субота, 15. децембар 2012.

KREM ČORBA OD ŠAMPINJONA I VRGANJA

Idealan način da se zgrejete u predstojećem periodu. Ako volite šampinjone, oni će vas još više voleti ako im dodate i po koji vrganj za odličnu aromatičnu šumsku notu. 

Ovu čorbu obavezno pravim sa kiselom pavlakom umesto moje standardne pavlake za kuvanje, brašnom umesto gustinom jer brašno daje jednu malo drugačiju teksturu, i koristim so, nikako kocku za supu.

Ako volite čorbice od pečuraka evo još jedne odlične krem čorbe sa bukovačama, viskijem i indijkim orahom., a ako vam treba ideja za kremaste zimske čorbe mogu vam toplo preporučiti američku krem čorbu od krompira i kuvane šunke, kao i krem čorbu od karfiola sa krofnicama od rokforta, kao i brojne druge supice i čorbice koje možete pogledati ovde.




KREM ČORBA OD ŠAMPINJONA I VRGANJA

1 kašika putera
400g šampinjona, listići
30g suvih vrganja
oko 300ml vode
800 ml mleka 3,2%mm (može i 500ml mleka sa 300ml vode)
par kašika brašna
360g kisele pavlake 20%mm
so


U manjoj posudici prelijte vrganje ključalom vodom, onako da ogreznu, i ostavite ih da odstoje oko 20-ak minuta da nabubre. Ocedite ih i sačuvajte vodu u kojoj su stajli, a vrganje iseckajte na tračice ili kako volite.

U šerpi zagrejte puter i spustite šampinjone, dodajte 1 kašičicu soli, poklopite i krčkajte par minuta dok šampinjoni ne puste vodu. Sklonite poklopac i pržite dok voda ne ispari, uz povremeno mešanje. Onda spustite vrganje, dolijte oko 300ml vode i krčkajte dok pečurke ne budu gotove, negde oko 10-ak minuta uz povremeno nadoknađivanje vode koja je isparila.

Sipajte vodu u kojoj su se hidrirali vrganji. Sipajte mleko i pustite da čorbica baci ključ. Nekoliko kašika brašna umutite sa hladnom vodom u gušću pastu bez grudvica. Dok lagano mešate čorbu varjačom sipajte razmućeno brašno, onoliko koliko želite da vam čorba bude gusta. Kuvajte je 1-2 minuta dok se ne zgusne. Imajte na umu da će čorba biti gušća kad se malo ohladi, a kad odstoji u friđideru i duplo gušća  Dosolite po ukusu, npr. još 1 puna kašičica soli. Sklonite sa vatre.

Umutite kiselu pavlaku viljuškom, pa u nju dodajte jednu šolju čorbe da ujednačite masu. Sipajte u čorbu. Male grudvice pavlake su poželjne u čorbi.




CREAM OF MUSHROOM SOUP

1 tablespoon of butter
400g button mushrooms, sliced
30g dry porcini mushrooms
around300ml water
800ml milk, full fat
coupl of tablespoons of flour
360g sour cream
salt


Pour boiling water over porcini mushrooms just enough so it covers them and let sit for around 20 minutes or so. Remove the mushrooms. Preserve the liquid for later and roughly chop them up. Heat the butter in a pot. Drop in the button mushrooms, salt a bit and cover with a lid. Cook and keep covered for around  5 minutes, or until the mushrooms have given of the excess water. Remove the lid and keep cooking until the liquid evaporates. Add in around a cup of water and porcini mushrooms and cook until they are done. Add in the water that porcini mushrooms have soaked in. Add in the milk and bring to a boil. Slowly stir in the flour that you have dissolved with cold water into a thick creamy paste. Add as much as you want your soup to be thick. Cook for a minute or two. Take of the stove. Salt to taste. Mix the sour cream with a cup of hot mushroom soup and pour it back into the soup.