Uvek sam u potraazi za nekim novim i lepim receptima koji se mogu sspremiti za svečanije prilike, koji su prijemčivi većini gostiju i koji se naravno mogu zgotoviti dan unapred.
Ovaj recept iz časopisa Sale&Pepe zadovoljava te kriterijume. Radi se o pilećoj veknici obogaćenoj slaninom, pistaćima i pečenicom koja se kuva u vodi u papiru za pečenje, a potom se obmota lisnatim testom i pospe morskom solju i kimom i ispeče da testo porumeni.
Lakoća pripreme ne zahteva neko posebno umeće u kuhinji, a rezultat je prilično elegantano posluženje. Pistaći su tu da svojom bojom razbiju monotoniju piletine. Ako niste ljubitelj kima možete ga zameniti suvim začinima po želji. U originalnom receptu se navodi krupna morska so, anis i origano.
Veknica je izuzetno izdašna i uz neku finu salaticu i prilog može poslužiti veliki broj gostiju. Mene najviše oduševljava to što se može hladna servirati, što se može iseći na izuzetno tanke komade i po potrebi i poneti na put.
ŠARENA PILETINA U AROMATIČNOJ KORICI
ZA KUVANU PILEĆU VEKNU
600g belog mesa, mlevenog
50g slanine, mlevene
1 celo jaje
so, biber, majčina dušica
50g pistaća (oko 75 u ljusci)
50g slanine, tanji štapići
100g dimljena svinjska pečenica, kockice
50g Ementalera, rendanog
ZA AROMATIČNU KORICU
250g lisnatog testa
1 žumance i 1 kašika vode
krupna morska so, kim, suvi bosiljak (anis i origano u originalnom receptu)
Rukama povežite sve sastojke za pileću veknu. Ako nemate mašinu za mlevenje mesa piletinu i slaninu možete samleti u blenderu, secku...Na dužem komadu papira za pečenje smesu formirajte u oblik valjka. Vodite računa da vekna može da vam stane u šerpu. Moja vekna je bila dužine oko 25cm. Sa nekoliko namotaja zamotajte je u papir, krajeve uvrnite kao bombonu i privežite ih kanapom.
Ubaciti zamotanu veknu u šerpu sa ključalom vodom. Tokom kuvanja voda će ući između slojeva papira ali to nije važno. Kuvajte 40 minuta. Skinite papir, spustite veknu na krpu da upije višak tečnosti, pa je ostavite da se ohladi. Za to vreme izvadite lisnato testo da se odledi i ostavite ga na pobrašnjanoj površini.
Oklagijom razvucite odleđeno lisnato testo na brašnom posutoj podlozi do veličine kojom možete da obložite veknu. Zamotajte veknu u testo, a pripoje testa prilepiti žumancetom. Premažite lisnato testo žumancetom koje ste umutilii sa kašikom vode i pospite preko krupnu morsku so, kim, bosiljak ili anis i origano kao u originalnom receptu. Od ostataka lisnatog testa možete izrezati razne oblike, recimo srca i prilepiti ih na veknu.
Stavite veknu na pleh od rerne obložen papirom za pečenje. Pecite na 200 stepeni oko 20-25 minuta, tj. dok lisnato testo lepo ne porumeni. Toplu ili hladnu veknu secite na tanke šnite. Možete pripremiti ovo i nekoliko dana unapred.
COLORFUL CHICKEN IN AROMATIC CRUST
600g chicken breast, minced
50g bacon, minced
50g bacon, minced
1 egg
salt, pepper, thyme
50g pitachio
50g bacon, cut into stripes
100g ham, cubed
50g cheese, grated
CRUST
250g puff pastry
1 yolk i 1 tablespoon of cold water
sea salt and caraway seed
sea salt and caraway seed
Combine all the ingredients by hand into a compact mass and lay it down in a form of a roll on a large sheet of baking paper. Roll and twist the ends securing it with rope. Drop the roll in boiling water in a large pot and cook for 40 minutes. Make sure beforehand that the lenght of the roll fits your pan. Open the paper and place the roll on a kitchen napkin to absorb excess water. Let i cool almost completely and in the meanwhile take out the puff pastry and let it thaw. Roll out the puff pastry to 1-2mm thickness on a floured work surfice with a rolling pin so its size can cover the chicken roll. Cover the chicken roll with it and secure the flaps with a bit of egg wash. Place it on a oven pan lined with baking paper and glaze with the egg wash (1 egg yolk and 1 tablespoon of water). Bake at 200 degrees Celsius (no fan) until golden, 20-25 minutes. Serve warm or better yet cold cut into thin slices. This roll can be made 1-2-3 days ahead if you need it for a special occasion.