недеља, 29. мај 2011.

AVOKADO ZA LJUBITELJE I ONE KOJI TEK TREBAJU DA GA ZAVOLE

Ovaj post pišem za sve one koji još nisu probali avokado ili za one koji su ga probali, a nisu se zaljubili pri prvom zalogaju. Avokado se u Srbiji prodaje već nekih desetak godina, a sa pojavom hipermarketa postao je dostupan većini. Cena jednog avokada, što zavisi naravno od njegove sezone, je oko 1-1.5 evra. 



Mala škola trikova i saveta za one koji tek trebaju da zavole avokado

Avokado se  bere dok je čvst i nezreo, a sam proces branja podstiče proces sazrevanja. Zato se i prodaje  čvrst, a proces sazrevanja nastavlja u vašem domu u narednih 3-6 dana. Nezgodan je ako želite da ga konzumirate tačno određenog datuma.

Ukoliko je avokado premekan i ima crne tufne po kori nemojte ga kupovati, osim ako niste iskusni i možete proceniti da je za upotrebu istoga dana. 

Čuvajte ga na sobnoj temperaturi.

Najteže od svega za početnike je proceniti kada je avokado spreman za upotrebu. Lagano ga pritisnite prstima i ako osetite da je na nekim mestima mekan onda je spreman. Kao sa breskvom, treba pogoditi momenat.

Avokado treba pripremiti neposredno pre serviranja, jer stajanjem menja boju.

Sami možete ubrzati proces sazrevanja ako ga čuvate u papirnoj kesi na sobnoj temperaturi do gnjile banane ili jabuke.

Ukus avokada je sam po sebi blag, tj. jedva da je primetan, a sve što mu se dodaje čini da njegov ukus dođe do izražaja, da procveta. Velika je razlika u ukusu ako koristite maslinovo umesto suncokretovog ulja ili ako vinsko sirće zamenite limunovim sokom. Eksperimentišite!

U ljusci avokada uvek možete servirati krem i salatu. Najčvršću ljusku koja je najpogodnija za serviranje ima avokado sa tamnom bobičastom korom. 





AVOKADO NA KAŠIČICU

polutke avokada
ulje i belo vinsko sirće
so i mleveni biber
sitno seckani beli luk

Avokado presecite na pola. Pažljivo izvadite košticu da rupa gde leži ostane netaknuta. Sipajte pola do jedne kašičice ulja u rupu. Dodajte dobar prstohvat soli, biber i beli luk, pa nalijte sirćetom do vrha. Ovakav avokado se jede malom kašičicom tako što svaki put zgrabite  malo tečnosti i malo avokada, dok ga celog ne izdubite i pojedete. Ovo je sjajan način serviranja avokada kao jednog elegantnog predjela.

SALATA OD AVOKADA

meso avokada, kocke
paradajz, kockice
suncoketovo ulje
so i belo vinsko sirće
biber, beli luk, crni luk, sveža paprika – varijacije na temu


Avokado prepolovite i izvadite košticu. Velikom kašikom izdubite mesnati deo avokada podvlačeći kašiku između kore i mesa. Isecite meso na kocke i spojite sa kockicama paradajza. Začinite uljem i sirćetom, kao što radite sa zelenom salatom. Posolite i dodajte ostale sastojke po želji.

AVOKADO MUS

1 avokado
2 pune kašičice kisele pavlake 20%mm
so i limunov sok

Prepolovite avokado, izvadite košticu i kašikom izdubite mesnati deo. Umutite ga mikserom ili izgnječite viljuškom u fini krem uz dodatak kisele pavlake. Posolite i dodajte limunov sok. Ovde se limunov sok bolje slaže od sirćeta.



AVOCADO - THE INTRODUCTION

It's been over a decade now since avocados have been introduced to Serbian cuisine. I adore them. There are lots of people that have seen the avocado, but just don't know what to do with them. I doubt they are the ones reading this post since the use of the internet has enabled everyone to get fantastic recipes at a click of a button. Here are some of my favorite recipes below and one tip of putting an avocado that is not ripe in a paper brown bag with some fruit so it will ripen quicker. Enjoy! Now we have tortilla chips here in Serbia too, so we can enjoy the whole experience.


AVOCADO ON A SPOON

This is a classic avocado dish in my kitchen and it is great for individual servings. You can use it as a starter dish or a side dish. Just make sure you prepare it just before serving.  Slice the avocado into two parts, fill the hole with white vinegar and sunflower oil, add salt and black pepper and finely chopped garlic clove. Eat with a teaspoon grabbing some avocado and dressing all at once.


MY GUACAMOLE

I love my guacamole made very simple. No onion and garlic, just plain avocado, tomato cubes, oil, vinegar and salt. When in season I add diced fresh green peppers. You can serve it as you like. 

AVOCADO CREAM

Withe an electric mixer, mix together flesh of one avocado, 2 or more tablespoons of sour cream until smooth. Add salt and a bit of lemon juice to your taste. Refrigerate before serving.