четвртак, 24. фебруар 2011.

NEW YORK STYLE BAGELS ILI ZAŠTO OVO PECIVO IMA RUPU

Eureka! Uspela sam! Nakon duge potrage, isprobavanja i usavršavanja recepta za savršeno pecivo sa rupom, konačno osmeh i zadovoljstvo. Pretraživala sam, čitala, isprobavala, i evo rezultata sa kojim sam zadovoljna, pa i više nego zadovoljna. Zašto sam okačila venac sa pecivom na vrat? Da oteram zle duhe! Možda, jer kažu da one donose sreću, a možda sam krenula da ih prodajem tako okačene na ćošku. Kako god bilo, ponosno sam okačila ovu ogrlicu oko vrata i kažem vam, potraga za savršenim bejgelom je završena.

Istoričari se ne slažu oko porekla ovog peciva. Većina pominje 17.vek, Poljsku i Jevrejsku zajednicu. Zašto ima rupu? Neki kažu da je to večni ciklus života koji je bez početka i kraja, ili je ljudima bilo lakše da ih ovako prave, pa nižu na kanap i prodaju na ulici. Žene su ih pravile, kačile muževima i sinovima oko vrata, pa ih slale na ulici da ih prodaju kao doprinos kućnom budžetu. U Njujorku su se tako prodavale. Kažu da teraju zle duhe i da su ih trudnicama kačili oko vrata,  nudili porodiljama tokom porođaja, a babice su ih dobijale na poklon. Lepe priče, a pecivo još lepše.



SAVETI

Za ljubitelje kuvanih peciva, ovo je prava poslastica. Ako ste probali Bavarske kifle, onda će vam se bejgeli sigurno dopasti. Ja sam pokušala da dočaram sve moguće slane varijante kojih sam se setila da postoje i koje sam probala, a moram priznati da su mi ove sa crnim lukom omiljene. Nije to običan crni luk, već sladak dinstani luk, onaj protiv uroka!

Recept izgleda komplikovano, ali nije. Ako imate iskustva sa testom, ovo je zaista lagan recept, samo što je potrebna dobra organizacija prostora i rada, da vam se ne desi da su bageli nadošli, a vi vodu za kuvanje i rernu niste uključili. Prvi put ćete gledati u recept, a kasnije ide mnogo brže. Znači od rekvizita vam trebju dva pleha od rerne, ili jedan, papir za pečenje, čista krpa, i jedna velika šerpa gde ćete ih kuvati, kao i jedna mala šerpica koja ide na dno rerne.




Ovo je kolčina za 8 komada, a ukoliko povećate recept za 50% dobićete 12 komada koji staju u 2 standardna pleha od rerne. Ja nisam htela da menjam mere shodno slikama koje sam priložila, ali ih pravim i po 12 komada.

Servirati obavezan uz Vajkrem, krem maslac, Philadelphia krem sir ili kako vam je po volji, ali meni nisu one prave ako krem maslac nije u pitanju.

Ukoliko ih ne koristite odmah, zamrznite ih, pa ih onda odledite na sobnoj temperaturi ili u mikrotalasnoj.




TESTO
30g svežeg kvasca u 100ml tople vode
prstohvat brašna i prstohvat šećera
550-600g belog brašna
1 kašika meda
1 ravna kašičica soli
200ml tople vode
60g listića hladnog putera* 

VODA ZA KUVANJE
3 litre vode
3 kašike šećera
1 kašika soli

ZA PREMAZ I POSIPANJE
jaje i jedna kašika vode, susam, mak, beli luk u prahu
1 kašičica dinstanog crnog luka

*za posnu varijantu koristite margarin i izostavite jaje u premazu

U 100 ml tople vode staviti kvasac sa prstohvatom šećera i brašna i ostaviti ga na toplom mestu da nadođe. U većoj šerpi sipati polovinu brašna, dodati so, med, nadošli kvasac, listiće putera i 200ml tople vode, pa zamesiti retko testo kome potom  postepeno dodate ostatak brašna dok ne dobijete lepo i elastično testo koje se ne lepi za ruke;. Prebaciti ga na radnu površinu i mesiti oko 5 minuta, pa ga ostaviti 60 minuta da se odmara.

U međuvremenu ukoliko želite da pecivu dodate crni luk, na ulju izdinstajte sitno seckanu glavicu malog crnog luka koju ste pošećerili sa 2 prstohvata šećera. Ucediljci dobro ocediti luk od viška masnoće i ostaviti ga da se ohladi.

Testo premesiti i ostaviti ga ponovo da se odmara 15 minuta. Formirati u oblik valjka radi lakšeg sečenja i podeliti ga na 8 jednakih delova. Svaki deo formirati u kuglu.

U jedno ili više peciva umesiti kašičicu dinstanog i dobro oceđenog crnog luka, a sada će vam biti potrebno da dodate još malo brašna, a u drugo pecivo (ili više peciva) umesite malo belog luka u prahu. Ne preporučujem svež beli luk, ni pod tačkom razno. 

Palac umočiti u brašno i probušiti pecivo u sredini. Vrteti oko kažiprsta pecivo dok vam je vrh prsta na radnoj površini, prvo kažiprstom, pa onda vrtite u krug sa dva prsta u centru, dok ne dobijete rupu od oko 5 cm. Veličina rupe je bitna, jer ako je manja ona će se zatvoriti tokom kuvanja. Ako tako volite onda pravite manje rupe. Možete ih vrteti i u vazduhu oko prsta, a slobodno ih malo doterajte i razvucite kada ih stavite na radnu površinu.

Bejgelse poređajti na papir za pečenje i ostaviti ih 15 minuta. Zagrejte rernu na 180 stepen, a na dno rerne stavite manju šerpicu sa vrelom vodom koja će davati vlažnost pecivu dok se peče. Staviti veliku šerpu sa tri litre vode u koju ste dodali tri kašike šećera i jednu kašiku soli. Spremite posudicu za umakanje sa susamom, kao i umućeno jaje sa kašikom hladne vode, a mak ćete posipati direktno na bejgele. Spuštati bejgele u ključalu vodu i kuvati ih sa svake strane po minut;  kuvamo sa brojem bejgela koji mogu stati u lonac, a da se samo lagano sudaraju. Imajte na umu da će one narasti i u loncu.

Kuvane bagels spuštati na krpu i tu ih sve premazati odozgo, sa strane i unutar rupe sa jajetom koje ste umutili sa jednom kašikom vode, a oblik im možete sada još malo doterati.

Namazane bejgelse umakati, ali samo gornju površinu, u posudice sa susamom, a  mak posuti preko, jer će biti previše ako ih umočite. Savetujem da ove sa makom ostavite za kraj jer će vam prsti biti puni maka  one koje su sa lukom premažite samo jajetom i vodom.

Prebaciti ih u pleh od rerne obložen papirom za pečenje koji ste blago posuli sa grizom. 6 komada staje u pleh, a dva čekaju na sledeću turu.

Peći na 180 stepeni 40-45minuta. Meni je druga tura stigla za 35 minuta. Poređajte ih na žicu od rerne da se ohlade. Sa unutrašnje strane vam mogu izgledati nepečene, ali one su sasvim ok, jer je to proces kuvanja na delu, a kada se ohlade biće savršene.




NEW YORK STYLE BAGELS

DOUGH
30g of fresh yeast in 100ml of warm water
pinch of sugar and a pinch of flour
550-600g of flour
1 tablespoon of honey
1 teaspoon of salt
200ml of warm water
60g slices of cold butter

WATER FOR BOILING
3 litre water
3 tablespoons of sugar
1 teaspoon of salt

GLAZE AND SPRINKLES
egg and a tablespoon of cold water, sesame, poppy seeds, garlic powder, 
1 teaspoon of diced and fried onion

Place the yeast in 100ml of warm water with a pinch of sugar and a pinch of flour and leave in a warm place. In a large pot place half of the amount of the flour and add the salt, yeast that has bubbled up, slices of butter, 200ml of warm water and honey and mix with your hand. Keep adding the rest of the flour till you get a nice and elastic dough that does not stick to your hands. Once it is elastic, take it out on the work surface and knead for 5 minutes. Leave on the floured surface to rest for 60 minutes.

In the mean while if you want bagels with onion, fry one small onion that you have diced on oil, and add a pinch or two sugar to it. Strain well and set aside to cool. Knead the dough for a minute and let it rest again for 15 minutes. Form a cylinder out of the dough and cut it into 8 equal parts. Form a ball out of each part. Take one ball or two and add the onion and knead it in. You will need a tablespoon or two of flour to add to this ball while kneading since the onion is oily. In another ball knead in the garlic powder.

Now with your thumb that you have dipped in flour pierce the middle of the ball and make a hole. While the tip of your finger is resting on the work surface spin finger and the bagel around to make a whole with a center of 5cm in diameter. You can put two finger in the hole and spin. This is better then spinning them in the air around our finger, but you can try both way. Place the bagel on baking paper and  let them rest for 15 minutes.

In the mean time heat the oven to 180 degrees Celsius (no fan) and place a small pot with hot water in the bottom of the oven. This water will provide the moisture for the bagels when they are baking. Place a large bot with 3 litres of water, sugar and salt to boil on the stove and prepare the sesame seeds, poppy seeds and egg that you have beaten up lightly with one tablespoon of cold water.

Pop the bagels 3 at a time in the boiling water and boil them 1 minute on each side. Then gently place them on a clean cloth towel to dry a bit. Keep in mind that the bagels will grow larger while boiling so do not overcrowd the pot.

Glaze each bagel with egg wash on the top, the sides and especially the inside of the hole. Dip some in the sesame seeds, and the once you want with poppy seeds just sprinkle the seeds on top, since if you dip them you will get too much of the poppy seeds on top. Place them in the oven tray that you have lined with baking paper and sprinkled some semolina on the bottom.

Bake at 180 degrees Celsius for 40 -45 minutes. Place them on the oven rack to cool and now on to the next batch that is waiting to be baked. Turn the heat down to 180 and place the second batch to be bake. Serve with creme cheese.