уторак, 02. април 2013.

ŠNENOKLE

Da li postoji osoba na ovome svetu kojoj se ne razvuče kez na licu pri samom pomenu ili izgovoru reči šnenokle? Onako medene i bucmaste, pa okruklaste i pufnaste, još i snežno bele kao oblačići,  pa još u kremu okupane. 




Ja lično ne mogu da ih zamislim bez Petit beurre-a izdrobljenog na dnu čaše, onako u debljem sloju (3 keksa po čaši), pa pride još koji komad odozgo. Tako mi je mama spremala, a tako ih i sada jedem. Nisam mogla čudom da se načudim kad sam čula da ima onih koji ih jedu bez keksa. Pa da li je to moguće? Moguće je, svakako, jer svaka mama svoju tajnu ima, a recept svake mame je najbolji na svetu i tako i treba da bude.




ŠNENOKLE

4 belanca i 4 kašike kristal šećera
1 litra mleka 3,2%mm
4 žumanca i 5-6 punih kašika šećera
1 štapić vanile
1 puna kašika gustina
Petit Beurre, keksa sa maslacem


Spremite oko 6-7 čaša, individualne posudice ili jednu veću činiju gde planirate da servirate šnenokle. Izdrobite onako na krupno keks i rasporedite ga na dno čaša. Moja doza su 3 keksa po čaši. Poređajte čaše da vam stoje blizu šporeta.

Umutite belanca u polu-čvrsti šam, pa dodajte jednu po jednu kašiku šećera i mutite dok ne dobijete čvrst šam, nekoliko minuta. Stavite mleko da provri, tj. prostruji na umerenoj vatri. Prelijte po 1-2 kašike vrelog mleka preko keksa koji se nalazi u čašama. Kada mleko prostruji (ne treba baš da ima klobuke)  umočite kašiku u hladnu vodu pa njome vadite knedle od šama. Možete to raditi i sa dve kašike. Kuvajte knedle oko 1 minut sa svake strane. Spuštajte knedle u čaše preko keksa. Kad radite sa keksom nema potrebe da knedle vadite rešetkastom kašikom i da ih cedite od viška mleka jer to mleko treba da natopi keks i kako šnenokle stoje ono povuče vodicu koja se oslobađa iz knedli. 

Kad završite sa knedlama procedite mleko. U šerpi sa debljim dnom umutite žumanca sa šećerom i gustinom. Dodajte zrnca vanile koja ste sastrugali sa nje. Dolijte jednu šolju proceđenog mleka u žumanca i umutite još malo, pa sipajte ostatak vrućeg proceđenog mleka i vratite na plotnu. Kuvajte dok se krem ne zgusne onoliko koliko volite, 1-2 minuta. Ne kuva se kao za princez krofne gust krem, već treba da se malo zgusne, kao gusta krem čorba. Probajte kremu, ako van nije dovoljno slatka doterajte ukus sa još šećera ali ga još malkice kuvajte na vatri da se otopi. 5 kašike šećera u kremi su po meni minimalna količina šećera koja se meni dopada, a vi možda volite slađi krem. Kutlačom rapsoredite vruć krem preko knedli. 

Šnenokle stavite u frižider da se dobro ohlade pre serviranja.




ILES FLOTTANTES (ŠNENOKLE)

4 egg whites and 4 tablespoons of crystal sugar 
1 liter of full fat milk
4 egg yolks and 5-6 tablespoons of crystal sugar 
1 vanilla pod
1 full tablespoon of corn starch or flour
Petit beurre, butter cookies

Whip the egg whites until soft peeks form. Add in aone tablespoon of sugar at a time and continue beating them until the meringue is firm. Heat the milk until it starts to ripple. Prepare 6 or more glasses and  drop in the roughly broken cookies at the bottom. When the mil is hot take one tablespoon of milk and pour into each glass over the cookies. Using a spoon dipped in cold water scoop up the meringue and plac in the milk a couple at a time. Do not overcrowd the pot. Let them cook for a minute on each side and then just turn over and cook for another minute. Take the meringue out and place in the glasses. If you are not using the cookies at the bottom (they will apsorb the extra milk and moisture the meringue gives iut, just take the meringue out with the slotted spoon before placing in a glass. When done with the entire meringue strain the milk. Whisk the egg yolks, sugar, corn starch and vanila pods for a minute. Add in a cup of the hot milk and temper. Pour in the rest of the milk and cook for 1-2 minutes stirring all the time until the cream thickens a bit. Pour the cream over the meringue in the glasses. Chill and serve with extra cookies dipped in.





Izašao je novi aprilski broj magazina MEZZE - prvog besplatnog online časopisa o gastronomskoj kulturi u Srbiji.

The April issue of the first Serbian online gastronomic magazine MEZZE is out. If you do not speak the language, at least take a look at the beautiful photos our team of food bloggers has prepared for you. 


32 коментара:

  1. Jos ces vise da se nacudis kad cujes da ima onih koji ,iako su svasta jeli, ovo jos nisu probali. U nasoj kuci se nije pravilo.I sad cu da isprintam recepis i da isprobam konacno.E, i lepe su ti slike,narocito mi je slatka ona starinska maramica na drugoj...i posluzavaonik,sto bi rekla moja baka, se uklopio...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mirjana, pa da li je moguće. Ja sam sad u nekoj fazi jednostavnih starinskih kolača. Davno je prošlo vreme kad su dame ovakve maramice uvek nosile sa sobom. Evo sad su samo za slikanje.

      Избриши
  2. Divne fotkice, nisam probala snenokle bas dugo, duuuugo i rado bih se sada posluzila.:) E, sad ces se mozda iznenaditi kad ti kazem da je meni malkice neobicno kad neko stavlja keks, hihihi... mi smo ih kuci uvek pravili bez keksa i odgore bi samo malo naribali cokoladu, a kremu sam uvek vise volela od "oblacica".:) Tvoje snenokle divno izgledaju i svidjaju mi se ta zrnca vanile koja se naziru kroz kremu, mogu misliti kako tek finooo mirise...:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lana, ma to ti je čarolija blogovanja što možeš da gvirneš u tuđ tanjir. Nisu mi fascinantni moderni kolači ali me uvek oduševi kad vidim da neko sprema neki stari klasičan recept potpuno drugačije od mene. Meni je bilo fenomenalno kad sam videla da francuzi znaju i kramel da preliju preko. Mama nije nikada vanilu dodavala, a zaista je lep dodatak iako može i bez nje. Sledeći put odvoji jednu šoljicu preli keks sa kašikom vrelog mleka pa ređaj, da vidiš da li ti se dopada.

      Избриши
  3. draga moja, iznenadila bi se ali, postoje osobe koje ne vole šne nokle. mm ih ne može ni gledati a ja sam jedva to prihvatila.. nema šanse da bi ih on oprobao... ni na kakav način.
    s kekskom sam ih prvi put jela ovdje i to nazivaju paradižot. fenomenalne su ti fotke a tvoje šne nokle s keksima bih tako rado probala.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Verovatno da mu se ne dopada taj penasti ukus belanaca, ali one se tako lako spremaju da je greota da ih ne napraviš samo za sebe.

      Избриши
    2. U našoj kući se šnenokle zovu šnenoklepmite (šnenokle + krempite). Zašto? Zato što MM ne voli redak krem, pa moram da pravim gust, skoro kao za krempite... i da odozgo išaram rastopljenom čokoladom :) A keks je pod obavezno, još od maminih i bakinih šnenokli iliti paradižota, kako ga je zvala moja baka u Dalmaciji.

      Избриши
  4. Nikad nisi imala tako poetičan početak posta:-)

    Ne da sam se nasmešila kad dam ih videla već sam se raznežila. Znaš samo koji je problem, ne zanam da stamen ko čovek nego dok ima veslam:-)

    Ja sam isto stavljala Petit beurre dok kod 'Dače' nisam jela sa piškotama od tad su piškote zakon:-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vesna, da sam nastavila poetično na kraju bi dobili pesmicu za decu. ;)
      Piškote, eto njih nikad nisam probala u kombinaciji. Stavljam sledeći put.

      Избриши
    2. Zaboravih. Pošto su šnenokle poslastica koja se mal ne odmah pojede na dno činije često stavim I banane isečene na kolutiće:-)

      Избриши
  5. Moram priznati da ih nisam ni ja jela. Mama ih je radila mojoj sestri kad je ona bila mala, ali ja ih nisam jela. Mada, izgledaju savršeno i nevjerojatno fino :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Anja, pa evo prilike. Jednostavan recept, jeftini sastojci, milinica!

      Избриши
  6. ajme koji zum natrag u djetinjstvo.. stvarno se ne sjecam kad sam ih zadnji put jela.. davno, davno je to bilo.. =)))

    ОдговориИзбриши
  7. Ja ih isto nisam jela sto godina, ili točnije, otkada ne živim sa svojima. Dakle, otkada sam ih trebala sama napraviti;), a obožavam ih u svim izdanjima!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. A prosto ko pasulj. Šteta da ih ne napraviš. Sve sastojke ionako imamo u kući skoro uvek.

      Избриши
  8. Now this is a big coincidence. I made šnenokle on the weekend and now I see it here! I love it. Flavours from my childhood!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. John, Sydney is a long way from home but there is nothing like food from our childhood to bring back the memories. I do not see the recipe on your blog, so go ahead and post it soon! By the way, love your blog!

      Избриши
  9. Baš sam ih pravila u nedelju. I to prvi put uspešno i samostalno... :) Volim šnenokle, ali uvek se plašim da ću prekuvati belanca. Ovaj put sam radila po Godivinom receptu tj.pekla sam nokle od belanaca u rerni i oduševljena sam 100%. Od sada ću uvek tako... Jednostavno i nema greške. Videla sam tvoj komentar kod Maje da stavljaš keks i iznenadila sam se. Ali mislim da je to super i probaću tako...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Milkice, ma nema šanse da prekuvaš belanca. Generalno dok ti spustiš poslednu noklu u šerpu ona prva je već za prevrtanje gotova, a to ta rernu prvi put čujem. Ništa te ne košta d aprobaš jednu činijicu sa keksom, pa probaj.

      Избриши
  10. Moja omiljena poslastica ! svaki put kada idem u Beograd mama mi ih pravi ! Ona stavlja piskote ali cini mi se da svaki neutralni keks moe da pasuje...cak sam ih jela kod jedne moje drugarice koja zivi u Briselu i ona stavlja inaj Spekuloos, to su oni fini keksi sa cimetom...i fino ide, nema sta !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. neke varijante Speculoos-a ima i kod nas čak Bambi ga proizvodi ali nij tako intenzivan u aromi
      http://ukusnidani.bambi.rs/b/?lang=sr&p=yodoro&yp=spekulaas#content
      Ta ideja mi se dopada. Nikako da ih napravim u ručnoj radinosti a Ana ima super recept.

      Избриши
  11. Sad mi je glupo da izjavim da ne volim šnenokle :D ali stvarno je tako. Probala sam jednom malo, ali preslatko mi je to, isto kao i puslice. Ali da izgledaju lepo, izgledaju! I moram da priznam da si u pravu kako si ih opisala. Uživajte vi koji volite ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa možda si probala neke koje su zaista preslatke. Ove su na donjoj granici slatkoće, pa sam i napisala da može krem da se dotera sa još šećera. Mi ćemo uživati, a probaj i ti sa manje šećera, možda je samo greška u receptu nekom.

      Избриши
    2. U suštini, ne volim preslatko, ni baklave, ni tulumbe ne jedem. Ali, što kažeš, možda je bio loš recept ;). Nisam ja pravila već sam probala negde u gostima, trebalo bi da probam ponovo....

      Избриши
  12. Snenokle nisam jela sa keksom nikada.Ali "mama je kriva za sve."Tako isto nisam nikad jela sudzuk sa alvom,a moj Zoka ne moze da zamisli da neko jede bez alve.A fotke su ti za 5 plus.Reci mi samo koji fotoaparat koristis?Ja slikam samo mob ali sakupljam inf.o aparatima ,da znam da se odlucim ,koji ce biti u mojim rukama(jednog dana:))Vel pozdrav.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Morala sam da potražim na netu šta je sudzuk (a da nije kobasica). Ja to nikad nisam jela. Što se tiče aparata ja ti stbarno nisam reper oko aparata. Na stranici o blogovanju sam navela model mog sokoćala, a za profi prave stvari moraš da pitaš blogerice koje rade savršene fotke.

      Избриши
  13. U krajevima gde sam ja odrasla snenokle nisu bas bile popularne. Mislim da sam ih jednom ili dva puta probala, a moja mama - strucnjak za sve moguce vrste slatkisa - nikad ih nije pravila. Koliko vidim iz tvog recepta nije nesto komplikovano da se napravi, pa hajde da vidim da li ce moj decko da ih jede...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sladjo zaista je prosto da prostije ne može biti. Deca ih baš i ne ljube mnogo valjda zbog tih vazdušastih jaja, ali kako stariš tako ti sve više i više prirastu za srce.

      Избриши
  14. u Dalmaciji se to zove paradižet :)
    red keksa, onako ugrubo izmrvljenih, pa red pjenastih bjelanjaka kona slatka krema od žumanjaka..a na vrhu, naribana čokolada. Obožavam paradižet! :)

    ilitiga šnenokle :))

    općenito volim sve što ima veze sa bjelanjcima :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Idealan desert onako rashlađen za tople letnje dane i nije ni čudo što se tamo jede. Ja sam mislila da je paradižot-paradižet sinonim za šnenokle ili je možda specifičan baš po keksu i čokoladi?

      Избриши
  15. Eto, ja prvi put čujem za šnenokle s keksom, mama je uvijek pravila bez, kao i baka, tetke, a mnogo dobro zvuči. Nisam ih odavno pravila, kad budem, obavezno isprobavam s keksom, vjerujem da je odlično. Hvala ti na ideji!

    ОдговориИзбриши