrobljenog na dnu čaše, onako u debljem sloju (3 keksa po čaši), pa pride još koji komad odozgo. Tako mi je mama spremala, a tako ih i sada jedem. Nisam mogla čudom da se načudim kad sam čula da ima onih koji ih jedu bez keksa. Pa da li je to moguće? Moguće je, svakako, jer svaka mama svoju tajnu ima, a recept svake mame je najbolji na svetu i tako i treba da bude.




ŠNENOKLE

4 belanca i 4 kašike kristal šećera
1 litra mleka 3,2%mm
4 žumanca i 5-6 punih kašika šećera
1 štapić vanile
1 puna kašika gustina
Petit Beurre, keksa sa maslacem


Spremite oko 6-7 čaša, individualne posudice ili jednu veću činiju gde planirate da servirate šnenokle. Izdrobite onako na krupno keks i rasporedite ga na dno čaša. Moja doza su 3 keksa po čaši. Poređajte čaše da vam stoje blizu šporeta.

Umutite belanca u polu-čvrsti šam, pa dodajte jednu po jednu kašiku šećera i mutite dok ne dobijete čvrst šam, nekoliko minuta. Stavite mleko da provri, tj. prostruji na umerenoj vatri. Prelijte po 1-2 kašike vrelog mleka preko keksa koji se nalazi u čašama. Kada mleko prostruji (ne treba baš da ima klobuke)  umočite kašiku u hladnu vodu pa njome vadite knedle od šama. Možete to raditi i sa dve kašike. Kuvajte knedle oko 1 minut sa svake strane. Spuštajte knedle u čaše preko keksa. Kad radite sa keksom nema potrebe da knedle vadite rešetkastom kašikom i da ih cedite od viška mleka jer to mleko treba da natopi keks i kako šnenokle stoje ono povuče vodicu koja se oslobađa iz knedli. 

Kad završite sa knedlama procedite mleko. U šerpi sa debljim dnom umutite žumanca sa šećerom i gustinom. Dodajte zrnca vanile koja ste sastrugali sa nje. Dolijte jednu šolju proceđenog mleka u žumanca i umutite još malo, pa sipajte ostatak vrućeg proceđenog mleka i vratite na plotnu. Kuvajte dok se krem ne zgusne onoliko koliko volite, 1-2 minuta. Ne kuva se kao za princez krofne gust krem, već treba da se malo zgusne, kao gusta krem čorba. Probajte kremu, ako van nije dovoljno slatka doterajte ukus sa još šećera ali ga još malkice kuvajte na vatri da se otopi. 5 kašike šećera u kremi su po meni minimalna količina šećera koja se meni dopada, a vi možda volite slađi krem. Kutlačom rapsoredite vruć krem preko knedli. 

Šnenokle stavite u frižider da se dobro ohlade pre serviranja.




ILES FLOTTANTES (ŠNENOKLE)

4 egg whites and 4 tablespoons of crystal sugar 
1 liter of full fat milk
4 egg yolks and 5-6 tablespoons of crystal sugar 
1 vanilla pod
1 full tablespoon of corn starch or flour
Petit beurre, butter cookies

Whip the egg whites until soft peeks form. Add in aone tablespoon of sugar at a time and continue beating them until the meringue is firm. Heat the milk until it starts to ripple. Prepare 6 or more glasses and  drop in the roughly broken cookies at the bottom. When the mil is hot take one tablespoon of milk and pour into each glass over the cookies. Using a spoon dipped in cold water scoop up the meringue and plac in the milk a couple at a time. Do not overcrowd the pot. Let them cook for a minute on each side and then just turn over and cook for another minute. Take the meringue out and place in the glasses. If you are not using the cookies at the bottom (they will apsorb the extra milk and moisture the meringue gives iut, just take the meringue out with the slotted spoon before placing in a glass. When done with the entire meringue strain the milk. Whisk the egg yolks, sugar, corn starch and vanila pods for a minute. Add in a cup of the hot milk and temper. Pour in the rest of the milk and cook for 1-2 minutes stirring all the time until the cream thickens a bit. Pour the cream over the meringue in the glasses. Chill and serve with extra cookies dipped in.





Izašao je novi aprilski broj magazina MEZZE - prvog besplatnog online časopisa o gastronomskoj kulturi u Srbiji.

The April issue of the first Serbian online gastronomic magazine MEZZE is out. If you do not speak the language, at least take a look at the beautiful photos our team of food bloggers has prepared for you.