понедељак, 26. новембар 2012.

RUSTIČNI PIRE OD GRAŠKA

Pire u našoj zemlji uglavnom podrazumeva krompir pire. Prava je šteta što se i drugo povrće u tolikoj meri ne koristi za ovaj sjajni prilog, ako izuzmemo bebe na kašastoj ishrani. Pire od povrća možete napraviti od bukvalno čega god želite, a ono što dodate u njega je stvar vaše mašte.

Moj favorit je pire od graška, onako rustičan, da ostane po koje celo zrno, nikako pretvoren u jednoličnu kašu. Elem, tek kad sam postavila slike videla sam da sam ga nekako premeštajući u adekvatnu činijicu za slikanje toliko zagladila da se ta nagnječena zrna i ne vide. Evo, nudim vam rustično, a izgleda kao da je ispasiran. U želji da napravim što bolju fotografiju to sam previdela.

Spremam ga na tankoj zapršci, a inače zapršku skoro da i ne koristim u svojoj kuhinji i uvek gledam da je zaobiđem, ali je ovde svaršena i to sa dodatkom jednog čena belog luka koji u potpunosti promeni ukus jela i naravno dosta sveže mirođije bez koje grašak ne mogu da zamislim. 




RUSTIČNI PIRE OD GRAŠKA

450g graška, smrznutog ili svežeg
4 + 4 kašike mleka (može i malo više)
60g putera
2 kašike ulja
1 puna kašika brašna
1 veći čen belog luka, sitno seckan
sveža mirođija, sitno seckana
so


Skuvajte grašak. Ocedite ga i grublje usitnite uz dodatak oko 4 kašike mleka u secku, štapnim mikserom ili u multipraktiku, onako da bude delimično pasiran, poluizgnječen i sa po kojim celim zrnom.

Na otopljenom puteru i ulju spustite beli luk, i kratko ga propržite. Dodajte kašiku brašna i pržite mešajući dok pena ne počne da se stvara po površini, oko 30-ak sekundi. Sklonite sa ringle, dodajte pire od graška, 4 kašike mleka, i mirođiju. Vratite na ringlu i energično mešajte oko 15-ak sekundi. Posolite po ukusu i servirajte odmah.

Ja sam ga servirala sa ćurećim šniclama koje sam posolila i umakala prvo u brašno pa onda u smesu od jaja, malo mleka, senfa i suvog bosiljka i pržila u dubljoj masnoći.



RUSTIC PEA PUREE

450g peas, fresh or frozen
4 + 4 tablespoons of milk
60g butter
2 tablespoons of oil
1 full tablespoon of flour
1 garlic clove, finela chopped
fresh dill, chopped
saalt

Cook the peas and drain them. Puree the peas adding 4 tablespoon of milk so that you have some peas that are semi-mashed and some whole. Heat the butter and oil in a pot. Add in the garlic and fry  for a few seconds. Add in flour and stir for 30 second, until a delicate foam starts to form at the top.  Take of the stove. Add in the puree od peas, 4 tablespoons of milk, and dill. Place back on teh stove and stir vigorously for 15-30 seconds. Salt to taste. Serve immediately.