недеља, 25. август 2013.

BRODET OD OSLIĆA (NA CRVENO)

Volim ovaj Dunav što prolazi kroz Beograd, ali bi mi bio još draži kad bi se iz njega pecala morska stvorenja. Kada bi se na mojoj pijaci još prodavali sveži fileti oslića, a još kada bi oni šarani i štuke koje odbijam da primim u zamrzivač jer moj tata ne može i dalje da prihvati činjenicu da niko od nas ne jede rečnu ribu, e kada bi se ti šarani pretvorili u morske nemani, mojoj sreći kraja ne bi bilo i verovatno bi čitali morski blog.




Brodet od morske ribe jako volim, naročito na crveno, ali ga retko spremam jer se uvek zgrozim koliko fileti morske ribe koje nam prodaju imaju leda u sebi. Kada ih kupujem uvek biram komade koji su snežno beli, nikako one koji su i najmanje žućkasti. To su komadi koji se vuku po zamrzivačima bez kesa, bez označenog roka trajanja, komadi koji su ko zna koliko puta bili odleđeni pa ponovo zaleđeni. Kupila sam lepe primerke, bar na oko, snežno bele, od poznatog nam proizvođača sa friškim rokom i iz čiste radoznalosti sam premerila vodu koju su pustili nakon 24 sata. Od 1 kg zamrznutih fileta oslića dobila sam oko 600 g odleđene ribe, možda čak i 500 g kad se lepo još pritisnu na kraju. Nekako mi se čini da nikada do sada fileti nisu bili napakovani sa toliko vode, tj. leda. Isplativo za proizvođača, ali ne i za nas.

Ovaj brodet sam pravila tako što sam prvo ukrčkala paradajz sos pa sam pred kraj ubacila filete i krčkala nekih 15-ak minuta dok nisu bili gotovi. Brodet možete započeti i sa filetima koje prvo ispržite na jako zagrejanom ulju samo da dobiju koricu pa onda nalijete paradajz sos, ali ja više volim prvi metod jer tako mogu da regulišem gustinu sosa i da pazim da se riba ne raskuva i ne raspadne.

Malo drugačiji brodet sa celom ribom, škarpinom i krompirom možete pogledati ovde.




BRODET OD OSLIĆA

1kg smrznutog fileta oslića ili oko 600g svežeg fileta oslića
oko 5 kašika ulja
1 veći crni luk, rebarca i 1 ravna kašičica šećera
3-4 čena belog luka, sitno seckanog
2 pune kašike koncentrata paradajza
oko 1,5kg svežeg paradajza
180ml crnog vina
2 kašike limunovog soka
sitno seckani peršunov list
1-2 kašičice soli i 1 kašičica suvog začčina
1-2 kašičice šećera
1 kašika brašna ili gustina, ako želite gušće


Smrznuti oslić stavite u cediljku koju ste postavili iznad šerpe i ostavite ga da se odledi nekoliko sati na sobnoj temperaturi. Cediljku sa šerpom stavite u frižider 12-24 sata.

Izvadite filete iz frižidera. Isecite ih na 2-3 dela ili ako volite ostavite ih cele. Nauljite ih i posolite. Ostavite ih na sobnoj temperaturi dok se paradajz sos ne ukrčka.

Paradajz malo zarežite nožem na strani koja je suprotna peteljci. Spustite ih na oko 10-ak sekundi u ključalu vodu pa celu šerpu prebacite u sudoperu i pustite mlaz hladne vode. Ogulite ga i isecite na komadiće. 

Na zagrejanom ulju propržite crni luk koji ste malo pošećerili, recimo ravnom kašičicom šećera, dok malo ne omekne. Na kraju dodajte beli luk i pržite par sekundi. Umešajte koncentrat paradajza i pržite ga 1-2 minuta uz stalno mešanje jer se tako intenzivira njegova aroma. Dodajte grubo usitnjen paradajz i krčkajte uz povremeno mešanje dok se ne redukuje za više od pola. Ja sam krčkala oko 40 minuta. Posolite i pošećerite malo, ali ne previše jer to radimo na kraju. Dodajte dosta peršunovog lista i limunov sok.

U sos spustite komade fileta oslića i ušuškajte ih. Sipajte crno vino i lagano ga umešajte. Krčkajte na umerenoj vatri oko 15-ak minuta. Oslić brzo bude gotov, pa ako volite gušći sos nemojte krčkati više, već umešajte malo brašna ili gustina koje ste razmutili u malo hladne vode. Dosolite i pošećerite po želji, a to je i najbolje uraditi na kraju jer se sos redukuje, vino ga promeni, pa može biti i preslan ako to uradite na početku.

Poklopite šerpu i ostavite da se brodet odmori oko 30 minuta pre služenja. Služite uz beli hleb ili pirinač dugog zrna.



HAKE BRODETTO

1kg frozen hake fillets or around 600g of fresh fillets 
around 5 tablespoons of olive oil
1 onion, julienne and 1 even teaspoon od sugar
3-4 garlic cloves, finely chopped
2 full tablespoons of tomato concentrate, tube
around 1,5kg tomatoes
180ml red vine
2 tablespoons of lemon juice
fresh parsley, finely chopped
1-2 teaspoons of salt and 1-2 teaspoons of sugar
1 tablespoon of flour or corn starch for thickening



Place frozen hake fillets in a sieve over a large pot and defrost at room temperature for couple of hours, then place in the fridge to defrost completely for 12-24 hours. Oil and salt them before use. Cut into 2-3 pieces or leave whole. Leave at room temperature when you start making the sauce. 

Peel the tomatoes and roughly chop them. Drop the onion and 1 teaspoon of sugar in hot olive oil and fry for a couple of minutes. Add in garlic and fry for a couple. Add in tomato paste and fry for a minute. Pour in the tomatoes and simmer at medium heat until the sauce reduces by more then a half. Add in parsley and lemon juice. Drop in the hake fillets. Pour in the red vine and gently stir. Cook for 15 minutes or until the fillets are done. If you prefer your sauce thicker add in a tablespoon of flour or corn starch that you have dissolved in little water and thicken the sauce. Add in more sugar and salt to taste at the end. Leave covered for 30 minutes before serving. Serve with white bread or long grain rice.