Po nekoj tradiciji mama i ja svaki 8. mart provedemo zajedno na kafi, kolačima ili nekoj finoj klopi. To je jednostavno naš dan. Ove godine sam umesto neke sitne pažnje koju sam mogla kupiti mami, u šoljici za čaj (ne u ovim na slikama) spakovala ove fine kekse. U originalnom receptu umesto putera ide margarin, ali se kao takave spremaju za dane posta, a ja sam oduševljena ovom varijantom predivnih keksića, koji su mi još bolji od najboljih vanilica. Nema jaja, tako da su vanredno sipkavi, aromatični, tope se u ustima, a kokos ne dominira, već se savršeno prožima sa aromom putera. Testo nije slatko, već mu ovaj šećer u prahu daje slatkoću. Ove kekse ću sigurno praviti do kraja života, a nosim se mišlju da od njih vanilice napravim.
količina za 2 pleha od rerne
250g putera
65g prah šećera
vanil šećer
125g kokosa
330 - 350g mekog belog brašna tip 400
prah šećer za posipanje
Puter iz frižidera iseći na manje komade i ostaviti ga oko 20-ak minuta na sobnoj temperaturi. Mikserom umutiti puter, koji je malo smekšao ali se da mutiti, pa dodati šećer u prahu i vanil šećer, i mutiti dok se ne poveže, a onda dodati kokos i mutiti još malo. Puter ne treba da bude sobne temperature jer ćete testo zagrejati vašim rukama.
Dodati polovinu brašna, pa zamesiti rukama. Istresti nepovezanu masu na radnu površinu pa postepeno dodavati ostatka brašna. Od topline ruku masa ćese lepo povezati, ali budite strpljivi. Nemojte mesiti kao hleb što se mesi i natirati puter u brašno, već lagano dlanovima povezivati i prevrtati testo.
Formirati male kuglice od testa, a zatim ih valjati po radnoj površini, i formirati kiflice koje malo savijete na krajevima da imaju oblik polumeseca. Ukoliko želite možete između dva papira za pečenje oklagijom rastanjiti testo, pa modlicama vaditi željene oblike. Ako vam se oblik ne dopada slobodno ih izvadite iz pleha i doradite. Sredina treba da je malo deblja od krajeva.
Kekse slagati gusto na pleh koji ste obložili papirom za pečenje, pa peći na 170 stepeni (bez fena) oko 17-20-22 minuta što zavisi od vaše rerne i debljine pleha. Ne smeju da pregore. Meni je izašlo 55 kiflica. Neke se slepe jedna za drugu, ali se nakon pečenja lepo odvajaju. Možete ih peći i u dva ture.
Postoji lakši i bolji način od valjanja u prah šećer koji je mnogo elegantniji. Jednostavno dok su keksi mlaki (nikako vrući) pospite kroz gusto sito prah šećer na veliku tacnu ili samo dno keksa umočite u prah šećer, pa ih ređajte na tacnu sa šećerom, a onda pospite preko prah šećer, takođe kroz sito. Sve će biti uniformno posute, a proces je mnogo lakši.
COCCONUT COOKIES
250g of butter
65g powdered sugar
1 teaspoon of vanilla sugar
125g of dry coconut flakes
330 - 350g of white flour
powdered sugar 250g or more
With an electric mixer beat together the 65g of the powdered sugar and butter that has been sitting at room temperature for 20 or so minutes, then add the coconut and mix until it is a uniform mass. Add half of the amount of the flour, and knead lightly with hands, do not over do it since this needs to be light and fluffy, and it is not bread dough. Add the rest of the flour gradually and now place on the work surface working lightly with hands until you get a ball of dough.
Form small balls out of the dough and roll each one into a banana shape, or between two pieces of baking paper roll the dough out and cut with a cookie cutter. Transfer the cookies to a oven tray that you have lined with baking paper.
Bake at 170 degrees Celsius (no fan) for 17 minutes. I made 55 cookies.
When almost cool, dust the large tray with icing sugar, place the cookies on the tray and powder the cookies with icing sugar that you have sifted through a sieve.