субота, 06. новембар 2010.

MUS OD ROQUEFORTA by Dunja

Dunjin mus je dočekao da ugleda svetlost dana u mojoj kuhinji povodom jednog lepog događaja. Pravila sam slične stvari ranije, ali ne sa slatkom pavlakom i to umućenom,  koja se pokazala kao sjajan dodatak jakom plavom siru. Hvala Dunja!




MUS OD ROQUEFORTA

300g  Roqueforta (sobne temperature)
100g putera (sobne temperature)
200g slatke pavlake (izvaditi ranije iz frižidera)
beli biber
100g grubo seckanih oraha
seckani vlašac (ja sam ruzmarin stavila)
100 do 200g seckanih oraha za posipanje


Mikserom umutiti puter i Roquefort , pa im dodati beli biber i ruzmarin (vlašac). Mikserom dobro umutiti tečnu pavlaku (bez dodavanja šećera) i umešati je u masu. Dodati orahe. Stavit na radnu površinu aluminijumsku foliju, pa preko nje providnu foliju, preko providne folije ravnomerno posuti orahe i rasporediti masu po dužini folije u obliku kobasice. Urolati prvo u providnu, pa u alu foliju kao bombonu i staviti u frižider. Pre serviranja ostaviti ga na sobnoj temperaturi pola sata. Servirati uz francuski hleb ili krekere.





ROQUEFORT AND WALNUT MOUSSE by Dunja


Dunja's mousse saw the light of day in our home on a special occasion and boy did it stand up to it! I made similar things before but never with a whipped up cream which turned out to be a perfect complement to the strong Roquefort. Thank you Dunja!


300g  Roqueforta (room temperature)
100g butter (room temperature)
200g whipped cream 
white pepper
100g of roughly sliced walnuts
rosemary
100g to 200g of roughly sliced walnuts for the outer layer 

With an electric mixer blend together the Roquefort and butter. Add whipped cream, walnuts pepper and rosemary. Place the plastic foil over the aluminum foil and then  spread the walnuts on top. Place the mouse on top of the walnuts in a shape that you want to achieve. Roll the mousse in the plastic foil and then roll again in the aluminum foil. Place in the fridge for couple of hours. Take out of the fridge 30 minutes ahead of serving. Serve with French bread or crackers.


12 коментара:

  1. Baš mi je drago da ti se dopao ovaj sirni musić. Već ga dugo nisam radila, baš si me dobro podsjetila. Slatka su ti ova srčeka, a sigurno i dobro idu zajedno.

    ОдговориИзбриши
  2. Skroz mi je zanimljiv ovas mus. Cudna kombinacija, znatizeljna sam sada...

    ОдговориИзбриши
  3. Ovo cu sigurno isprobati. Imam recept slicnih sastojka: kuglice od nekoliko vrsti sira (s lukom) i onda su uvaljane u mljevene orahe, to mi je bilo jako ukusno, tako da vjerujem da je ovaj mousse divota

    ОдговориИзбриши
  4. Ovo mi je promaklo kod Dunje? Ja više ne znam kod koga sam šta vidjela! :))) Sreća da sam konačno počela da ponovo hodam po blogovima, inače bi mi izmaknuo i ovog puta. :) Bilježim si, bilježim :))

    ОдговориИзбриши
  5. odličan izbor Dunjinog recepta i jako lijepo si ga napravila. Sigurno je bilo i ukusno i fino, pogotovo što je bilo za lijepi događaj , k tome uz ova slatka srca :))

    ОдговориИзбриши
  6. ✿ Olá, amiga!
    ܓܓ ✿Passei para uma visitinha...
    ✿ ܓܓ ✿Seu blog é muito bonito e saboroso.
    Amei essa receita... muito sofisticada!
    Boa semana!
    Beijos.
    Itabira✿ ܓܓ ✿
    Brasil✿ܓ✿

    ОдговориИзбриши
  7. Jelena, another great recipe from your kitchen. Thanks again for sharing it. Btw, your profile picture is super gorgeous. Love it! Have a great day.
    Cheers, Kristy

    ОдговориИзбриши
  8. Što Nataša kaže i meni promaknuo a a tako dobar, za društvence fino super.

    ОдговориИзбриши
  9. Taj i kod mene čeka ugledati svjetlo dana. Uvjerena sam da je posebna delikatesa. U svakom slučjau kod tebe tako izgleda! :)

    ОдговориИзбриши
  10. Obožavam sir tako da i ja već neko vrijeme pikiram ovaj recept. Samo koliko kuham u zadnje vrijeme bit će čudo ako ga isprobam ove godine. :)
    Tvoj izgleda apsolutno savršeno. :)

    ОдговориИзбриши