четвртак, 23. септембар 2010.

ĐULBASTIJE S RENDANIM KROMPIROM

Ako ih jednom napravite više nikada nećete praviti faširane šnicle po klasičnom receptu, ili ćete ih bar praviti ređe, obećavam! Ove lepotice su sočne, mekane i da prste poližete. Masa se pravi od mlevenog mesa, mlevene slanine i rendanog krompira, ali tako da se krompir ne cedi rukama da pusti vodu već se odmah prže samo da se uhvati korica. Onda ih poređate u pleh i zalijete sosom alla bešamel, koji sam pojednostavila za one kojima zna da ne uspe, i onda sve ide u rernu, da bi na kraju posuli malo kačkavalja preko i zapekli do divne rumene korice.




Em što su sočne i ukusne ove đulbastije su i ekonomične. Sasvim je dovoljna jedna po osobi, tako da uz malo pire krompira imete ručak za 6 osoba, i to kakav ručak!

Recept sam preuzela sa Natašinog bloga Gastro fusion i malo modifikovala, tj. recept se usavršavao i pojednostavljivao već 2 godine tako da je pred vama najlakša moguća verzija, čak i za početnike u kuhinji. Probajte, pa javite!




ĐULBASTIJE  SA RENDANIM KROMPIROM
pleh ili vatrostalna posuda 18x30cm, za 6 osoba
recept adaptiran 

600g mlevenog mesa (po želji svinjsko, juneće...)
120g mlevene slanine (električna seckalica)
500g krupno rendanog krompira
1 celo jaje
1 veća glavica crnog luka, sitno seckana

KAO BEŠAMEL
500ml mleka
1 ravna kašičica soli
40g putera
100g rendanog kačkavalja (50 za bešamel, 50 za posipanje)
svež peršun, seckan
rendani muskatni oraščić
2  pune kašike brašna


Rukama izradite sve sastojke za đulbastije. U masu se ne dodaje so pošto je slanina sasvim dovoljna. Krompir ne cedite od viška tečnosti. Formirajte 6 đulbastija i pržite ih na ulju samo da uhvate koricu, znači samo ih jednom okrenite. Složite ih u pleh ili vatrostalnu posudu da su jedna do druge.

U mleko dodajte  puter, so, muskatni oraščić i peršunov list. Kad provri polako ulivajte uz stalno mešanje brašno koje ste razmutili sa malo hladne vode u gustu pastu bez grudvica. U gušći sos koji ste sklonili sa vatre umešajte pola rendanog kačkavalja i prelijte preko đulbastija u plehu. Pokrijte pleh aluminijumskom folijom.

Pecite na 220 stepeni (bez fena) oko 45 minuta. Skinite foliju i pospite preko preostali kačkavalj. Vratite u rernu da kačkavalj porumeni.




SOFT AS A CLOUD HAMBURGER AND POTATO PATTIES IN BECHAMELE SAUCE

This recipe is from a great Gastro Fusion blog. These are the softest hamburger like patties that I have ever tried. Fried and then baked in a creamy sauce with the potatoes that add the moisture, these beauties will just melt in your mouth. No need for a knife, for the softness is unbelievable. I added the bacon to the mix and some cheese in the bechamel (more tasty calories)!

PATTIES 
600g of ground meat
120g of streaky bacon, ground 
500g of potatoes, shredded
1 egg
1 large onion, diced

ALLA BECHAMEL
500ml of milk
1 teasponn of salt
tablespoon of butter
100g of shredded cheese (50 for bechamel and 50 for later)
fresh parsley
ground nut meg
2 to 3 full tablespoon of flour


Mix by hand all of the ingredients for the patties. Do not squeeze the excees water out of the shreaded potatoes. Form 6 hamburger patties. Fry right away on oil until they are nice and golden and have a crispy crust. Do not over fry them, for they will bake in the oven next. Place in a casserole next to each other. 

 The easy way to make bechamel like sauce without lumps is to place butter, salt, nut meg and parsley in cold milk. Cook on teh stove and when the milk simmers pour in the flour that you have dissolved in a little cold water into a paste. Take of the stove when the sauce thickens and drop in half of the cheese. Pour over the patties. Cover with aluminume foil. Bake at 220 degrees Celsius (no fan) for app. 45 minutes. Remove the foil and sprinkle the remaining cheese. Return to the oven so the cheese melts. 


22 коментара:

  1. These sound delicious....and I have never, ever tried them....hmmm....

    ОдговориИзбриши
  2. These patties sounds delicious! With bacon and bechamel, it's sure that is a good meal.

    ОдговориИзбриши
  3. Auuuu dodala si slaninu!!! :))))) Kako se nisam sjetila toga?! :)))
    I onaj kačkavalj odozgo, za ubiti se do kraja! Pa ti si gora i od mene! :)))))))) :***************

    ОдговориИзбриши
  4. Djulbastije - bas orijentalno ime. Rodjena sam u Bosni, ali u mome kraju nisu koristili taj naziv; a samo 40-tak km od mene su islkjucivo tako zvali 'shnicle'koje se prave od mljevenog mesa. Ova tvoja kombinacija me odushevljava... Slanina, sir, krompir - uf, uf!

    ОдговориИзбриши
  5. You make these sound so very delicious! I love all the flavors you added to them - they look hearty and comforting!

    ОдговориИзбриши
  6. Baš mi se ovo svidja! Bolja verzija faširanih šnicla koje ne rdim skoro nikad! Ovo bih baš mogla! :)

    ОдговориИзбриши
  7. Uh, Jelena, ovo ti je ispalo savršeno da me hvata glad od samog pogleda na fotke. :)

    ОдговориИзбриши
  8. Wow Jelena, ovo ti stvarno divno izgleda!!
    Mislim da ću se teleportirat na tvoj blog :)

    ОдговориИзбриши
  9. P.S. Jelena, ako ti se sviđaju one hidro perlice (ima ih u raznim bojama - prozirne, ljubičaste, žute, crvene i narančaste), javi mi se na mail sa adresom pa ću ti poslati :)
    kiss

    ОдговориИзбриши
  10. Jelena, još jedna stvar ( stvarno sam naporna, ali mislim da bi privatne poruke na ovim blogovima mogle biti od velike pomoći ): mislim da će ti puno pomoći da preuzmeš program Picasa 3 za slike (koristi ga većina blogerica u obrađivanju svojih slika za blogove) na ovoj stranici: http://picasa.google.com/
    instaliraj na komp, u njega učitaj slike koje želiš obraditi (posvjetliti, zatamniti, malo izoštriti, zamutiti...) i stavi na svoj blog :)
    Trebat će ti malo vremena da se uhodaš, ali zaista odlična stvar :)

    ОдговориИзбриши
  11. Ovo jako slasno i fino izgleda, sviđa mi se kako si pripremila !!

    ОдговориИзбриши
  12. that looks delicious! I love the name soft as cloud, and I would certainly love to try a few of those lovely patties!

    ОдговориИзбриши
  13. This looks absolutely comforting, hearty and delicious!

    ОдговориИзбриши
  14. I ovo sam probala,odlicno je.Ja bih samo savetovala da se smanji kolicina soli ili da se so potpuno izostavi jer kackavalj koji se istopi bude poprilicno slan...Ili je mozda moj bio takav (koristila sam Imlekov trapist).Inace odlican recept!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da sad vidim da sam i ja navela gore sasvim malo soli shodno slanini, jer sam ja imala jako slanu slaninu. MOjkačkavalj je onaj iz Matijevića Blački ili Bački a on je skroz neslan. Hvala na pohvalama!

      Избриши