среда, 11. септембар 2013.

DŽEM OD LIMUNA & PETI MIKSER DESIGN FOOD

Džem se u mojoj kuhinji koristi samo u kolačima, recimo džem od kajsije za Sahericu ili džem od drenjina za štanglice. Tako je bilo sve do ovog džema od limuna, koji nikada nije završio kao zimnica već je tegla bila olizana već u prvoj nedelji.

Ovaj džem od limuna je za ljubitelje lako mazivih džemova, onih koji lako skliznu sa kašičice kad ih nanesete na parče belog hleba namazano puterom. Ako niste ljubitelj preslatkih džemova ova slatko-kiselkasto-gorkasta kombinacija možda postane vaš favorit. Ako nikada niste kuvali džem ili ga ne volite, možda vas preobratim ovim receptom.




Najveći deo posla je u procesu pripreme, a ako se plašite dugog kuvanja, ovde vam treba samo pet -deset minuta da džem dospe u vaše teglice.

Nemojte zaboraviti da odvojite teglicu za poklon onima koji to znaju da cene.




E sada jedna lepa vest za one koji bi voleli da upoznaju deo MEZZE tima, u nedelju 15. septembra 2013. pozivamo vas da svratite na peti Mikser Design Food, u prostor Mikser House-a (Karađorđeva 46). Osim što nas možete upoznati možete i kupiti zimnicu u šik mini teglicama koju su spremile devojke iz Mezze tima. Ovaj džem od limuna će vas čekati na štandu iako ja ne mogu biti tamo. Osim MEZZE štanda na Mikseru vas očekuje ponuda najboljih domaćih proizvođača sireva, vina, slatkiša, kao i restorana, organske hrane, škole kuvanja i dizajniranih kulinarskih predmeta. 

Ulaz je slobodan, od 12-22h. Karađorđeva 46, Beograd.

Ovako je izgledalo na jednom od predhodnih Mikser Design Food događaja.




DŽEM OD LIMUNA
količina za 2 tegle od 750ml

1,2 kg limuna, oko 8-9 komada
500 g kristal šećera


Operite limun i uklonite peteljke ako ih ima. Presecite limun na pola. Iscedite ga ali sačuvajte svu pulpu koja ne prođe kroz sitne rešetke cediljke i spojite je sa proceđenim limunovim sokom. Uklonite sitne semenke koje su prošle u sok.

Uklonite belu opnu koja je ostala na kori limuna. To se najlakše radi ako polutku kore izvrnete naopačke kao rukavicu i onda povučete u jednom cugu opnu nožićem. Kore kuvajte u vodi oko 20-ak minuta 3 puta, svaki put menjajući vodu. Ocedite kore i usitnite ih u električnoj seckalici u grublju masu, da izgleda kao da je kora rendana na krupno. Ako vam je seckalica mala to uradite u nekoliko tura. Ako ide teže možete dodati nekoliko akšika soka od limuna. Ako nemate električnu seckalicu kore možete iseći nožem, ali jako sitno.

Stavite usitnjne kore, limunov sok sa pulpom i šećer u šerpu sa debljim dnom i velikom površinom dna. Na jačoj vatri, uz stalno mešanje, ukuvajte džem 5-10 minuta mereći vreme od momenta kada džem počne da vri. Džem treba da bude  retke kašaste strukture, nešto nalik gušćoj čorbi. Ako volite gušće džemove predlažem vam da u manju teglicu sipate džem nakon 5-10 minuta kuvanja, probe radi, i nastavite sa kuvanjem još 5 minuta, ili koliko god volite.

Sipajte vreo džem u vruće tegle (150 stepeni oko 30 minuta u rerni) i zatvorite ih poklopcima koje ste prebrisali alkoholom. Ostavite ih na sobnoj temperaturi da se ohlade.

Limun sa debljom korom (malo deblja od ove na slici) je moj favorit jer daje malo gorčiji ukus džemu, bolji je kontrast ukusa. 




LEMON JAM

1,2kg lemons
500g sugar


Wash the lemons and remove the top button to which the stalk was attached. Cut the lemons in half. Squeeze the lemon juice and preserve all the pulp that has not passed through the strainer. Remove all the seeds. Remove the white membrane from the lemon core. Place the lemon cores in a large saucepan and cook in boiling water for 60 minutes, changing the water in between at least 3 times. Place the cooked and strained cores in a food processor and blend to a coarse mixture. Add in a couple of tablespoon of lemon juice if it is hard to blend. Place the coarse lemon peel, lemon juice and pulp and sugar in a large saucepan. Bring to a boil and cook fo app. 10 minutes. To sterilize the jars place them (without the lid) in an oven and bake for 30 minutes at 150 degrees Celsius (no fan). Place the lids in boiling water for 5 minutes. Remove the jars with an oven mit and while still hot pour in the hot jam. Close with a lid.