субота, 22. децембар 2012.

DOMAĆA PILEĆA KOBASICA

Ova domaća pileća kobasica vam može podlužiti kao sjajno predjelo, ali isto tako je možete praviti i običnim danima svojim ukućanima, seći nešto tanje i koristiti u sendvičima umesto kupovnih suhomesnatih proizvoda. Idealno je rešenje za piknik.




Najveći posao je da sve iseckate i sameljete. Onda formirate dve veknice na papirima za pečenje, smotate, zavežete kanapom i ubacite ih da se kuvaju. Recept je iz časopisa Sale & Pepe i minimalno je izmenjen. Svež bosiljak mi nije bio pri ruci pa sam koristila suvi, a pršutu u receptu sam nadomestila povećanjem količine svinjske pečenice (karea). Savetujem vam da svakako koristite mortadelu, jer ona ima svoj šmek koji se ne može zameniti drugim proizvodom.




Od ove količine sastojaka dobije se 850g gotove domaće pileće kobasice. Sastojke koji se melju možete usitniti u secku ili na mašini za meso.

Pogledajte je i u Marijinom izvođenju. Ako vam se ovakvi recepti dopadaju pogledajte i recept za Šarenu piletinu u aromatičnoj korici

kAko želite elegantniju varijantu za goste onda ove kobasice možete nakon kuvanja kad se ohlade zamotati u rastanjeno lisnato testo, premazati žumancetom koje ste umutili sa malo hladne vode i ispeći dok korica ne porumeni.




DOMAĆA PILEĆA KOBASICA

500g belog mesa, mlevenog
200g belog mesa, kockice
75g dimljenog svinjskog karea, mlevenog
75g dimljenog svinjskog karea, kockice
75g mortadele, mlevene
75g mortadele, kockice
2 cela jaja
1 kašika soli i dosta bibera
bosiljak - suvi ili još bolje svež


Spojite sve sastojke i izradite smesu rukama. Stavite je u frižider na 30-ak minuta. Podelite masu na dva jednaka dela. Na papir za pečenje stavite pola smese i formirajte je u oblik kobasice. Umotajte je u papir i zavežite krajeve kanapom da podseća na bombonu. Vodite računa da kobasica može da stane u šerpu. Postupak ponovite sa drugom polovinom smese.

Ubacite kobasice u veliku šerpu sa ključalom vodom. Kuvajte 45 minuta. Voda pronađe svoj put preko preklopa papira, papir se malo razlabavi, ali to nije važno. Izvadite ih iz vode, otvorite i ostavite ih da se ohlade. Ako belance malo probije na površinu provucite ih kroz mlaz hladne vode. Ako ih ne koristite odmah, zamorajte ih u nov komad papira za pečenje. Kobasicu služite hladnu isečenu na tanje ili deblje šnite.




HOMEMADE CHICKEN SAUSAGE

500g chicken breast, minced
200g chicken breast, diced
75g cured pork tenderloin, minced 
75g cured pork tenderloin, diced
75g Mortadella,minced
75g Mortadella, diced
2 eggs
1 tablespoon of salt and pepper 
fresh or dry basil


Combine all of the ingredients by hand. Place in teh fridge for 30 minutes. Divide into two equal parts. Place each part on baking paper and form into a sausage shape. Wrap and secure with kitchen rope. Cook in boiling water for 45 minutes. Remove from paper, pat dry and serve cold.