субота, 23. октобар 2010.

PESTO CHEESECAKE

Ove godine sam prvi put pravila domaći pesto i zamrzla ga u cilju pravljenja ovog jela. Pesto iz zamrzivača je bio savršen, a ja se nadam da će vam ova mala tortica dati inspiraciju za vaše kreacije. Ovaj slani cheesecake je inspirisan receptom iz časopisa Sale&Peppe sa izmenama koje sam sebi dozvolila.








Umesto fete možete koristiti i neki drugi sir ako vam je feta jaka i slana, ali vodite računa da taj sir nema puno vode u sebi jer feta ovde daje čvrstinu.






PESTO CHEESECAKE

OSNOVA
200g prezli
160g otopljenog i tečnog putera
po potrebi malo vode

Kalup prečnika 18cm (ja sam koristila šerpu) obložiti providnom folijom ili kesom, tako da ivice folije prelaze rub šerpe radi lakšeg vađenja. Masu za osnovu utapkati na dno kalupa i ostaviti da se malo ohladi.

FIL
450g fete
250g krem sir (Ella, sremski..)
4 punih kašika pesta
kesica želatina 10g 
100g kisele pavlake

Obe vrste sira sa pavlakom umutiti mikserom i dodati pesto. Želatin otopiti prema uputstvu sa kesice i dodati umućenoj smesi. Preliti preko osnove i lepo zaravnati donjom stranom velike kašike. Ostaviti par sati u frižideru da se stegne, najbolje preko noći.  Izvaditi sa kesom, a kesu lagano skinuti. Cheesecake staviti na tacnu za serviranje. Pre nanošenja topinga možete ga iseći na tanke kriške kao tortu radi lakšeg serviranja kasnije.

TOPING
200g tanko sečene suve svinjske pečenice ili pršute
rukola




PESTO CHEESECAKE

Home made pesto is the best thing that I have made this summer, so here is a great way of using it. I froze it in ice cube trays and here it is. I hope this recipe inspires  you in your own creations.


BASE
200g of breaadcrumbs
160g of warm, melted butter
1 to 2 tablespoons of water


Line the pan that has the diameter of 18cm with plastic wrap. Mix the butter and breadcrumbs and add a bit water if needed. Press it into the bottom of the pan like if you were making a cheesecake.

FILLING
450g of feta
250g of ricotta
4  tablespoons of pesto
gelatin sachet 10g (follow directions on the sachet)
100g of sour cream


TOPPING
200g of  prosciutto di Parma (or something similar)
rocket

Mix together feta, Ricotta and sour cream with an electric mixer. Add the pesto and gelatin and pour over the crust. Even out and place in the fridge to cool overnight. Take out with a plastic wrap and remove the wrap carefully. Place on a serving plate. Cutting into slices before placing topping will make it easier to serve.