Pravoslavno Badnje veče po tradiciji nalaže da se u kući nađu Badnjak, slama, suvo voće, orašasti plodovi, vino, med, posna jela...Čuvalo se najbolje tokom godine da bi nam trpeza te večeri bila berićetna kao i naredna godina.
Ovi ušećereni i medeni plodovi prirode se naprave jako brzo, a recept ne može da omane. Ukoliko i stavite više meda, orasi i bademi će u roku od 4 minuta popiti koliko mogu da popiju, a ostalo će ostati u tiganju. Ukoliko posppete sa više kristal šećera, oni će opet primiti koliko mogu da prime, a ostalo će ostati u posudi. Za one koji vole egzotiku, ovde se može dodati cimet, muskatni oraščić....
UŠEĆERENI I MEDENI BADEMI I ORASI
150g pečenih badema
100g oraha
2 pune kašike meda
2 kašike vode
2 kašičice suncokretovog ulja
5-6 pune kašike kristal šećera
3 prstohvata soli
U voku, dubljem tiganju ili šerpici staviti med, vodu i ulje, pa pustiti da baci ključ. Dodati orahe i bademe, smanjiti temperaturu ringle, pa varjačom mešati par minuta (oko 4-6) dok badem i orah ne popiju tečnost.
Ako med počne da gori, tj. jako potamni, skloniti sa ringle i nastaviti sa mešanjem. Pomešati šećer i so (so moćete izostaviti, ali ne pravi neku razliku). Brzo presuti orahe i bademe u staklenu činiju i posuti ih kristal šećerom. Brzo mešati drvenom varjačom da se lepo oblože šećerom. Možete dodati još šećera, jer oni će upiti koliko upiju, a ostalo će ostati u činiji.
Presuti ih u pleh od rerne koji ste obložili papirom za pečenje. Razdvojiti ih rukama i ostaviti da se osuše nekoliko sati.
Ovako ušećerene bademe i orahe čuvajte na suvom i hladnom mestu, ako ih pre toga ne pojedete. Nakon sušenja, ove šećerleme se neće slepiti, osim ako ih ne čuvate na toplom mestu.
HONEY ROASTED ALMONDS AND WALNUTS
150g of almonds
100g of walnuts
2 full tablespoons of honey
2 tablespoons of water
2 teaspoons of sunflower oil
4 full tablespoons of sugar
2 pinches of salt
Bring honey, water and oil to a boil in a large and shallow pan. Add almonds and walnuts,turn down the temperature and constantly stir with a wooden spoon. This should last around 4 minutes. If the honey starts to turn very dark brown, take of the stove and continue stirring. Mix the sugar and salt in a cup. Pour the walnuts and almonds into the glass bowl and pour the sugar over them. Stir and coat them with the wooden spoon so you cover each one. Place them in on a large tray that you have covered with baking paper. If some are stuck together, pull them apart. Let them dry for couple of hours and enjoy.
Store these sugar coated and honey coated almonds and walnuts in a dry and dark place.
After drying for a couple of hours, they won't stick together again.