Još dok sam obilazile tuđe blogove, onako iz prikrajka čitala i divila se, tj. dok sam bila siroče bez bloga, spazila sam ove Jasenkine krekere. Moram da priznam da sam se na prvi pogled zaljubila u delikatnost, nežnost i veliku kreativnost njenih recepta. Krekere mogu da kupim, a možete i vi. Zašto se onda mučiti? Pa, nešto slično možete kupiti, ali neće biti isto! Nedostaje im tajni začin-ljubav!
TUC TUC KREKERI OD SIRA
250g hladnog belog brašna
1 kašičica slatke aleve paprike
2 prstohvata soli
2 prstohvata bibera
160g listića hladnog putera
250g sitno rendane Gaude, Ementalera...
2 žumanca
4 kašike limunovog soka
biber ili aleva paprika za posipanje
1 belance za premazivanje
Pomešajte brašno, biber, alevu papriku i so. Dodajte hladan puter isečen na tanke listiće, pa brzo utrljajte puter u brašno da dobijete mrvičastu masu. Štos nije da se dobije ujednačena masa kao za testo za hleb, a puter mora ostati u malim grudvicama. Dodajte sir, žumanca i limunov sok i umesite brzo . Oblikujte kuglu. Stavite je u plastičnu kesu, pa u frižider na 20 minuta. Sve ovo se može raditi u multipraktiku ili peške kao što sam ja radila. Testo, između dva papira za pečenje, razviti što tanje. Modlicom vadite krugove. Dobije se oko 50 krekera. Ređajte ih u pleh obložen sa papirom za pečenja. Izbockati svaki viljuškom da se ne narastu previše. Premazati belancem i posuti alevom paprikom ili biberom. Peći na 210 stepeni oko desetak minuta.
TUC TUC CRACKERS by Jasenka
While I was cruising the blogs at a time when I was an orphan without a blog, I saw and fell for these crackers that Jasenka made. I must admit that at first glance I fell in love with her delicate, creative and phenomenal recipes. You can buy crackers, so why make them? Well, it won't be the same, they will always lack a secret ingredient-love!
160g of cold butter
250g of cheese shredded finely
2 egg yolk
4 tablespoons of lemon juice
pepper and sweet paprika for sprinkling
1 egg white for the glaze
In a food processor or by hand mix the flour, pepper, paprika and salt. Add cold butter slices and mix. Add cheese, yolks in the middle and lemon juice. Knead the dough until it comes together. Place the ball of dough in a plastic bag and put it in the fridge for 20 minutes. Roll out as thin as you can between two baking papers. Cut out shapes and place on a baking tray that you have lined with baking paper. Glaze with egg white, sprinkle with pepper, paprika or anything else and punch wholes with a fork. I made app. 50 crackers in two baking trays. Bake at 210 degrees (no fan) Celsius for 10-12 minutes.