среда, 27. октобар 2010.

CHICKEN POT PIE by Rachael Ray


Tipična američka slana pita koja u svom nazivu sadrži reč pot pie, što bi u prevodu značilo pita iz šerpe. Glavni sastojak je kremasta piletina sa povrćem koja je pokrivena lisnatim testom. Drugi put je na našem stolu, a ovaj put sam eksperimentisala sa zamrzavanjem cele pite, kao i individualnih posudica. Rezultat je bio odličan, samo što je potrebno da se izvadi iz zamrzivača noć pre serviranja, a sutradan samo dogreje u mikrotalasnoj ili rerni. Video recept koji sprema Rejčl možete pogledati ovde.



CHICKEN POT PIE 

500g lisnatog testa
800g belog mesa
lovorov list
2 crna luka (očistiti i prepoloviti)
200g šargarepe sečene uzduž, pa na krugove
2 paštrnjaka (kockice)
100g korena celera (kockice)
100g stabljike celera (sitno)
100g slanine (prutići)
400g šampinjona (listići)
150g kuvanog graška
3 kašike putera
3 kašike brašna
200ml mleka
100ml belog vina
oko 1 litar vode u kojoj se belo meso kuvalo sa rastvorenom kockom za supu
200ml tečne pavlake
1 žumance


Skuvati belo meso sa polovinama crnog luka i lovorom. Toplo belo meso iscepkati na što duže trake. Sačuvati vodu u kojoj se kuvalo meso. U većoj šerpi propržiti slaninu, pa je odvaditi i na masnoći koju je pustila pržiti šampinjone dok nisu napola gotovi. Dodati šargarepu, paštrnjak, celer i dinstati uz dolivanje pileće supe. Kada je gotovo, dodati kuvani grašak, pa u centru šerpe napraviti rupu i tu rastopiti puter. Dodati brašno preko putera i brzo umešati kao zapršku. Doliti vino, mleko i supu da se napravi gušći sos. Dodati cepkano belo meso i još tečnosti po potrebi. U gust sos doliti tečnu pavlaku i posoliti po želji. Gotov topli fil sipati u vatrostalnu posudu skoro do vrha ili individualne posudice.




Na brašnom posutoj podlozi rastanjiti lisnato testo i iseći poklopac sa kojim planirate da zatvorite posudu u kojoj je fil. Iseći trake širine oko 4cm i njima prvo oblepiti ivicu posude tako da pola visi spolja, a druga polovina unutra. Preko ovog oboda staviti poklopac od lisnatog testa i uštinuti ga. Namazati žumancetom, a od ostatka testa vaditi oblike i zalepiti preko testa.




Od viška lisnatog ispeći pogačice ili pogačice sa rupom koje možete puniti ovim filom. Napraviti nekoliko proreza da vazduh može da izađe. Ja sam na manjoj posudici napravila grešku, tj. prorezi su bili isuviše veliki tako da je vodica iz fila iscurila, pa se nije ispekao onako zlatasto u centru (što sam naravno na fotografiji vešto prikrila uglom slikanja). Savetujem manje proreze na manjim posudicama, a na većoj je sve prošlo u najboljem redu. Peći na 220 stepeni. Služiti hladno ili toplo.  




Individualne, zamrznute posudice su savršeno rešenje za ručak za jednu osobu ili goste.



CHICKEN POT PIE by Rachael Ray

Typical American dish made in a pot. The main ingredients are creamy chicken with vegetables that are covered with puff pastry. This is my second time making this and this time I experimented with freezing the entire pot and defrosting it. The end result was fantastic. You just need to defrost the dish over night on a kitchen counter and heat up the next day. The video recipe can be found here.