четвртак, 1. март 2012.

BAVARSKE PERECE

Bavarske perece su već duže vreme standardni deo mog kulinarskog repertoara. Bavarske kifle pravim po ovom receptu, ali sam recept za perece zamenila Džoli recepturom koju je ona dobila od vlasnika pekare nemačkog porekla na Novom Zelandu. Pecivo kuvano, pa pečeno, jednom rečju savršeno. 

U receptu postoji trik sa stavljanjem formiranog i nekuvanog testa u frižider da se odmori pre kuvanja, što znatno olakšava posao, jer ukoliko niste izuzetno vešti, i nemate rešetku sa kojom možete da spuštate perece u ključalu vodu, a pride želite još i da su vam perece veće, male su šanse da vam ispadnu savršene. Ovako one u frižideru očvrsnu, pa lakše baratate sa njima prilikom kuvanja. 




Ja sam ih pravila nebrojeno puta, pa sam vremenom pojednostavila i skratila recept, a da je konačni proizvod ostrao isti. Kvasac bez dizanja i puter koji se odmah dodaje u testo olakšavaju pripremu. Preporučujem vam da uživate u njima sa Vajkremom, krem maslacem ili Philadelphia krem sirom.



BAVARSKE PERECE

TESTO
600g mekog belog brašna (još 100 za kasnije)
10g suvog kvasca
2 kašičice šećera
2 ravne kašičice soli
300ml tople vode
60g kockica putera sobne temperature

KUVANJE
40g sode bikarbone
1 litar vode

POSIPANJE
krupna morska so


U veliku šerpu sipati dve trećine brašna, pa dodati sve ostale sastojke (kvasac, šećer, so, puter u listićima, i vodu). Pomešati, pa postepeno dodati ostatak brašna i zamesiti glatko i elastično testo koje se ne lepi za ruke. Ostaviti testo da se odmara 60 minuta.

Testo premesiti, oblikovati ga kao valjak, pa iseći na 8 delova shodno veličini perece koju želite. Od svakog dela rolati na radnoj površini pantljike, pa formirati perecu. Najlepše je kad su krajevi najtanji, a centar pantljike ima trbuščić. Tanjite od centra ka periferiji sve tanje i tanje. Moje su bile dužine oko 55cm. Stavite ih na poslužavnik (2 poslužavnika) koji ste obložili papirom za pečenje i onda sa sve poslužavnikom u frižider na 60 minuta.

Staviti vodu da provri u šerpici koja je malo veća od vaše perece, pa dodati sodu bikarbonu. Spuštati perece i kuvati ih u kipućoj vodi oko 30 sekundi jednu po jednu. Spremite dva pleha od rerne obložena papirom za pečenje jer samo 4 stanu u jedan pleh. Složiti prvu turu u pleh. Napraviti duži rez uzdužno na debeljuškastom kraju, da izgledaju kao da su raspuknute. Posuti krupnu morsku so preko svake. Peći na 200 stepeni oko 15-20 minuta. Ispeći drugu turu.



BAVARIAN PRETZELS
DOUGH
600g flour and around 100g more for later
10g active dry yeast
2 teaspoons of sugar
2 teaspoons of salt
300ml warm water
60g butter room temperature

ADDITIONAL
40g baking soda
1 liter of water
coarse sea salt

Place two thirds of the flour in a large pot and add the yeast, sugar, salt, butter cut into smaller chunks and water and mix with hands. Add in the rest of the flour and knead so you get a nice elastic dough that does not stick to your fingers. leave the dough to rest for 60 minutes. Knead again the dough and form in the shape of the sausage. Cut into 8 equal parts and rolling on the work surface form a large string that gets thinner as you reach the ends of it. It should be the widest in the center. My string of dough was around 55cm in length. Form the pretzels like in the picture. Put them in the fridge for 60 minutes on a tray that you have lined with baking paper. After that time bring a liter of water in a small pot to a boil. Add in the baking powder. Drop in one pretzel at a time in the boiling water and cook for around 30 seconds. Take out and place them in the oven tray that you have lined with baking paper. Make few slits with a knife along the largest part of the pretzel. Sprinkle coarse sea salt on top and bake for 15-20 minutes at 200 degrees Celsius. This is enough for 2 oven trays.