петак, 07. фебруар 2014.

MEZETLUCI - ŠARENI NAMAZI

Nekada od stvari koje imate u kući možete da napravite veselu zakusku. Osnovna masa se pravi od krem sira i manje količine fete a ono što dodajete je ono što volite. Meni je novi omiljeni namaz ovaj beli u kome ima susama, bibera, limunove korice i rendanog belog luka. Ako vam treba malo čvršći namaz onda vam se možda dopadnu  Tri tortice od sira



3 ŠARENA NAMAZA

svež tost hleb (kod mene integralni sa semenkama Hleb i Kifla)
puter i ulje (maslinovo ili suncokretovo)

Koristeći modlice isecite tost. Na šporetu ili u mikrotalasnoj otopite puter i ulje (recimo pola-pola) njime premažite isečeni tost sa obe strane. Složite ih u pleh od rerne i pecite na 160 stepeni da se malo zarumene. Vodite računa da ne pregore pošto brže potamni strana koja je okrenuta ka plehu. 

3x100g krem sira (ABC krem sir)
oko 200g fete

U 3 zasebne činije umutite u kremastu masu po 100g krem sira i recimo po kašiku fete od ovih 200g. U 3 činijice pravimo 3 namaza tako što dodajemo dole navedeno.

BELI NAMAZ - ubacite 1 veći sitno rendani čen belog luka, sitno rendanu koricu limuna ili malo limunovog soka (merite u kapima), mleveni crni biber i nekoliko punih kašičica susama (možete ga i prepeći prvo). Umešajte sve, probajte i korigujte ukusu po želji. Dodajte još malo fete ako procenite da vam treba i posolite po ukusu.

CRVENI NAMAZ - umešajte 2-4 kašičica ajvara i ljutu tucanu alevu papriku. Umešajte još fete ako je potrebno.

ZELENI NAMAZ - umešajte 2-4 kašičica pesta. Dodajte još fete ako je potrebno.

Prebacite namaze u dresir kese sa širokim nastavcima za šaranje. kanapejčiće možete napraviti i držati u frižideru i nekoliko sati pre serviranja, a pečeni tost neće popustiti i omekšati. Dekorišite po želji. Ja sam kupila kesu sa gotovom salatom od 6 različitih vrsta. Koristila sam i tračice crvene sveže paprike i kisele krastavčiće.





3 SPREADS

Using cookie cutter cut out the toast in the shapes that you like. Spread over each one melted butter and olive oil. Bake at 160 degrees Celsius until they start to turn golden. Let cool at room temperature uncovered. 

For the spread use 3x100g of cream cheese adn around 200g of feta. Mix in 3 separate bowls 100g of cream cheese and a full tablespoon of feta. For the green spread add 2-4 teaspoons of pesto. For the red spread use ajvar /traditional Serbian relish) or finely cut roasted red bell peppers and red hot pepper chilly flakes. For the white spread add in finely grated garlic clove, couple of teaspoons of sesame seeds, lemon zest, black pepper and salt. Pipe the spreads onto the grilled toast. Decorate.



12 коментара:

  1. Super namazi i za korpice i za tostiran hleb. Jeco slike ti sve više postaju opasno dobre!
    Nisam ni znala da H&L imaju tako dobar tost.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vesna tost im je odličan ali je i cena visoka. Ovajsa semenkama ide u duplo manjoj količini.

      Избриши
  2. Ne znam koji je namaz bolji! Mada se i meni izdvaja ovaj sa belim lukom i susamom... :)))

    ОдговориИзбриши
  3. Stvarno predivno i vrlo dekorativno! Sva tri namaza su super, ali bih prvo probala beli - limun, susam, hmmm... Ne moze bolje!

    ОдговориИзбриши
  4. Eto kad imas maštu napravič ovako nešto lepo,pa se ponosiš kad izneseš na sto.Bravo Jelena.Gde si sa nekim receptom na mojoj Nagradnoj Igri.Ti bar znaš Tradicionalno Srpske Recepte.Pozić:)

    ОдговориИзбриши
  5. Obozavam kombinaciju susama, sira i fete. Cesto pravim tako nesto sa dodacima belog luka, persuna ili nekog drugog zacina. Probacu da ubacim i malo limuna. Verujem da ce dati bas dobar smek!

    ОдговориИзбриши
  6. Prvi red zalogajcica moze komotno da se teleportira sada ispred mene.:)))

    ОдговориИзбриши
  7. Jako dekorativno! Sjajna ideja i za ketering. Tvoje kuglice od fete su nam stalno na repertoaru... :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Milkice da znaš da sam baš skoro gledala vaše ovale za ketering i volela bi da češće objavljuješ takve postove. ;)

      Избриши
  8. Super su mi ovi cvjetići. Ovako i ja miksam sve što mi se nađe pod rukom.

    ОдговориИзбриши