среда, 20. март 2013.

KUSKUS SA KOŠTUNJAVIM I SUVIM VOĆEM

Hvala Ivani sa bloga So i biber, blog koji istražujemo u okviru FBI rukavica, što me je ovim egzotičnim slatko-slanim receptom navukla da i ja konačno probam kuskus i uvrstim ovaj recept u svoj redovni repertoar. 

Ako do sada niste probali kuskus, nema razloga da ga ne probate već sutra. Ima ga u većini prodavnica. Cena mu je ok, a od kutije koja teži 500g možete nahraniti oko 8 osoba ako ga korisitite kao glavno jelo. Jednostavno se priprema, tj. samo se prelije ključalom vodom ili bujonom. Ako je ovo isuviše egzotično za vaše nepce, smanjite količinu suvog voća i pridodajte šta god volite. Sam kuskus je neutralnog ukusa, kao pirinač, pa ako ne znate sa čim bi ga kombinovali razmišljajte sa čim bi smućkali pirinač. Meni se ovaj recept dopada baš ovakav kakav jeste.




KUSKUS SA KOŠTUNJAVIM  I SUVIM VOĆEM
original receptaglavno jelo za 3/4 osobe ili prilog za 8-10

250g kuskusa
400ml vode*
1 kašičica soli
1 kašika maslinovog ulja
80g putera, listići sobne temperature
40g parmezana, kesica
so, po ukusu (oko pola kašičice)
4-6 kašika limunovog soka, po ukusu
50g badema u ljusci, celo zrno ili presečen na pola
50g oraha, grubo usitnjen
50g suvih šljiva, sečenih na štapiće
50g suvih kajsija, sečenih na štapiće
50g suvog grožđa
50g suvih višanja


Stavite vodu sa 1 kašičicom soli i 1 kašikom ulja da provri. Sklonite sa vatre i sipajte kuskus. Poklopite i ostavite 2 minuta da nabubri (ili koliko piše na uputstvu). Promešajte da postane rastresit. Dodajte puter, promešajte, poklopite i ostavite ga 1-2 minuta da se otopi. Dodajte suvo voće i koštunjave plodove i parmezan. Dodajte so i limunov sok. Poklopite i ostavite 10-ak minuta da suvo voće malo nabubri. Meni se najviše dopada kada se servira vruć, a sjajno se podgreva i u mikrotalasnoj. Ako volite sočnije suvo grožđe ili ako je izrazito suvo onda ga možete natopiti u vodi desetak minuta pre ubacivanja u kuskus.


*Koristila sam kuskus koji se može naći na našem tržištu pastaZara. Na kutiji piše da se 250g  kuskusa prelije sa 250ml vode, ali ta količina vode nije dovoljna jer će vam donji sloj kuskusa ostati slepljen. Za ovu robnu marku 400ml vode je mera.




COUSCOUS WITH DRY FRUITS AND NUTS

250g couscous
400ml water (or less according to the manufacturer's instructions)
1 teaspoon of salt
1 tablespoon of olive oil
80g butter room temperature
40g Parmiggiano Reggiano, grated
salt to taste
4-5-6 teaspoons of lemon juice
50g almonds toasted
50g walnuts, roughly chopped and toasted
50g prunes, cut
50g dry appricots, cut
50g raisins or sultans
50g dry cherries


Place the amount of water needed according to the manufacturers instructions for 250g (1 cup) of couscous with salt and olive oil to boil. Take of the stove. Drop in the couscous and leave for 2 minutes or more if written on the box. Stir and maake fluffy. Add in the butter and stir until it melts. Add in the rest of the ingredients and toss. Cover and leave for  10 minutes.