Ako u klasičan krompir paprikaš tokom kuvanja ubacite i malo vina dobićete jedno genijalno jelo. Krompir ljubi vino i biće vam izuzetno zahvalan na tom potezu!
količina za 4-6 osoba
2 pune kašike svinjske masti
1 veći crni luk
500g debljih šnicli od svinjskog buta ili svinjskog vrata
1,5kg krompira
300ml belog vina
oko 700ml vode ili po potrebi
1-2 kašičice vegete i soli po ukusu
1-2 kašičice slatke ili ljute mlevene aleve paprike
Oljuštite crni luk i iseckajte ga na krupnije kocke. Meso iseckajte na kocke veličine zalogaja. Moje su bile oko 3x3cm (nije da merim, ali ako je neko početnik u kuvanju možda mu ova informacija dobro dođe). Krompir ogulite i isecite ga na četvrtine ili osmine.
U većoj šerpi na otopljenu svinjsku mast spustite crni luk i kratko ga propržite. Ubacite kocke mesa i pržiti kratko, samo da meso pobeli. Posolite meso. Ubacite krompir i sipajte vino. Sipajte onoliko vode koliko je potrebno da krompir lepo ogrezne. Dodajte vegetu i alevu papriku.
Krčkajte na umerenoj vatri dok krompir ne bude gotov. U prvoj polovini kuvanja možete nadomestiti vodu koja ispari ali posle ne dolivajte jer je cilj da se krompir skuva, da voda ispari i da se paprikaš zgusne. Kada procenite da vam treba još nekih 10-ak minuta da krompir bude gotov onda jednostavno u samoj šerpi izgnječite nekoliko komada krompira viljuškom uz sam zid šerpe. Pustite da se krompir dokuva i paprikaš zgusne. Dosolite po ukusu.
Servirajte uz neku kiselu salatu kao što su kiseli krastavčići, kupus salatu ili ukiseljenu cveklu.
NAPOMENA - količina mesa i krompira je proizvoljna. Neće se paprikaš uvrediti ako stavite više ili manje mesa.
U većoj šerpi na otopljenu svinjsku mast spustite crni luk i kratko ga propržite. Ubacite kocke mesa i pržiti kratko, samo da meso pobeli. Posolite meso. Ubacite krompir i sipajte vino. Sipajte onoliko vode koliko je potrebno da krompir lepo ogrezne. Dodajte vegetu i alevu papriku.
Krčkajte na umerenoj vatri dok krompir ne bude gotov. U prvoj polovini kuvanja možete nadomestiti vodu koja ispari ali posle ne dolivajte jer je cilj da se krompir skuva, da voda ispari i da se paprikaš zgusne. Kada procenite da vam treba još nekih 10-ak minuta da krompir bude gotov onda jednostavno u samoj šerpi izgnječite nekoliko komada krompira viljuškom uz sam zid šerpe. Pustite da se krompir dokuva i paprikaš zgusne. Dosolite po ukusu.
Servirajte uz neku kiselu salatu kao što su kiseli krastavčići, kupus salatu ili ukiseljenu cveklu.
NAPOMENA - količina mesa i krompira je proizvoljna. Neće se paprikaš uvrediti ako stavite više ili manje mesa.
SERBIAN POTATO PAPRIKASH WITH WINE
A very simple, cheap and delicious winter lunch made of pork, potatoes and onion, seasoned with sweet paprika. Usually everything is done with water, but I love adding white wine to potatoes, so I made my own drunken paprikash.
2 full tablespoons of lard or couple of tablespoons of oil
1 large onion, diced
500g of pork sirloin or pork neck
1.5kg potatoes
300ml white wine
around 700ml of water
salt and pepper
1-2 teaspoons of sweet red paprika
In a large pot heat the lard or oil and fry the onion for a minute. Drop in the pork pieces cut into bite size squares and fry until they turn white. Salt the meat. Drop in the potatoes that you have cut into smaller chunks. I cut a large potato into 8 pieces. Add in sweet paprika. Pour in the wine and water so the liquid covers the potatoes. Cook until the potatoes are done. You can add more wine or water at the beginning so the potatoes can cook but when they become tender do not add more. When the potatoes are done squish a couple of potatoes to make the paprikash thicker directly in the pot. Serve with a salad like pickles or coleslaw, something that contains vinegar.