недеља, 6. март 2011.

TORTA MEDENO SRCE







Možda će vam se učiniti da ova torta liči na ostale, ali se razlikuje u postupku od mnogih. Ovde se polazi od putera, šećera i žumanaca, pa tek onda se ide na ostalo. To sve daje čokoladnu kompaktnost torti, jer ona ne spada u red vazdušastih torti.

Čokoladu za glazuru uvek topite na pari. Istopiće se ona lepo i na ringli, ali će dobiti jednu novu dimenziju ako se pripremi ovako. Kada kažem na pari mislim da šerpa ne sme dodirivati vodu u šerpi u kojoj se kuva, kao što mnogi to rade, i da proces treba da bude lagano topljenje. Za glazuru od čokolade možete koristiti onu koja vam je najdraža, ali količina čokolade treba da je veća, 200g, jer i sam deblji sloj čokolade daje savršen poklopac torti.

Pre serviranja tortu izvadite iz frižidera nekih 15. minuta, jer će u protivnom glazura pucati kada se seče. 

Ovu tortu nikako ne pravite neposredno pre serviranja. Potrebno je nekoliko dana da ona povuče svoj pravi miris i ukus, i da sve dođe na svoje. Jedite je vi sutradan, ali ona će biti sve lepša i lepša kako vreme prolazi. 





BISKVIT
180g putera sobne temperature
180g kristal šećera
8 žumanaca
250g mlevenih oraha
4 samlevena Petit beurre keksa (30g)
3 do 4 punih kašičica cimeta Kotanyi
12g praška za pecivo
2 vanil šećera
180g otopljene čokolade za kuvanje 
šam od 8 belanaca
prstohvat soli

SLOJ OD DŽEMA
380g džema od kajsije
5-7 kašika vode

GLAZURA
200g čokolade za kuvanje
70g putera
1 kašika šećera
1 kašika mleka
1 kašika ulja


BISKVIT - spojiti sve suve sastojke (orahe, keks, vanil šećer, prašak za pecivo, cimet). Uključite rernu na 170 stepeni (bez fena). Mikserom umutiti puter i šećer, pa dodati žumanca i mutiti dok se ne poveže sve (sliku sa jajima sam zaboravila da dodam, da vas ne buni). Dodati suve sastojke, pa nastaviti sa mućenjem, a onda sipati 180g otopljene čokolade i mutiti dok masa nije jednolične boje. Belanca umutiti sa prstohvatom soli u čvrst šam, pa onda dodavati šam u fil, onako tri po tri kašike, tj. dodate malo, pa nastavite sa mućenjem na najmanjoj brzini samo da se ujednači i to uvek u istom smeru, i tako dok ne potrošite šam.

Dno pleha sa pomičnim dnom prečnika 25cm obložite papirom za pečenje, a obod naputerišite, pa sipajte smesu. Pecite na 170 stepeni 60 minuta, a onda je ostavite da se ohladi. Skinite obruč, položite tortu naopačke na tacnu i preko papira koji ne skidate položite veću tacnu na koju stavite nešto teže, kao npr. dve litre mleka, tako da se torta niveliše oko 60 minuta.

DŽEM - u manjoj šerpici zagrejte džem sa vodom da proključa. Skinite papir sa torte, podelite je nožem na dva dela, pa namažite polovinu džema po njoj, i ponovo je spojite, a ostatkom džema namažite celu tortu. Gedajte da sve ljuspice koje su u džemu uklonite pošto će one smetati čokoladnoj glazuri. Staviti celu tortu sa tacnom u zamrzivač na 15 minuta.

GLAZURA - na pari otopite čokoladu, šećer, puter, mleko, i ulje, pa širokim nožem i brzim potezima prelijte preko torte.

Ako vam je ostalo malo čokolade, možete je sipati u vrh čvrste kesice, sačekati malo da se ohladi ali da je još uvek tečna, pa odseći vrh kesice i njome napisati Sacher na torti; ja to obavezno pišem ali tu sliku nisam uhvatila.





SACHER TORTE

180g butter room temperature
180g of sugar
8 egg yolks
250g ground walnuts
4 ground Petit beurre cookies or 30g of butter cookies
3 to 4 full teaspoons of cinnamon
12g of baking powder
1 tablespoon of vanilla sugar
180g of unsweetened chocolate
8 egg whites
pinch of salt

380g apricot jam
7 tablespoons of water

CHOCOLATE GLAZE
200g of unsweetened chocolate
70g of butter
1 tablespoon of sugar
1 tablespoon of milk
1 tablespoon of oil


Mix together the dry ingredients, walnuts, cookies, vanilla sugar,  baking powder and cinnamon. Turn the oven to 170 degrees Celsius (no fan). Mix the butter and sugar for a minute, and then add the yolks and mix for add. couple of minutes. Add the dry ingredients, and mix some more, and when incorporated pour in the 180g of melted chocolate. Mix the egg whites with a pinch of salt until stiff and then couple of tablespoons at a time add the whites to the chocolate mix until it is all even in color. 

Line the round cake pan with the removable bottom, that is 25cm in diameter or a bit smaller, with baking paper and butter the sides. Pour in the cake batter. Bake for 60 minutes and then leave to cool. Bake of the sides of the cake pan, and on a tray flip over the cake and remove the bottom of the pan, leaving the baking paper at the top. Place another tray on top of it with something a bit heavy to level the cake.

In a small pan heat the apricot jam with water to a boiling point. Take the paper of the cake, and now slice into two parts. Pour half of of the jam on one layer and spread with a knife. Place the top part of the cake, and pour the remaining jam over the entire cake . Place the cake with a tray in the freezer for 15 minutes.

Melt the chocolate, sugar, milk, oil and butter in a double boiler, and quickly with a broad knife even out the chocolate that you have poured on top of the cake.