Zašto španska? Zašto salata? U mojoj svesci je ovaj recept zabeležen kao takav, a koliko me sećanje služi, zaista ga je pravio španski šef u jednom TV programu. Recept je zapisala moja kuma i od tada je ova salata svakog leta na našem meniju kada se poklopi sezona tikvica i crvenih paprika. Savršena je topla, a još bolja hladna. Limun, slatkoća šargarepe i paprika, sojin sos, sve to lepo nadopunjuje jedno drugo. Jelo je slikano hladno tako da se ne vidi sočnost mesa, ali morate mi verovati na reč da je sjajno.
(ovo slika jedne porcije...recept je za oko 7 porcija)
1 veća tikvica
limunov sok
700g šargarepe (tanki dugi prutići)
1kg crvenih paprika (tanji prutići)
700g svinjskog ili junećeg mesa (duge, tanke šnite)
2 jaja, brašno
soj sos
Tikvice iseći na tanke krugove i pohovati tako što posoljene tikvice umačete prvo u brašno pa onda u jaje. Slagati ih na rešetku od rerne, a ispod staviti pleh od rerne da se odstrani suvišna masnoća. Pofajtati ih limunovim sokom. Prutiće šargarepe ispržiti u dve ture u većem i dubljem tiganju. Prebaciti u cediljku da se ocedi suvišna masnoća. Prutiće paprika takođe pržiti na ulju i ocediti dobro. Meso marinirati u sojinom sosu, zatim dodati par kašika brašna i rukama umešati da se obloži. Pržiti na ulju uz dolivanje vode da dobijemo gušći sos. U velikoj činiji ili individualno na tanjirima slagati red tikvica poprskanih limunovim sokom, šargarepu, paprike, pa meso.
Lepo ide uz preliv od pavlake, belog vina i mirođije.
SPANISH SALAD
1 large zucchini sliced
lemon juice
500g carrots cut into thin long sticks (julienne)
1 kg red bell peppers cut into thin long strips (julienne)
700g meat (julienne)
2 eggs, flour
soy sauce
Salt zucchini slices (no peeling) and dip into flour and a mixture of 2 lightly beaten eggs with a tablespoon of milk. Fry in inch deep oil in a large pan and place the fried circles on paper towels. Sprinkle with lemon juice. Fry the julienne carrots in oil and lace in a drainer to let the excess oil drip. Fry the red peppers and also drain off the excess oil. Marinate the meat of your choice in soy sauce and then add a couple of tablespoons of flour and toss with hands. Fry in oil and add some water in the process to get a thick sauce and salt to taste. In a large serving dish, or individual dishes, arrange the zucchini, carrots, peppers and the meat on top.
You can use a white sauce over the meat made of sour cream, white vine and fresh dill. It is even better served cold. The picture shows one serving and the recipe is for 7 to 10 people depending on how hungry your guests are.