Ova kremasta čorba od šargarepe je u kategoriji mojih omiljenih čorbica. U jednom tanjiru imate slatkastu i svilenkastu krem čorbu prelepe sunčane boje pa onda i ćuftice od belog mesa kojima je samo jedan veći čen rendanog belog luka dao specifičnu aromu i preko posute prepečene listiće badema. Cela kombinacija je eksplozija boje, ukusa i tekstura.
Najlepša je kad se pravi sa onom divnom mladom šargarepicom pa zato uvek probajte šargarepu pre nego što je stavite u čorbu da slučajno nema drvenastu oporu i zelenkastu sredinu. Ako nije za grickanje nije ni za čorbu.
Ovaj recept je iz časopisa Sale & Pepe, ali je minimalno dorađen i prepravljen, jer stoji prepisan u mojoj svesci i svaki put kad sam je pravila oduzimala sam i dodavala po nešto.
Odličan post o tome kako jednostavno i brzo oljuštiti badem možete pročitati kod Milice na divnom blogu Na tanjiru.
KREM ČORBA OD ŠARGAREPE SA ĆUFTICAMA I BADEMOM
ĆUFTICE
300g belog mesa, duplo mlevenog
1 kašičica soli
30g badema, mlevenog*
1 veći čen belog luka, sitno rendan
svež peršunov list, sitno seckan
Spojite sve sastojke za ćuftice i masu izradite rukama. Ja obično belo meso meljem u seckalici da bude baš fino samleveno, skoro kao kašica. Nauljenim ili vlažnim dlanovima formirajte male ćuftice koje su nešto veće od veličine krupnog jezgra lešnika. Meni je izašlo oko 60 ćuftica. Stavite ih na tacnu i odložite u frižider dok ne spremite čorbu.
ČORBA
20g putera
1 kašika ulja
1200g neoljuštene šargarepe
2 velike kocke za supu (2x22g Takovo, svaka namenjena za 1 litar supe)
1 ravna kašičica šećera
250ml tečne pavlake za kuvanje (Imlek 36% mm)
Oljuštite šargarepu i isecite je na krugove. U većoj šerpi na otopljenom puteru i ulju spustite šargarepu i pirjajte nekih 5 minuta. Dodajte šećer i pržite još koji minut. Sipajte vode onoliko koliko je potrebno da šargarepa ogreze. Kuvajte uz povremeno dolivanje vode dok se šargarepa ne skuva. Na kraju treba da vam ostane onoliko vode sa koliko ste i počeli. Štapnim mikserom izblendujte šargarepu u finu kašu. Sipajte još oko 1 litar vode ili onoliko vode koliko želite da vam čorba bude gusta. Ubacite kocke za supu i vratite na šerpu na ringlu. Kad čorba baci ključ ubacite ćuftice i kuvajte oko 10 minuta. Sklonite sa ringle. Umešajte telčnu pavlaku. Dosolite po ukusu ili dodajte vegetu ako volite.
POSIPANJE
70g pečenih listića-štapića badema*
Svakom degustatoru ponudite da pospe malo listića prepečenog badema preko čorbice.
* BADEM
Za slike izrade čorbe sam koristila nepečeni sirovi badem. Slike same čorbe su rađene naknadno sa kupovnim listićima badema, da ne bude zabune. Pošto listići badema nisu svima dostupni evo šta trebate da radite ukoliko kupujete ceo badem.
1. 100g nepečenog sirovog badema u ljusci - ubacite u manju šerpicu sa ključalom vodom i kuvajte par minuta. Provucite šerpicu pod mlaz hladne vode i skinite ljuske. Zrno badema samo iskoči malim pritiskom na opnu. Prosušite badem na krpi. 2/3 badema, dok je još uvek vlažan, iseckajte na listiće, a ostatak neka vam ostane u zrnu. Seckani badem stavite na manji komad papira za pečenje i u pleh zajedno sa celim zrnima. Pecite u rerni na 180 stepeni dok malo ne porumene, nekih 5-7 minuta. Ako listići potamne pre celih zrna izvadite ih ranije. Ohlađena cela zrna sameljite, oni idu u ćuftice, a listiće sačuvajte za posipanje čorbe.
2. 100g badema bez ljuske - 2/3 badema iseckajte na štapiće i pecite u rerni na 180 stepeni 5-7 minuta da malo porumene i sačuvate za posipanje čorbe. Ostatak koji niste pekli sameljite.
3. 100g listića badema - 2/3 listića pecite u rerni na 180 stepeni da malo porumene. Ostatak koji niste pekli sameljite.
CREAM OF CARROT SOUP WITH CHICKEN KOFTAS AND ALMONDS
Za slike izrade čorbe sam koristila nepečeni sirovi badem. Slike same čorbe su rađene naknadno sa kupovnim listićima badema, da ne bude zabune. Pošto listići badema nisu svima dostupni evo šta trebate da radite ukoliko kupujete ceo badem.
1. 100g nepečenog sirovog badema u ljusci - ubacite u manju šerpicu sa ključalom vodom i kuvajte par minuta. Provucite šerpicu pod mlaz hladne vode i skinite ljuske. Zrno badema samo iskoči malim pritiskom na opnu. Prosušite badem na krpi. 2/3 badema, dok je još uvek vlažan, iseckajte na listiće, a ostatak neka vam ostane u zrnu. Seckani badem stavite na manji komad papira za pečenje i u pleh zajedno sa celim zrnima. Pecite u rerni na 180 stepeni dok malo ne porumene, nekih 5-7 minuta. Ako listići potamne pre celih zrna izvadite ih ranije. Ohlađena cela zrna sameljite, oni idu u ćuftice, a listiće sačuvajte za posipanje čorbe.
2. 100g badema bez ljuske - 2/3 badema iseckajte na štapiće i pecite u rerni na 180 stepeni 5-7 minuta da malo porumene i sačuvate za posipanje čorbe. Ostatak koji niste pekli sameljite.
3. 100g listića badema - 2/3 listića pecite u rerni na 180 stepeni da malo porumene. Ostatak koji niste pekli sameljite.
CREAM OF CARROT SOUP WITH CHICKEN KOFTAS AND ALMONDS
MINI CHICKEN KOFTAS
300g ground chicken breast
1 teaspoon of salt
30g of ground almond
1 large garlic clove, finely grated
fresh parsley, finely chopped
Work all of the ingredients by hand. Form around 60 mini koftas using oiled or wet hands. Place them on a plate and in the fridge until the soup is done.
CREAM OF CARROT SOUP
20g butter
1 tablespoon of oil
1200g carrots
2 - 4 stock cubes
1 even teaspoon of caster sugar
250ml cream
Peel the carrots and slice them. Melt the butter and oil in a large pot. Add in the carrots and fry for a couple of minutes. Add in the sugar and fry for couple of more minutes. Pour water into the pot so it covers the carrots. Cook until they are done, but make sure to replace the water that evaporates. Puree the carrots. Pour in around 1 litre of water or as much as you want. Drop in the stock cubes. Bring to a boil again. Drop in the koftas and cook for 10 minutes. Take of the stove. Pour in the cream. Salt to taste.
POSIPANJE
70g of almond flakes
Place almond flakes in a pan and bake at 180 degrees Celsius (no fan) until they start to go golden at the edges. That is around 5-7 minutes. Sprinkle them over the served soup.