Marijin porodični recept, u malo izmenjenom postupku (kako sam ja navikla da ga spremam) ali sa istim rezultatom. Klasičan, jednostavan, preukusan, savršen za posluženje u specijalnim, a i u svakodnevnim prilikama.
ROLAT OD SPANAĆA
original recepta
KORA
500g blanširanog i oceđenog spanaća (1kg svežeg)
100g putera
100g brašna
100 mleka
4 žumanca
4 belanca, šam
1 ravna kašičica soli
FIL
200 fete
100g stišnjene šunke - kockice
3 kuvana žumanca
180g kisele pavlake 20% mm
Očistite svež spanać, operite ga i dok još ima kapljice vode na sebi, spustite ga u veliku šerpu na jaku vatru, poklopite i ostavite ga da splasne, povremeno mešajući-prevrćući. Ocedite višak tečnosti i ispasirajte ga u blenderu ili ga sitno iseckajte. Ako ste ga isuviše dobro ocedili i imate problem sa blendovanjem dodajte malo tečnosti.
Otopite puter da zacvrči, dodajte brašno i kratko ga propržite dok se penica ne počne da stvara. Dodajte mleko i mešajte kratko da dobijete ujednačenu masu. Spustite spanać i mešajte na plotni kratko kao kad pravite običan spanać. Posolite po ukusu. Ostavite spanać da se u potpunosti ohladi. Umešajte žumanca, a onda ručno postepeno umešajte šam od belanaca.
Rasporedite smesu od spanaća u pleh od rerne koji ste obložili papirom za pečenje (veličine 37x33cm, unutrašnje dimenzije). Pecite u dobro zagrejanoj rerni na sredini, na 180 stepeni (bez fena) oko 25-30, minuta dok ivice ne počnu malo da rumene. Skvasite kuhinjsku pamučnu krpu u hladnoj vodi i dobro je ocedite. Izvadite koru sa sve papirom na radnu površinu. Dok je još vrela preko nje postavite valažnu kuhinjsku krpu i sad sve okrenite tako da je krpa na radnoj površini, a papir gleda ka vama. Skinite papir i sa sve krpom uvijte koru u rolat po dužoj stranici. Ostavite koru da se tako ohladi, a za to vreme spremite fil.
Za fil viljuškom izgnječiti kuvana žumanca i sir. Umešajte pavlaku i šunku i odložite u frižider do upotrebe.
Na ohlađenu koru po dužoj stranici namažite fil štedeći poslednjih 5 cm kore, jer se fil pomera dok motate koru. Zavijte rolat u foliju i stavite ga u frižideru da prenoći. Uživajte!
The English version of this recipe can be found on Palachinka.
Danas je izašlo decembarsko izdanje prvog besplatnog online gastronomskog magazina food blogera u Srbiji MEZZE, pa vas pozivamo da ga prelistate i uživate. Ovaj Marijin rolat je krasio stranice prvog broja, na strani 49 i 52, a sada možete pronaći u njemu i recepte za druge fenomenalne slane rolate. U arhivi možete prelistati i sve prethodne brojeve. Javite nam utiske, uvek volimo da čujemo šta čitaoci misle.